Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δεν ευθύνονται οι κυανοτοξίνες για το θάνατο πτηνών στην Κάρλα
Δεν ευθύνονται οι κυανοτοξίνες για το θάνατο πτηνών στην Κάρλα

Δεν ευθύνονται οι κυανοτοξίνες για το θάνατο πτηνών στην Κάρλα

Τα μέχρι τ ευρήματα επιβεβαιώνουν την αρχική θέση του Φορέα Διαχείρησης Κάρλας για αποσύνδεση του υπαίτιου θανατογόνου παράγοντα στα πτηνά με την παρουσία κυανοτοξινών, ενώ όλα τα έως τ ευρήματα συνηγορούν στην υπαιτιότητα ενός ή περισσοτέρων μικροβιακών παραγόντων.

Επίσης, σχετικά με το φαινόμενο θανάτου πτηνών στην Κάρλα, ο Φ.Δ. ενημερώνει:

-Σύμφωνα με το πόρισμα του Εργαστηρίου παθολογίας πτηνών, Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θες/νίκης, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων, διαπιστώθηκε αρνητικό αποτέλεσμα ιολογικής εξέτασης για την Γρίπη των Πτηνών.

-Σύμφωνα με τα ευρήματα του εργαστηρίου Μικροβιολογίας & Παρασιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου ς, βρέθηκε το μικρόβιο Moraxella spp. and staphylococcus sciuri στο περικάρδιο υγρό.

Είδη του γέ Moraxella έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση αιφνιδίων θανάτων ιδιαίτερα σε νεαρά άγρια πτηνά καθώς και με την εμφάνιση συμπτωμάτων από το νευρικό, αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα.

-Αναμένεται επίσης η ολο των εργαστηριακών εξετάσεων (ανίχνευση του Clostridium botulinum, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη παρ της τοξίνης της αλλαντίασης και έλεγχος για εντεροϊούς).

Ήδη ο Φ.Δ. σε συνεργασία με την Κτηνιατρική υπηρεσία ολοκληρώνει την αποκομιδή των νεκρών πτηνών, ενώ σε συνεργασία με την οργανώνεται το σύστημα ς των νοσούντων πτηνών.

Επαναλαμβάνεται ότι η υποβάθμιση, ο ευτροφισμός κ.λπ. ευνοούν την ανάπτυξη-παρουσία κάθε πιθανού παράγοντα κινδύνου για το .

"Αλιεύοντας" την είδηση