Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Χρ. Τριαντόπουλος: Άμεση κινητοποίηση και στήριξη των πληγέντων από τον «Ιανό» σε Νέα Αγχίαλο και Αλμυρό
Χρ. Τριαντόπουλος: Άμεση κινητοποίηση και στήριξη των πληγέντων από τον «Ιανό» σε Νέα Αγχίαλο και Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Άμεση κινητοποίηση και στήριξη των πληγέντων από τον «Ιανό» σε Νέα Αγχίαλο και Αλμυρό

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» προκάλεσε σοβαρές ζημιές και προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στη Μαγνησία.

Ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, μετέβη νωρίς το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή.

«Στη έα Αγχίαλο, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες της περιοχής, μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε μία ευρείας κας επιχείρηση απομάκρυνσης και απεγκλωβισμού περισσοτέρων από τριάντα πολιτών από κατοικίες και αγροτικές εγκαταστάσεις. Ήμασταν εκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, σε επικοινωνία και με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ίκο Χαρδαλιά. Θέλω να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, ιώργο Πράττο και όλα τα στελέχη των δημοτικών υπηρεσιών, τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας, Νικόλαο Μητσιογιάννη και όλα τα στελέχη της ς, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας της περιοχής μας, τους ιδιώτες και συμπολίτες μας που συνέδραμαν, την πρόεδρο και μέλη του τοπικού συμβουλίου Νέας Αγχιάλου, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους για την υπομονή και συνεργασία τους.
Παράλληλα, αίσιο τέλος είχε και η ευρείας κας επιχείρηση, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στον Αλμυρό για τον απεγκλωβισμό πολιτών, για την οποία ενημερωθήκαμε αρμοδίως όταν φτάσαμε με τον Διοικητή της ς στην περιοχή», σχολιάζει σχετικά ο κ. Τριαντόπουλος.
Ο απολογισμός των ζημιών ξεκίνησε από το Σάββατο, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημίωσης. Ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «το Σάββατο είναι ημέρα εντατικού απολογισμού των ζημιών και των απωλειών, ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις και οι αποκαταστάσεις, σε ιδιωτικές περιουσίες και υποδομές, καθώς είναι πολλές και αναγκαίες για να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς η καθημερινότητα και η οικονομική ζωή του τόπου. Η περιοχή του Αλμυρού μέτρα τις πληγές της, ενώ δρομολογούνται οι διαδικασίες για την αποκατάσταση ζημιών και στήριξη των πολιτών. Μετά από την επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές, συνεργαστήκαμε στην έδρα του Δήμου Αλμυρού για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα των πολιτών και της περιοχής ευρύτερα. Ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της θεομηνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ευαισθητοποιούνται και κινητοποιούνται όλοι. Έτσι, άμεσα μαζεύτηκαν προϊόντα πρώτης ανάγκης -γάλα, γαλακτοκομικά, νερό, ψωμί και φάρμακα- για τους κατοίκους των πληγέντων χωριών, στα οποία έχει διακοπεί η διασύνδεση με την υπόλοιπη περιοχή. Τα προϊόντα αυτά θα μεταφερθούν εντός της ημέρας και θα διανεμηθούν στους συμπολίτες μας. Θερμές ευχαριστίες στην ΕΒΟΛ, την Ένωση Αρτοποιών και το Επιμελητήριο Μαγνησίας, καθώς και σε τοπικά φαρμακεία.

Παράλληλα, προς την κατεύθυνση της άμεσης ανακούφισης και υποστήριξης των πληγέντων σε όλες τις περιοχές της χώρας, από αυτές της Νέας Αγχιάλου και του Αλμυρού, κινείται και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, ανακοίνωσε συγκεκριμένες, άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που επλήγησαν και πλήττονται από τα ακραία αυτών των ημερών.

Μέτρα στα οποία περιλαμβάνονται, η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, οι αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, οι αποζημιώσεις σε υποδομές, αποζημιώσεις σε αγρότες, η , με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσει, η επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, η παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής, η αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των δήμων που έχουν πληγεί, ενώ οι επιχειρήσεις στους δήμους που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους».

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, του Σαββάτου, επισκέφθηκε τον Αλμυρό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Κώστας Σκρέκας και πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο της επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από τα ακραία . «Προς αυτή την κατεύθυνση, θα είμαστε σε στενότατη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αρμόδιους για να προχωρήσουν οι διαδικασίες» σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

"Αλιεύοντας" την είδηση