Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Χρηματοδότηση-γέφυρα 7 δισ. από την Ε.Ε. με δάνειο από τον EFSM
Χρηματοδότηση-γέφυρα 7 δισ. από την Ε.Ε. με δάνειο από τον EFSM

Χρηματοδότηση-γέφυρα 7 δισ. από την Ε.Ε. με δάνειο από τον EFSM

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΟΚΡΙΣΗ. Η μόνη λύση που βρίσκεται στο τραπέζι για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας αξίας 7 δισ. και για διάστημα τριών μηνών είναι μέσω του πανευρωπαϊκού μηχανισμού ΕFSM, όπου συμμετέχουν και τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η τελική απόφαση θα επικυρωθεί σήμερα στο Eurogroup που θα γίνει μέσω ς και (αν το πρώτο πακέτο μέτρων έχει ψηφιστεί και από το Κοινοβούλιο) θα δώσει την εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι χρειάζονται το «πράσινο » από τα Κοινοβούλια τους, να ξεκινήσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα.

Ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβς, υπεύθυνος για το ευρώ, είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι δύο ήταν οι επιλογές για δάνεια-γέφυρα της Ελλάδας. Πρώτον, διμερή δάνεια που όμως, όπως είπε, «δεν υπήρχε καμία προοπτική για τέτοια » και, δεύτερον, το δάνειο από τον .

O κ. Ντομπρόβς τόνισε ότι καταλαβαίνει πως και αυτή δεν είναι εύκολη λύση για τις χώρες εκτός Ευρωζώνης και για αυτό επεξεργάζονταν τον τρόπο που θα εξασφάλιζε ότι οι χώρες εκτός ευρώ δεν θα έχαναν τα χρήματά τους σε περίπτωση που η Αθήνα θα χρεοκοπούσε στο δάνειο του .

Η χρηματοδότηση των 7 δισ. δεν φτάνει και για τις δανειακές μας υποχρεώσεις του Αυγούστου που είναι περίπου άλλα 5 δισ. Με αυτό το δάνειο-γέφυρα που δίνεται για τις ανάγκες του Ιουλίου, ξεπερνιέται το πρώτο εμπόδιο της 20ής Ιουλίου αλλά ασκείται και περαιτέρω πίεση σε Αθήνα και θεσμούς για να φθάσουν σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση