Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Δεκάδες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενημέρωσης για τα «κόκκινα» δάνεια
Δεκάδες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν  στο κάλεσμα ενημέρωσης για τα «κόκκινα» δάνεια

Δεκάδες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενημέρωσης για τα «κόκκινα» δάνεια

Το «φλέγον» για χιλιάδες επιχειρηματίες ζήτημα διαχείρισης των δανείων τους, δεδομένης και της πραγματικότητας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ς της πρώτης κατοικίας και την εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αναλύθηκε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε το , υπό την αιγίδα του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ).

Παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών, προέδρων Συλλόγων και Φορέων, αλλά και ανθρώπων που τους ενδιέφερε το θέμα της εκδήλωσης, τραπεζικοί διαμεσολαβητές, διαπιστευμένοι από την Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρθηκαν αναλυτικά στο σοβαρό αυτό θέμα, εξηγώντας απλά, κατανοητά και με συγκεκριμένα παρα τη νέα νομοθεσία, καθώς και τους τρόπους ς των δανειοληπτών.

Οι εισηγητές, Χρήστος Γαλλιάκης και Παντελής Βουγατσιώτης, εκπρόσωποι της εταιρείας V.P.Negotiations και διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές από την Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισαν στις τοποθετήσεις τους πως οι δανειολήπτες δεν χρειάζεται να φοβούνται τις συναλλαγές με τις τράπεζες, αλλά σε συνεννόηση με αυτές και γνωρίζοντας, πρώτα, τα δικαιώματά τους, μπορούν να βρουν τη βέλτιστη δυνατή λύση.

Από την πλευρά του, ο pρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, , σημείωσε ότι η επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια «ζει μαύρες μέρες» και πως προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η προστασία των επιχειρήσεων και των κατοικιών. Όπως είπε «αυτό που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, θα είναι ακόμη πιο επώδυνο από αυτό που ζούμε τώρα. Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν και θα πρέπει να ενημερωθούμε όλοι γι αυτές».

Ο κ. Γαλλιάκης, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας τραπεζικών διαμεσολαβητών, διαπιστευμένων από την Τράπεζα της Ελλάδος, V.P. Negotiations εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως σύμφωνα με το ευρωπαϊκό τραπεζικό δίκαιο, όποιος επιχειρηματίας δανειολήπτης με δάνειο που έως τις 30/6/2010 δεν ήταν καταγγελμένο, δεν είχε επίσχεση εργασίας από εργαζόμενό του και δεν είχε εκκρεμότητες στην Εφορία, δεν χρειάζεται να φοβάται, διότι θεωρείται ως ένας επιχειρηματίας που προσπαθεί σοβαρά να διατηρήσει την επιχείρησή του.

Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε ότι ως τώρα οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπιζαν συλλήβδην τους επιχειρηματίες με τοκογλυφικό τρόπο κάτι που δε βοήθησε την κατάσταση. Επίσης, τόνισε πως το 80% των «κόκκινων» δανείων έχει διαμορφωθεί από το 20% των μεγαλοοφειλετών επιχειρηματιών, οι οποίοι είναι αυτοί που θα κληθούν να τακτοποιήσουν άμεσα τις τους σύντομα.

Πλέον, με τη νέα νομοθεσία, μέχρι τις 30/12/2015 όσοι δανειολήπτες παρουσιάζουν καθυστέρηση άνω των 30 ημερών στην καταβολή της δόσης των δανείων τους, θα παραλάβουν το νέο κώδικα δεοντολογίας, με τον οποίο πρέπει να «συμμορφωθούν» και να έρθουν άμεσα σε επαφή με την τράπεζα.

Ο κ. Χρ. Γαλλιάκης είπε πως οι επιχειρηματίες δεν κινδυνεύουν πλέον τόσο πολύ να χάσουν το ακίνητο (επιχείρηση ή σπίτι) λόγω των οφειλών τους στις Τράπεζες, αλλά λόγω των οφειλών τους προς το Δημόσιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τους επόμενους 6 – 8 μήνες «το μεγάλο κυνήγι» θα γίνει σε αυτούς που δεν πληρώνουν Εφορία, ενώ εκτίμησε πως η των κεφαλαιακών ελέγχων θα γίνει τον Ιούνιο του 2016.

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στους νόμους Κατσέλη και Δένδια, δόθηκαν συγκεκριμένα παρα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ενώ τονίστηκε ότι με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που βρίσκεται σε ισχύ από τον περασμένο Αύγουστο, δεν προηγείται το Δημόσιο επί των δικαιωμάτων του ακινήτου – όπως ίσχυε – αλλά το ποσοστό είναι 60% υπέρ της Τράπεζας και 40% υπέρ του Δημοσίου.

«Ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί για τα επιχειρηματικά δάνεια ποτέ δεν σταμάτησαν. Μόνο η πρώτη κατοικία προστατευόταν. Από την στιγμή που οι πλειστηριασμοί ήταν ανοιχτοί για τα επιχειρηματικά δάνεια, σπάνια οι Τράπεζες πλειστηρίαζαν κάποιο ακίνητα, αντίθετα προσπαθούσαν να τα βρουν με τους πελάτες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παντελής Βουγατσιώτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της Πέμπτης 26/11, οι τραπεζικοί διαμεσολαβητές της V.P. Negotiations συναντήθηκαν με δεκάδες επιχειρηματίες και Φορείς (περίπου 70 τον αριθμό) στους οποίους δόθηκαν συμβουλές για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν τις δανειακές τους εκκρεμότητες και κατευθύνσεις σχετικά με τις επόμενες ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα www.vpnegotiations.com (Καρτέλα Επικοινωνία) και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2015, τα μέλη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας μπορούν να βρουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής για να λάβουν συμβουλευτική υποστήριξη.
daneia1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση