Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δέκα νέα κρούσματα κορωνοϊού και συνολικά 116 θάνατοι στη χώρα
Δέκα νέα κρούσματα κορωνοϊού και συνολικά 116 θάνατοι στη χώρα

Δέκα νέα κρούσματα κορωνοϊού και συνολικά 116 θάνατοι στη χώρα

Δέκ νέ κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στα 2245.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 61 άνθρωποι, ενώ 116 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, το τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει τη ζωή τους 6 άτομα.
Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι δεν έχουμε ακόμα σε σημαντικό αριθμό του πληθυσμού.
Ν. Χαρδαλιάς: Έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων

Τις τελευταίες ημέρες ένα είναι σίγουρο ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην κοινή μας προσπάθεια, είπε κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς οι παραβάτες ήταν λίγοι αλλά επανέλαβε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως και τις 27 Απριλίου καθώς όπως τόνισε, ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει.

«Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι και τις 27 Απριλίου. Υπομονή μέχρι να κερδίσουμε τη μάχη οριστικά» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαίωσαν τον απόλυτο κανόνα. Όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε και τότε δεν χρειάζεται αστυνομία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους πολίτες για αυτή τη συμπεριφορά» είπε επίσης.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων στη χώρα μας όπως και στην ΕΕ, αλλά όπως υπογράμμισε η όποια άρση θα ξεκινήσει βήμα βήμα όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν οι λόγοι που τα επέβαλαν.

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε, τις τελευταίες 4 μέρες έφτασαν στην Ελλάδα 10 πτήσεις, από τους επιβάτες των οποίων βρέθηκαν 3 θετικά κρούσματα.

Η Αυστρία αποστέλλει στην Ελλάδα 181 κοντέινερ διαμονής προσφύγων

Συνολικά 181 κοντέινερ διαμονής και υγειονομικού εξοπλισμού για προσφυγικούς καταυλισμούς, ως συμβολή της στην αποφυγή μιας ενδεχόμενης εξάπλωσης του κορωνοϊού, αποστέλλει η Αυστρία στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αποψινή είδηση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης (ORF).

Η Αυστρία έθεσε σε διάθεση της Ελλάδας τα ειδικής κατασκευής κοντέινερ μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγχρηματοδοτήσει την μεταφορά τους, αναφέρεται σχετικά.

Όπως σημειώνεται στην είδηση, ο αρμόδιος για διαχείριση κρίσεων Επίτροπος της ΕΕ Γιάνεζ Λέναρτσικ, ευχαριστώντας την Αυστρία για την συμβολή της, τόνισε ότι “η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα”.Ο ίδιος, επισήμανε ότι χάρη στην αυστριακή συμβολή, η Ελλάδα θα είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού μεταξύ των ιδιαίτερα ευάλωτων προσφύγων.

Η Αυστρία είχε συνδράμει την Ελλάδα και στην προστασία των συνόρων στον Έβρο, με την αποστολή τον περασμένο Μάρτιο 13μελούς ειδικής ομάδας της ειδικής μονάδας της αυστριακής Αστυνομίας Cobra, όπως επίσης ενός τεθωρακισμένου ειδικού οχήματος, αλλά και ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Την αποστολή στελεχών της Cobra, η οποία βρέθηκε στον Έβρο, συγκεκριμένα στις Καστανιές, από τις 9 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, συνδράμοντας τις μονάδες ΕΚΑΜ για την προστασία των συνόρων, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ είχε χαρακτηρίσει “ιστορικής διάστασης στην αυστριακή πολιτική ασφάλειας”.

Όπως είχε τονίσει ο ίδιος, κατά την επιστροφή της μονάδας στη Βιέννη στις 3 Απριλίου, “στον Έβρο δεν προστατεύσαμε μόνο τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά και τα δικά μας σύνορα”.

“Μία ανοικτή Ευρώπη στο εσωτερικό, μπορεί να λειτουργήσει μόνο με μία αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων” είχε επισημάνει ο Καρλ Νέχαμερ, αναφέροντας ότι η αυστριακή αποστολή στα ελληνοτουρκικά σύνορα είχε αποσπάσει πολλούς επαίνους στην Ελλάδα.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην προσφυγική δομή στο Κρανίδι

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα μετέβησαν στη δομή προσφύγων (ξενοδοχείο) στο Κρανίδι – που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) –  προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε φιλοξενούμενους της καθώς και σε προσωπικό της δομής, μετά τον εντοπισμό κρούσματος, μία εγκυμονούσα γυναίκα από τη Σομαλία, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της διασποράς κρουσμάτων COVID-19.

Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 470 ωφελούμενους καθώς και στους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, του ΔΟΜ και της δομής και αναμένονται τα . Επίσης, δόθησαν αναλυτικές οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και την ορθή λειτουργία της δομής βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ.

Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, μετέβησαν για επιτόπιο έλεγχο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επικεφαλής κλιμακίου του αρμόδιου υπουργείου, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η 28χρονη γυναίκα από τη Σομαλία, που βρίσκεται στον έκτο μήνα της ς της, προσήλθε χθες το πρωί στο νοσοκομείο του Ναυπλίου για άλλη αιτία, που δεν σχετίζεται με συμπτώματα κορωνοϊού, και υπεβλήθη στον προβλεπόμενο ιατρικό έλεγχο για Covid-19.

Από τα των εξετάσεων που διενεργήθηκαν χθες στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα, προέκυψε ότι είναι θετική στον κορωνοϊό. Η εγκυμονούσα διαμένει χωρίς συμπτώματα και σε πλήρη υγειονομική απομόνωση στο δωμάτιο της.

Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση κολχικίνης σε 60 Ελληνες ασθενείς

Μεγάλες ελπίδες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών του κορωνοϊού σε καρδιά και πνεύμονες, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα σε 60 Έλληνες ασθενείς που πήραν κολχικίνη.

Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής καρδιολογίας Χ. Στεφανάδης, στο ΑΠΕ-, «τα στοιχεία που είχαμε επεξεργαστεί μέχρι χθες το βράδυ, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι δείκτες φλεγμονής CRP πέφτουν στατιστικά σημαντικά. Τα ηωσινόφυλα πέφτουν.

Επίσης, πέφτουν δείκτες όπως η τροπονίνη που υποδηλώνει βλάβη στο μυοκάρδιο. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βοηθητικό φάρμακο για τους ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι κινδυνεύουν από καταστροφικές επιπλοκές, όπως είναι η κατάρρευση του μυοκαρδίου και του πνεύμονα».

Η διπλή τυφλή μελέτη παρατήρησης, ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες στη χώρα μας. Σε αυτή συμμετέχουν 120 ασθενείς από τους οποίους 60 λαμβάνουν κολχικίνη, συμπληρωματικά με την φαρμακευτική τους αγωγή (κοκτέιλ φαρμάκων) και άλλοι 60 που δεν λαμβάνουν το γνωστό αυτό φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας, φλεγμονής του μυοκαρδίου. «Τα πρώτα στοιχεία από τους ασθενείς μας στην Ελλάδα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς παρατηρήσαμε μείωση της φλεγμονής» τονίζει ο κος Στεφανάδης.

Η κολχικίνη θα βοηθήσει ασθενείς με κορωνοϊό που έχουν συνοδά προβλήματα με την καρδιά ή όλους τους ασθενείς που νοσούν βαριά;

Στο ερώτημα αυτό ο κος Στεφανάδης ήταν ξεκάθαρος: «Η μελέτη σχεδιάσθηκε για να δει τι γίνεται με αυτούς που νοσηλεύονται για κορωνοϊό και έχουμε υπόνοια ή έκδηλη προσβολή της καρδιάς. Αλλά εάν συμβαίνει αυτό που παρατηρούμε, δηλαδή ότι ρίχνει την φλεγμονή, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί και προληπτικά. Το δεδομένο μας αυτή τη στιγμή είναι ότι νοσοκομειακοί ασθενείς που παίρνουν και κολχικίνη, καταγράφουν σημαντικά στατιστική μείωση της φλεγμονής σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν, ανεξάρτητα από το αν είχαν προβλήματα καρδιάς. Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι η κολχικίνη είναι ένα πολύ φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να το μελετήσουμε στον κορωνοϊό», επισημαίνει ο Χ.Στεφανάδης ο οποίος έχει την επίβλεψη της μελέτης με κύριο ερευνητή τον καθηγητή καρδιολογίας Σ. Δευτεραίο και μια ομάδα 100 ερευνητών, καρδιολόγων και λοιμοξιωλόγων υπό την εποπτεία του καθηγητή Π. Γαργαλιάνου.

Ακόμη και προληπτική χρήση κολχικίνης;

Καναδοί επιστήμονες ήδη έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο πρωτόκολλο που θα δίνουν κολχικίνη προληπτικά σε 6.000 ασθενείς, επισημαίνει ο κος Στεφανάδης και αναφέρει ότι ήδη υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και εξηγεί: «Δηλαδή να έχεις ένα φάρμακο που προλαμβάνει και μειώνει τη φλεγμονώδη διαδικασία που πυροδοτεί οι ιός, το οποίο πιθανότατα να δρα προληπτικά».

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά είναι πολύ πρόωρα, ώστε να δώσουν το πράσινο φως στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν την κολχικίνη επικουρικά με άλλα φάρμακα στο αρχικό στάδιο της νόσου του κορωνοϊού, όπου τα συμπτώματα είναι ήπια.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-, αν αυτό είναι πιθανό να συμβεί στο άμεσο ο κος Στεφανάδης απαντά: «θα δίνεται όπως σήμερα δίνονται προληπτικά κάποια αντιικά φάρμακα για την , αλλά ακόμα δεν έχουμε δεδομένα για την προληπτική χρήση κολχικίνης με το που εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα του κορωνοϊού».

Το επόμενο βήμα των Ελλήνων ερευνητών είναι να στείλουν τα πρώτα τους αποτελέσματα προς δημοσίευση σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά . «Σε αυτή την περίοδο που ψάχνει εναγωνίως η διεθνής επιστημονική κοινότητα να βρει κάτι σε επίπεδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν αμέσως απρόσεκτα», καταλήγει ο Χ.Στεφανάδης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση