Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δεν ξαναπαίρνει τακτική άδεια από την Κασσαβέτεια ο Δημ. Κουφοντίνας
Δεν ξαναπαίρνει τακτική άδεια από την Κασσαβέτεια ο Δημ. Κουφοντίνας

Δεν ξαναπαίρνει τακτική άδεια από την Κασσαβέτεια ο Δημ. Κουφοντίνας

Δεν πρόκειται να λάβει ξανά άδεια, όσο καιρό βρίσκεται στις αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας ο , καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η χθεσινή του Τριμελούς Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, θα αποτελέσει δεδικασμένο σε περίπτωση που υποβάλλει ξανά μετά από δύο μήνες αίτηση για άδεια ο βαρυποινίτης κρατούμενος.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου (37/2019), είναι τελεσίδικη και δεν μπορεί να προσβληθεί από τον κρατούμενο, παρά μόνο αν ασκήσει αναίρεση η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Έγκυρες δικαστικές πηγές αναφέρουν πως για πρώτη φορά στα δικαστικά δεδομένα της Ελλάδας, απορρίπτεται το αίτημα για παροχή άδειας σε κρατούμενο που έχει καταδικαστεί πάνω από μια φορά σε ισόβια, αναφορικά με το άρθρο 55 του σωφρονιστικού κώδικα.

Στην απόφαση που έκανε δεκτή την άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Φυλακών Κασσαβέτειας που ενέκρινε κατά πλειοψηφία την έβδομη κατά σειρά άδεια στον Δ. Κουφοντίνα, από τον εκτελών χρέη εισαγγελέα φυλακών την περίοδο που υπέβαλλε αίτηση ο κρατούμενος, το Τριμελές Συμβούλιο προσεγγίζει ερμηνευτικά για το αν ένας πολυισοβίτης δικαιούται να λαμβάνει τακτική άδεια.

Μέχρι στιγμής το θέμα αυτό παρέμενε θολό, και υπήρχαν κατά καιρούς αντικρουόμενες γνωμοδοτήσεις εισαγγελικών λειτουργών που δεν διευκρίνιζαν εάν ένας που έχει καταδικαστεί σε τρεις και τέσσερις φορές ισόβια, έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει άδεια από τη φυλακή κάθε δύο μήνες.

Με την απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, διευκρινίζεται πως ένας πολυισοβίτης δεν εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με τους υπόλοιπους και ως εκ τούτου δεν δικαιούται την παροχή τακτικής άδειας.

Παράλληλα με αυτή την πρώτη ερμηνευτική προσέγγιση του άρθρου 55 του σωφρονιστικού κώδικα, μπαίνει και το ζήτημα της απόλυσης υπό όρους ενός πολυισοβίτη που έχει συμπληρώσει το απαραίτητο χρονικό όριο κράτησης, όπου και πάλι βάσει της παραπάνω απόφασης δεν μπορεί να γίνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο σε τρία περίπου χρόνια έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση απόλυσης υπό όρους, κάτι που λογικά θα απορριφθεί, στην περίπτωση που εξακολουθήσει να κρατείται στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας.

Τονίζεται πως ο αρχτελεστής της 17ης Νοέμβρη μπορεί να υποβάλλει ξανά αίτηση για άδεια μετά από δύο μήνες, αλλά εξαιτίας της χθεσινής απόφασης του Τριμελούς Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, αναμένεται εκτός απροόπτου να απορριφθεί εκ νέου.

Η απόφαση των Συμβουλίου 

Η απόρριψη της αίτησης του Δημ. Κουφοντίνα έγινε, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης δεν πληρούσε τόσο τις τυπικές, όσο και τις ουσιαστικές προϋποθέσεις του άρθρου 55 του σωφρονιστικού κώδικα, όπως ερμήνευσαν οι τρεις δικαστές, με επικεφαλής την πρόεδρο Πρωτοδικών Βόλου.

Υπενθυμίζεται πως ο κρατούμενος υπέβαλλε αίτηση για άδεια στις 11 Φεβρουαρίου, με το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Κασσαβέτειας να το εγκρίνει κατά πλειοψηφία, στις 19 του μήνα.

Μειοψήφισε ο εισαγγελέας των φυλακών, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του για την απόφαση, και για το λόγο αυτό, προσέφυγε με αίτηση του στο Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο.

Ο εισαγγελέας ανέφερε πως εξαιτίας διαφόρων δηλώσεων του κρατούμενου σε ΜΜΕ που πραγματοποιήθηκαν διαχρονικά και μάλιστα κατά το τελευταίο και χρονικά εγγύτερο διάστημα της κράτησής του, “συνηγορούν στην εκτίμηση ότι υφίσταται ενεργός κίνδυνος εκ μέρους του τελέσεως και νέων εγκλημάτων κατά τη διάρκεια της αιτουμένης αδείας του, καθώς και ότι αυτός δεν θα κάνει καλή χρήση αυτής”, όπως ανέφερε στην από 20 Φεβρουαρίου αίτηση του ο δικαστικός λειτουργός.

Καταλήγοντας ζητούσε η χορήγηση τακτικής αδείας να μη γίνει δεκτή.

Το Συμβούλιο αποτελούμενο από τρεις δικαστές, συνεδρίασε στις 21 Φεβρουαρίου, και προχθές 26 του μήνα αποφάσισε να δεχθεί ομόφωνα την εισαγγελική πρόταση, μη χορηγώντας την αιτούμενη άδεια στον Δ. Κουφοντίνα.

Κούρτοβικ: Και άλλοι πολυισοβίτες στη Κασσαβέτεια λαμβάνουν άδεια 

Εν τω μεταξύ τον προβληματισμό της για την απόφαση του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου εξέφρασε με δηλώσεις της η συνήγορος του Δημ. Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ, η οποία υποστηρίζει πως στη Κασσαβέτεια υπάρχουν και άλλοι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί πάνω από μια φορά σε ισόβια, αλλά εξακολουθούν να λαμβάνουν τακτική άδεια.

Εκτίμησε πως το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου αναφορικά με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που θέτονται στις οποίες αναφέρεται ότι ο κρατούμενος δεν έχει σωφρονιστεί, έχουν ξεπεραστεί ήδη από τη νομική επιστήμη.

Σχετικά με τις τυπικές προϋποθέσεις η συνήγορος του αρχτελεστή της 17ης Νοέμβρη σημειώνει πως υπάρχει διαφορετική κρίση δύο φορές από Δικαστικά Συμβούλια του Πειραιά που αποφάσισαν ότι πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για την χορήγηση της άδειας (βουλεύματα υπ' αριθμ. 380/2017 και 373/).

Αναφέρει επίσης ότι με το σκεπτικό τους οι δικαστές προχωρούν σε μία καινοφανή ερμηνεία του σχετικού άρθρου 55 του Σωφρονιστικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία ο νόμος δεν προβλέπει δικαίωμα άδειας για τους καταδικασμένους σε περισσότερες ισόβιας κάθειρξης, ερμηνεία αντίθετη με την μέχρι σήμερα νομολογία, πρακτική και θεωρία.

Επίθεση Κουφοντίνα στο δικαστικό συμβούλιο και στον εισαγγελέα 

Βέλη κατά του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου και του εισαγγελέα υπηρεσίας των φυλακών που διαφώνησε με τη παροχή νέας άδειας, εξαπέλυσε ο Δημ. Κουφοντίνας με δήλωση του μέσα από την Κασσαβέτεια, κάνοντας λόγο για ειλημμένη απόφαση του συμβουλίου και για άδειασμα του εισαγγελέα στους συναδέλφους του, που μέχρι τώρα είχαν αποφασίσει διαφορετικά.

Ειδικότερα, στην δήλωση του ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναφέρει:

«Ένας εισαγγελέας που άσκησε βέτο στη θετική απόφαση του Συμβουλίου της φυλακής για άδεια, χωρίς να μου κάνει καμία απολύτως .

Που κατέβασε απλώς ένα σκονάκι με παλιές δηλώσεις μου, αλιευμένες από το διαδίκτυο και έφυγε από την πίσω πόρτα δίχως να μου ανακοινώσει μια απόφαση που αδειάζει τους έξι διαφορετικούς εισαγγελείς – ανάμεσά τους και τρεις συναδέλφους του της εισαγγελίας του Βόλου και τον ίδιο τον προϊστάμενο της εισαγγελίας .

Και ένα Συμβούλιο πλημμελειοδικών που, αντίθετα, μου απηύθυναν άπειρες ερωτήσεις στο κλίμα των γνωστών τηλε-εισαγγελέων, αλλά μόνο και μόνο για να βρουν να πιαστούν από κάποια απάντησή μου για να δικαιολογήσουν μια ειλημμένη απόφαση.

Αυτός ήταν ο κοινός παρονομαστής εισαγγελέα – συμβουλίου. Σαν τον Ιταλό δικαστικό του μεσαίωνα Μπαρτόλους που έβγαζε πρώτα την απόφαση και έπειτα έψαχνε (ή ανακάλυπτε) κάποιο νόμο για να την στηρίξει.

Η απόφαση που είχαν ήδη στα χέρια τους έλεγε όχι στην άδεια του Κουφοντίνα, έλεγε ναι στο καθεστώς εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους.

Μια απόφαση που αναγνωρίζει τον πολιτικό κρατούμενο και αποκαλύπτει έτσι τον πολιτικό αντίπαλό του: Μια ταξική μεροληπτικά δικαιοσύνη, μια διατεταγμένη δικαιοσύνη. (Όσο και αν αυτή η απόφαση είναι στο κλίμα του ευρύτερου κοινωνικού εκφασισμού, της σκλήρυνσης του δικαίου και πλήττει τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων.)

Και που στηρίχτηκαν; Σε παλιές δηλώσεις μου για την ανάγκη ς στην κρατική τρομοκρατία και για δικαιώματα που ήταν στην πραγματικότητα κατακτήσεις αγώνα. Αυτά τα λόγια όμως δεν είναι μόνο δικά μου. Τα λένε και τα κάνουν αλληλέγγυα πράξη πολλοί πολλοί ακόμα.

Γι αυτό ας τους το πούμε άλλη μια φορά για να το καταλάβουνε. Όσο υπάρχει κρατική τρομοκρατία, τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ξαναπιάνουν το κόκκινο νήμα των αγώνων που διαπερνά μια ιστορία ς αιώνων.

Κασσαβέτεια

27/2/19

Δημήτρης Κουφοντίνας»

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση