Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δεύτερος γύρος περικοπών σε επικουρικές
Δεύτερος γύρος περικοπών σε επικουρικές

Δεύτερος γύρος περικοπών σε επικουρικές

O τρίτος  και τελευταίος γύρος για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, με το μεγαλύτερο όμως κύμα περικοπών να περιλαμβάνεται στον δεύτερο γύρο, που αναμένεται στις 2 Σεπτεμβρίου.

Εχει προηγηθεί ο πρώτος, με τις Αυγούστου, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις περίπου 320.000 επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίστηκαν, σε μειώσεις οδηγήθηκαν οι 66.900.

Στην πληρωμή του Σεπτεμβρίου, θα έχουν υπολογιστεί με βάση τον νέο τρόπο, που προβλέπεται στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, πάνω από 805.000 συντάξεις, με στελέχη του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών () να εκτιμούν ότι οι περικοπές, όπου γίνουν, θα αγγίξουν ακόμη και το 38%.

Για τον Οκτώβριο, μένουν περίπου 120.000 συντάξεις, με ειδικά καθεστώτα, ώστε να κλείσει ο κύκλος αναπροσαρμογής 1,23 εκατ. επικουρικών συντάξεων. Στις του Οκτωβρίου, βέβαια, δεν θα εμφανιστούν μόνο οι μειώσεις σε όσους από τους τελευταίους 120.000 συνταξιούχους ο επανυπολογισμός οδηγήσει σε «μαχαίρι», αλλά και η πρώτη δόση της επιστροφής των αναδρομικών, αφού ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι μειώσεις στις επικουρικές ξεκινούν από τις συντάξεις Ιουνίου και ήδη σχεδιάζεται η αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε τρεις δόσεις (Οκτώβριο – Δεκέμβριο). Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, όταν και θα καταβληθούν οι 1,23 εκατ. επικουρικές συντάξεις, εκτιμάται ότι στους περίπου 67.000 «χαμένους» του πρώτου κύματος περικοπών θα προστεθούν άλλοι περίπου 150.000. Οι μειώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις (περίπου 1.500 συνταξιούχους) θα αγγίξουν το 38%. Μεσοσταθμικά, οι μειώσεις του πρώτου και δεύτερου κύματος υπολογίζονται σε 9,45%.

Συνολικά, το δεύτερο κύμα επανυπολογισμού αφορά 806.000 επικουρικές συντάξεις από 6 πρώην Ταμεία (νυν κλάδους του ). Ο νέος συντελεστής, βάσει του οποίου γίνεται ο επανυπολογισμός, διαφέρει από Ταμείο σε Ταμείο και κυμαίνεται μεταξύ 0,5 με 0,6 για τη μεγάλη πλειονότητα, πράγμα που σημαίνει πως το μεικτό καταβαλλόμενο ποσόν των επικουρικών πέφτει κατά 50% – 40%.

Σε αυτό το σημείο έρχεται το «δίχτυ ς» των 1.300 . Οσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις διασώζονται από τις μειώσεις. Η διαφορά παλαιού και νέου ποσού διατηρείται και εγγράφεται ως «προσωπική διαφορά». Αντίθετα, σε όσους το άθροισμα συντάξεων είναι πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά η διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική κόβεται αυτόματα.

Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι στους χαμένους του Σεπτεμβρίου θα ενταχθούν συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), πρώην εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) και συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως (ΤΑΠΤΠ). καθώς λόγω υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ. Μειώσεις θα δουν και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι από τους συνολικά 730.000 που προέρχονται από το πρώην επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ). Η πλειονότητα, ωστόσο, φαίνεται πως θα γλιτώσει τις μειώσεις, καθώς λαμβάνει σημαντικά χαμηλές κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα να προστατεύεται από το όριο των 1.300 ευρώ.

Κατρούγκαλος: Το 80% των συνταξιούχων δεν θα δει καμία αλλαγή στα ΑΤΜ

Την προστασία των κύριων συντάξεων εγγυάται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και εξηγεί πως τον Σεπτέμβριο θα γίνει επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων κυρίως του ΙΚΑ, αναφέροντας ωστόσο πως το 20%  όσων παίρνουν επικουρική θα δουν μείωση στη σύνταξή τους, η οποία μεσοσταθμικά θα κυμανθεί στο 8-10%.

Σε που παραχώρησε, ο κ. Κατρούγκαλος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε πως «οσοι έχουν άθροισμα σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ ενδεχομένως να δουν κάποιες αναπροσαρμογές στις συντάξεις τους. Αυτό έγινε ήδη τον Αύγουστο ξέρουμε επομένως τι θα γίνει και τον Σεπτέμβριο για τις υπόλοιπες από αυτές» και σημειώσε ότι η αναπροσαρμογή αφορούσε κάτι παραπάνω από το 20% των επικουρικών συντάξεων και ότι οι μειώσεις ήταν κάτω από 10%.

Όπως ανέφερε στη , «το 80%  των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμιά αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μια κύρια και μόνο μια επικουρική σύνταξη γιατί πια το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, δηλαδή σε αυτό που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος. »

Τέλος, ο υπ. Εργασίας επισήμανε πως, το υπόλοιπο 20% αυτών που παίρνουν επικουρική θα δουν μείωση στη σύνταξή τους, η οποία μεσοσταθμικά θα κυμανθεί στο 8-10%.»

 

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση