Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ / Δακτυλίωση Λευκών Πελαργών σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο
Δακτυλίωση Λευκών Πελαργών σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο

Δακτυλίωση Λευκών Πελαργών σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο

Για πρώτη φορά στην περιοχή της λίμνης Κάρλας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες δακτυλίωση Λευκών Πελαργών. από τα χωριά του Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου, στον Δήμο , «φόρεσαν» ειδικά δαχτυλίδια που θα μας επιτρέψουν να μάθουμε περισσότερα για τις μετακινήσεις τους.

Η Ομάδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, με την πολύτιμη βοήθεια της Εύας Στετς – Συντονίστρια Δακτυλιώσεων Λευκών Πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών και σε συνεργασία με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειούδακτυλίωσε 39 νεοσσούς Λευκών Πελαργών σε 12 φωλιές, ενώ ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μορφομετρικά στοιχεία (βάρος, μήκος ράμφους κ.λπ.). Όλες οι φωλιές βρίσκονταν σε στύλους μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την τόσο των ερευνητών όσο και των ίδιων των πουλιών.

Στους Λευκούς Πελαργούς τοποθετούνται ειδικού τύπου δαχτυλίδια μαύρου χρώματος και οκταγωνικού σχήματος στην κνήμη των πουλιών, με πενταψήφιο κωδικό και κωδικό χώρας GRA (Greece-Athens), σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Η δακτυλίωση αποτελεί τη μακροβιότερη επιστημονική μέθοδο παρακολούθησης των μετακινήσεων των πουλιών. Εφόσον κάποια πουλιά επανασυλληφθούν ή παρατηρηθούν σε κάποια άλλη περιοχή, ο μοναδικός συνδυασμός κάθε δαχτυλιδιού επιτρέπει στους ερευνητές να υπολογίσουν τις μεταναστευτικές διαδρομές και τις μετακινήσεις τους, καθώς και τη διάρκεια της ζωής των πουλιών.

Ο Λευκός Πελαργός (Ciconia ciconiaαποτελεί είδος με ευρεία κατανομή και συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό περίπου 700.000 άτομα. Στην , ο πληθυσμός του είδους υπολογίζεται στα 447.000-495.000 ώριμα άτομα, με αυξητική τάση. Είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων και Λευκοί Πελαργοί από την Ελλάδα στους οποίους έχει τοποθετηθεί δορυφορικός πομπός έχει βρεθεί ότι φτάνουν έως και τη Νότια Αφρική για να διαχειμάσουν. Η Ελλάδα φιλοξενεί λιγότερο από το 1% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού των Λευκών Πελαργών, ενώ για τη χώρα μας ο Λευκός Πελαργός αποτελεί απειλούμενο είδος (Κατηγορία Κινδύνου Τρωτό). Στην Ελλάδα ο πληθυσμός τους εκτιμάται στα 2.000 ζευγάρια, τα 84 εκ των οποίων απαντούν στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κάρλας.

Η προστατευόμενη περιοχή της Λίμνης Κάρλας είναι εξαιρετικής σημασίας για την ορνιθοπανίδα και γενικότερα για την άγρια ζωή. Περιλαμβάνει τρεις τόπους Κοινοτικής Σημασίας και πέντε Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά (περιοχές  2000), ενώ αποτελεί και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά και λειτουργεί ως ενιαία οικολογική ενότητα για τα αρπακτικά με το γειτονικό όρος Μαυροβουνίου Λάρισας.

Η δράση της δακτυλίωσης των Λευκών Πελαργών υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου –Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Συμπεριλαμβάνεται στις «Δράσεις βελτίωσης του καθεστώτος διατήρησης της περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου-Δέλτα Πηνειού» και έχει ως αντικείμενο τη δακτυλίωση πουλιών και την παροχή τεχνογνωσίας και εξειδικευμένης γνώσης στο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης με σκοπό την εκπαίδευσή του. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται με Ανάδοχο την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και θα συνεχιστεί κατά τα έτη 2022 και 2023, όταν θα επαναληφθούν δακτυλιώσεις Λευκών Πελαργών στην περιοχή, ενώ θα επεκταθεί και σε νεοσσούς πελεκάνων που αναπαράγονται στη λίμνη Κάρλα.

Ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.  παρείχε βοήθεια στην υλοποίηση της δράσης, διασφαλίζοντας την των ερευνητών, καθώς και οι των δύο χωριών με τη θετική τους στάση και την υπομονή τους κατά τις ολιγόλεπτες ρεύματος.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Είκοσι έξι θετικά κρούσματα στα rapid test στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/SJSSao6dUy -

  • Υπό μερικό έλεγχο #φωτιά στη Χαλυβουργία  #φωτιά - https://t.co/JsI89fCvCp -

  • Τέσσερις στους δέκα ανεμβολίαστους θα νοσήσουν #εμβολιασμένο - https://t.co/KOkL9gp2AF -

"Αλιεύοντας" την είδηση