Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΒΟΛΟΣ / Χρέη ρυθμίζει ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλών
Χρέη  ρυθμίζει ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό  οφειλών

Χρέη ρυθμίζει ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλών

 

” Εργαλείο” για ρύθμιση χρεών που ξεπερνούν τα 400 δισ. ευρώ  είναι ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών  που ψηφίστηκε πρόσφατα ενώ στις 8 Αυγούστου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια,  τα επτά χρόνια της κρίσης εκτοξεύτηκαν με την Ελλάδα να είναι πλέον δέκα φορές πάνω από μέσο όρο της Ευρώπης, που είναι 4%.

 

Τα παραπάνω τόνισε  σήμερα σε επιχειρηματίες της Μαγνησίας ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας που διοργάνωσε την εκδήλωση και  δέχθηκε πλειάδα ερωτήσεων, κυρίως από επιχειρήσεις που τα χρέη τους δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ .

Ο ίδιος εξήγησε  ότι αίτηση για να ρυθμίσουν χρέη μέσω αυτού του μηχανισμού μπορούν να υποβάλλουν όλων των ειδών οι επιχειρήσεις, αρκεί να έχουν συνολικά χρέη προς τους πιστωτές άνω των 20.000 ευρώ και προσθεσε: ” Ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να γίνει διαγραφή της οφειλής, είτε είναι προς τράπεζα, είτε προς το δημόσιο.  Σε τι ύψος θα ανέλθει το ποσό της διαγραφής αυτό κρίνεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Ειδικά για το δημόσιο προβλέπει  ότι το ποσό που δεν θα διαγραφεί, θα μπορεί να ρυθμιστεί σε έως 120 δόσεις. Για τις τράπεζες ο νόμος δεν θέτει όριο δόσεων, μπορεί να είναι και περισσότερες από 120.  Επίσης,  μία επιχείρηση για να κάνει αίτηση για συμμετοχή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δεν απαιτείται να έχει φορολογική ενημερότητα. Οι επιχειρήσεις όμως που θα κάνουν αίτηση πρέπει να είναι βιώσιμες και να προσκομίσουν και μελέτη βιωσιμότητας. «Η επιχείρηση θα πρέπει να έχει μία τουλάχιστον καθαρή θετική θέση τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του 2016 που τώρα θα γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις» εξήγησε.

Ερωτηθείς για τις μικρές επιχειρήσεις που τα χρέη τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ανέφερε ότι αυτό θα το ρυθμίσει άλλος νόμος.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση   υπάρχει αποδοχή και όλοι περιμένουν πότε θα ανοίξει το σύστημα.  Εκτίμησε ότι στην Ελλάδα, 100 περίπου δις είναι  τα χρέη προς τράπεζες, 100 δις προς δημόσιο και υπάρχει και το ιδιωτικό χρέος που δεν έχει μετρηθεί και μπορεί να είναι άλλο τόσο. «Μιλάμε για ένα νόμο που θα ρυθμίσει όλα αυτά τα χρέη και θα δώσει ανάσα στην επιχείρηση, η  οποία σήμερα έχει φθάσει στο σημείο να πληρώνει για το χρέος της αλλά αυτό να αυξάνεται. Δηλαδή πληρώνει τόκους και πρόστιμα και ελάχιστο κεφάλαιο. Τώρα δίνεται η δυνατότητα να κουρευτεί αυτό το πλασματικό χρέος και να μείνει το πραγματικό που μπορεί η επιχείρηση να βάλει σε σειρά και με τα χρήματα που της μένουν να προχωρήσει μπροστά», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης επισήμανε ότι ο νόμος έχει πολλές ασάφειες και πρόσθεσε: «Ενώ φαίνεται ένας ευνοϊκός νόμος κατ’ αρχήν περιορίζεται σε πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων. Και αυτές που δεν συγκαταλέγονται είναι οι μικρές επιχειρήσεις που σήμερα καλούνται να σταθούν όρθιες σε ένα δύσκολα οικονομικά περιβάλλον. Εάν δεν αλλάξει το κλίμα στην αγορά, εάν δεν πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, δεν σταματήσει η φορολαίλαπα θα έχουμε πολλά λουκέτα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Στη σημερινή εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής και της Ν.Δ.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Βίντεο από τα επεισόδια στην #ΑΣΟΕΕ #ΑΣΟΕΕ - https://t.co/gHj7tsqhQW -

  • Νέα ηλεκτρονική απάτη με θύμα Βολιώτη #ηλεκτρονικήαπάτη - https://t.co/goMa8VHFKP -

  • Συνελήφθη μητέρα στη Ν. Ιωνία γιατί δεν στέλνει τα παιδιά της σχολείο - https://t.co/OPPRrfLwTH -

"Αλιεύοντας" την είδηση