Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Δέσμη μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ για τους αγρότες
Δέσμη μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ για τους αγρότες

Δέσμη μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ για τους αγρότες

Εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα πρώτα στοιχεία της ειδικής βοήθειας για τους της ΕΕ ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η δέσμη μέτρων που αφορά και την Ελλάδα αναγγέλθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σχέδια νομοθετημάτων για τα περισσότερα από τα άλλα έχουν επίσης υποβληθεί στα μέλη και θα πρέπει να εγκριθούν επίσημα μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δέσμης μέτρων αποτελεί ένα στοχοθετημένο καθεστώς ενίσχυσης ύψους 420 εκατ. ευρώ, που κατανέμεται στα μέλη.

Για να αντιμετωπιστούν οι δυσχέρειες ρευστότητας, η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης ένα νέο εκτελεστικό κανονισμό που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στα μέλη να χορηγήσουν νωρίτερα μεγαλύτερο μερίδιο από ό,τι συνήθως των άμεσων ενισχύσεων της κοινής γεωργικής πολιτικής και των στρεμματικών ενισχύσεων στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, η Επιτροπή ολοκλήρωσε να νομοθετικά κείμενα που συνδέονται με την ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων ώστε να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία της αγοράς και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την προώθηση ιδίως σε αγορές εκτός της ΕΕ (+ 30 εκατ. ευρώ).

Η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την χοιρινού κρέατος και είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει ενίσχυσης της ιδιωτικής αποθεματοποίησής του.

Στο πλαίσιο μιας άλλης πρωτοβουλίας, της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής, η Επιτροπή προχωρεί στην διάθεση 30 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των διατροφικών απαιτήσεων των προσφύγων εντός της ΕΕ.

Ο Επίτροπος PhilHogan δήλωσε τα εξής: «Δεδομένου ότι στο πλαίσιο αυτής της δέσμης στόχος είναι η αντιμετώπιση των πιο βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί γεωργοί, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μπορέσαμε να προχωρήσουμε τόσο γρήγορα. Επαφίεται πλέον στις εθνικές αρχές να εξασφαλίσουν ότι καθορίζονται τα αντικειμενικά κριτήρια και ότι τα κονδύλια μπορούν να καταλήξουν σε γεωργούς χωρίς καθυστέρηση».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση