Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Credit Suisse: Ανήσυχες οι αγορές ακόμη και μετά την εξαγορά από τη UBS
Credit Suisse: Ανήσυχες οι αγορές ακόμη και μετά την εξαγορά από τη UBS

Credit Suisse: Ανήσυχες οι αγορές ακόμη και μετά την εξαγορά από τη UBS

Κάθε άλλο παρά καθησυχασμένες φαίνονται τη Δευτέρα οι διεθνείς αγορές από την εξαγορά της ταλαιπωρημένης ελβετικής τράπεζας Credit Suisse από τη UBS, με τα ασιατικά χρηματιστήρια να σημειώνουν πτώση στο ξεκίνημα της εβδομάδας και τα ομόλογα που θεωρούνται πιο ευάλωτα να επηρεάζονται επίσης αρνητικά. Με σοβαρές απώλειες άνοιξαν και οι τραπεζικές μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μετά το αρνητικό κλείσιμο των αγορών σε Ασία και Αυστραλία, οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν τη Δευτέρα με πτώση άνω του 1%, και οδηγούς στη νότια κίνησή τους τις τραπεζικές μετοχές.

Στο της Ζυρίχης η μετοχή της UBS κατέγραφε απώλειες της τάξης του 14%, ενώ η μετοχή της Credit Suisse κατέρρεε σε ποσοστό 62,5% στα 0,70 φράγκα, δηλαδή κάτω και από την τιμή εξαγοράς από τη UBS.

Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης του Bloomberg σημείωνε πτώση σχεδόν 6%, περίπου 25 λεπτά μετά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη.

Από τα πρώτα λεπτά και οι μετοχές στη Λεωφόρο Αθηνών έδειξαν διαθέσεις βαθιάς υπόκλισης, με τον Γενικό Δείκτη να πέφτει πάνω από 2% στα πρώτα λεπτά, χάνοντας και το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.

Στο άνοιγμα, η διαπραγμάτευση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώσης απόδοσης της τάξης των 24 μονάδων βάσης. Επιπλέον ο άνοιξε τη Δευτέρα πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, θυμίζοντας την αναταραχή από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία. Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, και τόσο τα γερμανικά ομόλογα όσο και ο είναι στο επίκεντρο αυτού του ενδιαφέροντος.

Παράλληλα η τιμή του πετρελαίου Brent κατρακύλησε κάτω από τα 71 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021.

Η την Κυριακή της εξαγοράς της Credit Suisse έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων στην τιμή των 0.76 φράγκων ανά μετοχή από τη μεγάλη της εγχώρια αντίπαλο μπορεί να έδιωξε προς το τους εφιάλτες για το ελβετικό σύστημα αλλά δεν εξαφάνισε και τις ανησυχίες για μετάδοση των προβλημάτων ρευστότητας και σε άλλες χώρες, μετά και το κλείσιμο τριών αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων αυτόν τον μήνα.

Επιπλέον η ίδια η εξαγορά της Credit Suisse σε τιμή περίπου 60% κάτω από εκείνη του κλεισίματος της Παρασκευής αναδεικνύει το ρίσκο που αναλαμβάνει η UBS και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα τραπεζικά συστήματα, λιγότερο σταθερά από το ελβετικό.

Έτσι, μολονότι η συμφωνία χαιρετίστηκε με ανακούφιση από κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, οι αγορές αντιδρούν με σαφή αγωνία. Σε αυτό συντελεί επίσης η τεράστια απώλεια όσων διακρατούσαν μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) της Credit Suisse, που εκτιμάται στα 16,3 δισεκ. φράγκα, ή 17,6 δισεκ. δολάρια, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η διάσωση θα «διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα προστατεύσει την ελβετική οικονομία».

Credit Suisse: Ανήσυχες οι αγορές ακόμη και μετά την εξαγορά από τη UBS-1
Φωτ.: Reuters

Τη Δευτέρα, η de facto κεντρική τράπεζα του Χονγκ Κονγκ και η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών ένωσαν τις φωνές τους με εκείνες άλλων κεντρικών τραπεζών χαιρετίζοντας την από τη Ζυρίχη και προσπάθησαν να καθησυχάσουν το κοινό ότι οι θα συνεχίσουν ως συνήθως.

Στην Αυστραλία, ο Κρίστοφερ Κεντ, βοηθός διοικητής των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Reserve Bank of Australia (RBA), επεσήμανε την πίεση στους επενδυτές: «Η αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Αυστραλίας έχει αυξηθεί», είπε σε τη Δευτέρα. «Αλλά οι αγορές εξακολουθούν να λειτουργούν και, το πιο σημαντικό, οι αυστραλιανές τράπεζες είναι αναμφισβήτητα ισχυρές – οι θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας των τραπεζών είναι πολύ πάνω από τις απαιτήσεις των ρυθμιστών».

Σε μια ακόμη κίνηση κατευνασμού των αγορών και των καταθετών, οι καταθέσεις και τα περισσότερα δάνεια της Signature Bank, που έκλεισε την προπερασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, περνούν πλέον στην New York Community Bancorp.

Ίσως κλειδί στην εξέλιξη στην Ελβετία να είναι η κατά πολλούς εξαγορά της Credit Suisse, ακόμη και αν στις αγορές οι διασφαλίσεις για πτώχευση, τα γνωστά μας από την ελληνική οικονομική κρίση CDS (Credit Default Swaps) της UBS σημειώνουν άνοδο το τελευταίο 24ωρο.

Πέρα από το ότι η UBS αγόρασε σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη της χρηματιστηριακής και εξασφάλισε πιστωτική γραμμή 100 δισεκ. φράγκων από την ελβετική κεντρική τράπεζα, ανακοίνωσε ότι η πολιτική της έναντι των πελατών της Credit Suisse θα εξακολουθήσει τη σαφώς πιο συντηρητική τακτική που παραδοσιακά τηρεί η UBS.

Οι αγορές όμως φέρονται ανησυχούν για όσα βρίσκονται στην… πίσω πλευρά της Credit Suisse, τα οποία προφανώς δεν έχει προλάβει να εντοπίσει ο συνοπτικός που έκανε μέσα στο Σαββατοκύριακο η UBS.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση