Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με την επιστολή Τσακαλώτου
Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με την επιστολή Τσακαλώτου

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με την επιστολή Τσακαλώτου

Επτά σαφείς δεσμεύσεις αναλαμβάνει η έναντι των δανειστών της χώρας με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, ενώ ταυτόχρονα παραδέχεται πως η διαδικασία που ακολούθησε για τις παροχές ήταν λανθασμένη και δεν θα επαναληφθεί.

Πλέον, η Αθήνα περιμένει από το Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου να «ξεπαγώσει» και τυπικά η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Η επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο του Eurogroup και στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Πέραν των δεσμεύσεων, ο υπουργός σημειώνει πως «επί της διαδικασίας αναγνωρίζω ότι με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας από το μνημόνιο». Και καταλήγει εκφράζοντας την ελπίδα ότι «αυτές οι διευκρινίσεις επανεπιβεβαιώνουν στο Eurogroup την απόλυτη δέσμευσή μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας της συνεργασίας με τους εταίρους μας».

Ειδικότερα ο κ. αναλαμβάνει τις εξής δεσμεύσεις:

1. Το βοήθημα προς τους συνταξιούχους δεν θα επαναληφθεί. «Αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού».

2. Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για επιλεγμένα του Αιγαίου είναι «προσωρινή» και το μέτρο «περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017».

3. Η παραμένει «απολύτως δεσμευμένη στην εκτέλεση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας, η οποία βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα».

4. Εφόσον από την επικύρωση των στοιχείων του προϋπολογισμού από την Eurostat προκύψει απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του 2016, τότε θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» δαπανών και η αρχή θα γίνει από τις συντάξεις. «Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που τα του προϋπολογισμού για το 2016 δεν επιτυγχάνουν τον συμφωνημένο στόχο, γεγονός που θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση των θεσμών μετά την επιστολή του κ. Τσακαλώτου αναφέρεται πως, αν χρειαστούν νέα μέτρα για να καλυφθούν πιθανές αποκλίσεις από τον δημοσιονομικό στόχο, αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

5. Στην περίπτωση που υπάρξει τα επόμενα χρόνια υπέρβαση στους δημοσιονομικούς στόχους, «οι ελληνικές αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των αξιολογήσεων, σχετικά με τη χρήση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου».

6. Πιθανές παροχές τα επόμενα έτη θα αφορούν «στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο πρόγραμμα για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) και/ή για τη των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία «μαξιλαριού ς» (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

7. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λειτουργεί με γνώμονα τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των Eurogroup της 25ης Μαΐου και της 5η Δεκεμβρίου, όπως αυτές απορρέουν από το μνημόνιο.

Το ΕΚΒ

Με ένα ακόμη θλιβερό «συγγνώμη» -και μάλιστα έγγραφο- ο υπουργός Οικονομικών ικέτευσε και πήρε …συγχωροχάρτι απ' τους Θεσμούς, για το πρόσφατο Χριστουγεννιάτικο φιλοδώρημα στους συνταξιούχους!

Μόνο που τη νέα αυτή πολιτική κωλοτούμπα, έκφραση της διαρκούς αφοσίωσης της Κυβέρνησης στις δεσμεύσεις των Μνημονίων, θα την επωμισθούν ξανά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι βαρύτατα καταληστευμένοι φορολογούμενοι, καθώς στο έγγραφο της συγγνώμης του σαφώς υπάρχει η δέσμευση ότι “οι ελληνικές Αρχές θα ενεργοποιήσουν τον δημοσιονομικό κόφτη στο ενδεχόμενο που τα στοιχεία που θα επικυρωθούν από την Eurostat δείξουν ότι οι συμφωνηθέντες στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί”.

Το τι σημαίνουν, τώρα, τα «αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών και για τις συντάξεις», όλοι, πλέον, το γνωρίζουν καλά! Και με οδυνηρό τρόπο!

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση