Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Δανειστές: ΦΠΑ 23% ή καθόλου στην ιδιωτική εκπαίδευση
Δανειστές: ΦΠΑ 23% ή καθόλου στην ιδιωτική εκπαίδευση

Δανειστές: ΦΠΑ 23% ή καθόλου στην ιδιωτική εκπαίδευση

«Φρένο» στο σχέδιο της ς για την επιβολή των δύο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική (6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία) έβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στην .

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί διατύπωσαν τις ενστάσεις τους στο κυβερνητικό σχέδιο, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή ΦΠΑ δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην . Επί της ουσίας, η Οδηγία αφήνει περιθώριο στις κυβερνήσεις είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της ς, το οποίο καλείται να αποφασίσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ξεκινήσει από την αρχή και πάλι η συζήτηση για τον εντοπισμό ισοδύναμων μέτρων, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι χθες έληξε η παράταση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου (είχε δοθεί με δελτίο Τύπου), εξέλιξη που δυσχεραίνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς δεν γνωρίζουν αν πρέπει να εκδώσουν αποδείξεις με ΦΠΑ ή όχι.

Το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο λαμβάνοντας υπόψη ότι την οριστική λύση θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση εντός της επόμενης εβδομάδας, αφού η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την αντικατάσταση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Πέραν του ζητήματος του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (για το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε χθες ότι πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω με τους θεσμούς), η κυβέρνηση θα πρέπει γενικότερα να κινηθεί πολύ γρήγορα για να διασφαλίσει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν μπορέσει να υλοποιήσει το σύνολο των 49 προαπαιτούμενων μέτρων του πρώτου πακέτου έως την Τρίτη.

Μάλιστα, ενδέχεται στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα να προστεθούν και άλλες διάταξεις για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων (π.χ. ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και οι νέοι συντελεστές για τη φορολόγηση των ενοικίων), λαμβάνοντας έτσι τη μορφή πολυνομοσχεδίου.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG), το οποίο εφόσον έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα έως την Τρίτη και έχει ολοκληρωθεί και η σχετική έκθεση των θεσμών, θα συζητήσει το κατά πόσον ανταποκρίθηκε η στις υποχρεώσεις της και θα εισηγηθεί την εκταμίευση ή μη της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Αν η εισήγηση είναι θετική, τότε τα κεφάλαια αναμένεται να εκταμιευθούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας για την εκταμίευση της δόσης είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες πως δεν γνωρίζει πότε θα γίνει η εκταμίευση.

Πάντως, από τις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προέκυψαν κι άλλα «αγκάθια» στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων μέτρων του πρώτου πακέτου.

Ρύθμιση οφειλών και ληξιπρόθεσμα χρέη: Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζήτησαν να γίνει ακόμη αυστηρότερο το πλαίσιο της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Μάλιστα, φέρονται να ζήτησαν την αλλαγή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στον χρόνο που ένα καθίσταται ληξιπρόθεσμο. Κατά τις πληροφορίες, ζητούν από την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας για την καταβολή κάποιας φορολογικής υποχρέωσης, η οφειλή να καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Με αυτόν τον τρόπο, επιδίωξη των θεσμών είναι να αναγκάσουν τους οφειλέτες να είναι απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

  • Μεταφορά Σ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ): Οι πιστωτές της χώρας ζήτησαν να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες για τη μεταφορά των υπαλλήλων και των φορολογικών υποθέσεων στη ΓΓΔΕ, κάνοντας λόγο για εσκεμμένη κωλυσιεργία.

Τα ανοικτά «μέτωπα» είναι πολλά, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και το θέμα των δημοσιονομικών εξελίξεων, δεδομένου ότι έως τις 21 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού και το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Προς το παρόν, οι δανειστές ζήτησαν την πλήρη ποσοτικοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να διαπιστώσουν εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού ή απαιτούνται νέα μέτρα.

Επίσης, ανοιχτά παραμένουν όλα τα θέματα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ς που προβλέπονται στο μνημόνιο, με εξαίρεση την απελευθέρωση της λιανικής αγορά φυσικού αερίου που έχει ήδη θεσμοθετηθεί. Μερική συμφωνία έχει επιτευχθεί, σύμφωνα τουλάχιστον με την κυβερνητική πλευρά, στο θέμα του ΗΕ, με τους πιστωτές να έχουν αποδεχθεί να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, αλλά απομένει να βρεθεί το αποδεκτό ισοδύναμο αυτής.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση