Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δεν ευθύνονται οι κυανοτοξίνες για το θάνατο πτηνών στην Κάρλα
Δεν ευθύνονται οι κυανοτοξίνες για το θάνατο πτηνών στην Κάρλα

Δεν ευθύνονται οι κυανοτοξίνες για το θάνατο πτηνών στην Κάρλα

Τα μέχρι τώρα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχική θέση του Φορέα Διαχείρησης Κάρλας για αποσύνδεση του υπαίτιου θανατογόνου παράγοντα στα με την παρουσία κυανοτοξινών, ενώ όλα τα έως τώρα ευρήματα συνηγορούν στην υπαιτιότητα ενός ή περισσοτέρων μικροβιακών παραγόντων.

Επίσης, σχετικά με το φαινόμενο θανάτου πτηνών στην λίμνη Κάρλα, ο Φ.Δ. ενημερώνει:

-Σύμφωνα με το πόρισμα του Εργαστηρίου παθολογίας πτηνών, Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θες/νίκης, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων, διαπιστώθηκε αρνητικό ιολογικής εξέτασης για την Γρίπη των Πτηνών.

-Σύμφωνα με τα ευρήματα του εργαστηρίου Μικροβιολογίας & Παρασιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Θεσσαλίας, βρέθηκε το μικρόβιο Moraxella spp. and staphylococcus sciuri στο περικάρδιο υγρό.

Είδη του γέ Moraxella έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση αιφνιδίων θανάτων ιδιαίτερα σε νεαρά άγρια καθώς και με την εμφάνιση συμπτωμάτων από το νευρικό, αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα.

-Αναμένεται επίσης η ολο των εργαστηριακών εξετάσεων (ανίχνευση του Clostridium botulinum, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη παραγωγή της τοξίνης της αλλαντίασης και για εντεροϊούς).

Ήδη ο Φ.Δ. σε συν με την Κτηνιατρική υπηρεσία ολοκληρώνει την των νεκρών πτηνών, ενώ σε συν με την Περιφέρεια οργανώνεται το σύστημα προστασίας των νοσούντων πτηνών.

Επαναλαμβάνεται ότι η υποβάθμιση, ο ευτροφισμός κ.λπ. ευνοούν την ανάπτυξη-παρουσία κάθε πιθανού παράγοντα κινδύνου για το οικοσύστημα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση