Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δ. Μπαξεβανάκης: «Στοίχημα η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης»
Δ. Μπαξεβανάκης: «Στοίχημα η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης»

Δ. Μπαξεβανάκης: «Στοίχημα η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης»

Σε Πανθεσσαλική επαγγελματικής εκπαίδευσης στο Βελεστίνο ο υφυπουργός Παιδείας

Στοίχημα αποτελεί η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με την , σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας Δημ. Μπαξεβανάκη , που βρέθηκε σήμερα το πρωί στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου, συμμετέχοντας σε Πανθεσσαλική , για την επαγγελματική εκπαίδευση με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, διευθυντών Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης από άλλες Θεσσαλικές πόλεις, την Κεντρική και τη Μακεδονία.

Στο χώρο της εκδήλωσης και στον προθάλαμο της αίθουσας εκδηλώσεων του καινούργιου σχολείου, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Βελεστίνου καλωσόριζαν τους επισκέπτες με γλυκίσματα και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, ενώ υπήρχε έκθεση με θέμα 3D City art “Argonauts” (κοχύλια, τμήματα αμφορέων) που προβαλλόταν σε οθόνες.

Ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης είπε ότι η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και η αύξηση των που μετά το σχολείο στρέφονται στα επαγγέλματα, είναι το μεγάλο στοίχημα με το οποίο το υπουργείο έχει να αναμετρηθεί και η ημερίδα ταυτίζεται με το στόχο του υπουργείου Παιδείας.

Μάλιστα είπε πως στόχος είναι η αναβάθμιση της επαγγελματική εκπαίδευσης και η εμφάνισή της στα μάτια των και της κοινωνίας, σαν μια ισότιμη επιλογή που μπορεί ο μαθητής ή η να την επιλέγει, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την κλίση του.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι πρέπει να γίνει αναμέτρηση με νοοτροπίες δεκαετιών της Ελληνικής Κοινωνίας, κάτι που είναι δύσκολη αλλά και πιο ενδιαφέρουσα πρόκληση και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ και για να δείξουμε αυτή την προσπάθεια, την επιδίωξή μας και μόνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ορίζει έναν υφυπουργό με αρμοδιότητα την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, δείχνει ότι αυτός ο στόχος είναι συνολική κυβερνητική πολιτική», ενώ εκτίμησε ότι τα πρώτα δείγματα είναι καλά, αν και όλα είναι στην των εκπαιδευτικών και των πολιτών.

Σχετικά με τη μαθητεία, ο υφυπουργός τόνισε ότι περίπου 2.000 μαθητές και μαθήτριες ξεκινούν σήμερα το μεταλυκειακό έτος Μαθητείας που θα διαρκέσει εννέα μήνες. «Για μας είναι μεγάλη πρόκληση και θέλουμε μ' αυτό τον τρόπο να δώσουμε στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ μια ομαλή και ασφαλή πρώτη επαφή με την », τόνισε και εξήγησε ότι αυτό γίνεται με ευθύνη των σχολείων, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, με αμοιβή πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ασφάλιση.

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου αυτού θα υπάρξει πιστο των αποφοίτων ΕΠΑΛ, ώστε τα προσόντα τους να αναβαθμιστούν κατά ένα επίπεδο και συμπλήρωσε ότι από τον Σεπτέμβριο φιλοδοξεί το πρόγραμμα να γενικευτεί και να αγκαλιάσει τις περισσότερες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ο αριθμός των 2000 μαθητών φέτος, να είναι πολλαπλάσιος.

Αναφορικά με την υλικοτεχνική υποδομή των ΕΠΑΛ, ο κ. Μπαξεβανάκης είπε ότι βρίσκονται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο, ο εξοπλισμός στις περισσότερες περιπτώσεις ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της διδασκαλίας, αν και υπάρχουν προβλήματα, ενώ χαρακτήρισε το μορφωτικό επίπεδο των εκπαιδευτικών στα ΕΠΑΛ από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στα σχολεία ανέφερε ότι χωρίς τα πράγματα να είναι ιδανικά, η φετινή χρονιά ήταν καλύτερη από κάθε προηγούμενη, με λιγότερα προβλήματα.

Ακόμη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από φέτος μαθητές των ΕΠΑΛ μπορούν να εισαχθούν σε Πανεπιστήμια, σε ποσοστό 1%, λέγοντας ότι αυτό που νομοθετήθηκε είναι ένα τολμηρό βήμα και το κάναμε «γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι επιλέγοντας κανείς την επαγγελματική εκπαίδευση, δεν είναι κλειστός κανένας δρόμος, αλλά η πρόσβαση σε οποιαδήποτε τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ανοιχτή. Πρόσθεσε δε ότι έστω κι αν το ποσοστό αυτό είναι μικρό, σηματοδοτεί ότι τα ΕΠΑΛ δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα ΓΕΛ σε ότι αφορά την προοπτική των αποφοίτων.

«Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, όπως είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν, στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να διευρυνθεί και οι μαθητές να γνωρίζουν ότι και από το ΕΠΑΛ μπορούν να εισαχθούν στις σχολές των Πανεπιστημίων, ακόμα και στις σχολές υψηλής ζήτησης», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ο κ. Μπαξεβανάκης έστειλε μήνυμα σε μαθητές και γονείς να επιλέξουν ελεύθερα, ανεπηρέαστα, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, το σχολείο που νιώθουν ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο, ενώ τους προέτρεψε να συμβουλευτούν τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς, τους υπεύθυνους των Κέντρων Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού και τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων, για να κάνουν τη σωστή επιλογή.

Τέλος καθησύχασε τους εκπαιδευτικούς ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν να φοβούνται τίποτα και διαβεβαίωσε ότι κανένας δεν θα χάσει τη δουλειά τους, κανένας δεν θα υποστεί μισθολογική, βαθμολογική και άλλους είδους επιβάρυνση.

Η εκπαίδευση θα φέρει ανάπτυξη

Ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Γ. Μουστάκας είπε ότι στόχευση του υπουργείου είναι η ανάπτυξη της Επαγγελματικής εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της χώρας. «Η ανάπτυξη της χώρας και της Ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί να γίνει αν δεν αναπτυχθεί η επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη και, κάποια στιγμή, πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα», ανεφερε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Παιδείας είχε συναντήσεις με την ΕΛΜΕ Μαγνησίας και την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, η διευθύντρια Εκπαίθδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου και πλήθος εκπαιδευτικών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση