Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δεκάδες νεκροί από βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν
Δεκάδες νεκροί από βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν

Δεκάδες νεκροί από βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στο σε επιχείρηση του Αμερικανικού στρατού ο οποίος κατά τον βομβαρδισμό της πόλης Κουντούζ, έπληξε νοσοκομείο που διευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Σύμφωνα με τους New York Times από τον τραυματισμό υπήρξαν και δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους νοσηλευόμενοι αλλά και προσωπικό του νοσοκομείου.

Ανακοίνωση του στρατού επιβεβαιώνει την αεροπορική επίθεση, κάνοντας λόγο για επιχείρηση κατά δυνάμεων που αποτελούσαν , τονίζοντας ότι υπήρξαν και παράπλευρες απώλειες σε κοντινό νοσοκομείο οι οποίες είναι υπό διερεύνηση. Πάντως, το απόγευμα του Σαββάτου ο επικεφαλής των δυνάμεων στο που ελέγχονται από τις , ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο της χώρας για το τραγικό περιστατικό.

Ο στρατηγός Τζον Κάμπελ έδωσε λεπτομέρειες στον πρόεδρο Άσραφ Γάνι και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, όπως αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο του Γάνι.

Μαρτυρίες εργαζομένων που κατάφεραν να βγουν αλώβητοι από το χτύπημα αναφέρουν πάντως πως ούτε στην γύρω περιοχή, αλλά ούτε στο νοσοκομείο υπήρχαν δυνάμεις των , της οργάνωσης που αποτελεί στόχο των αμερικανικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν.

Όμως μαρτυρία αστυνομικού της πόλης κάνει λόγο για μαχητές που χρησιμοποιούσαν το νοσοκομείο ως ορμητήριο. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται ασθενείς από όλες τις πλευρές που συγκρούονται στο Αφγανιστάν (Δυνάμεις Ασφαλείας και Ταλιμπάν), κάτι που φαίνεται πως έχει ενοχλήσει τις Αφγανικές Δυνάμεις.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 37 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 19 ήταν προσωπικό του νοσοκομείου.

«Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν συνεχίστηκε “για περισσότερο από 30 λεπτά” αφού η μη κυβερνητική οργάνωση είχε ειδοποιήσει τον αμερικανικό και τον αφγανικό στρατό πως το νοσοκομείο είχε πληγεί από μία πρώτη αεροπορική επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας. δήλωσαν σήμερα οι MSF.

Οι MSF απαιτούν “να χυθεί γρήγορα άπλετο φως” σε αυτή την επίθεση στην οποία τουλάχιστον εννέα εργαζόμενοι της οργάνωσης σκοτώθηκαν και που μπορεί να οφείλεται σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή.

: Έγκλημα πολέμου η σκόπιμη επιδρομή σε νοσοκομείο

«Ασυγχώρητη» και «εν δυνάμει εγκληματική», χαρακτήρισε σε δήλωσή του την επίθεση ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ρααντ Αλ Χουσέιν, κάνοντας λόγο για πιθανή αμερικανική επιδρομή.

Μάλιστα ζήτησε τη διεξ εις βάθος και διαυγούς έρευνας, λέγοντας ότι «εάν αναγνωρισθεί ως σκόπιμη από τη δικαιοσύνη, μία αεροπορική επιδρομή εναντίον νοσοκομείου μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου. Αυτό το περιστατικό είναι ιδιαιτέρως τραγικό, ασυγχώρητο και εν δυνάμει εγκληματικό».

Στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να σεβασθούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις παροχής ς βοήθειας και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προστατεύονται.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση