Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Χωρίς προβλήματα η κίνηση στο εθνικό δίκτυο σε Φθιώτιδα και Βοιωτία – Πού χρειάζονται αλυσίδες
Χωρίς προβλήματα η κίνηση στο εθνικό δίκτυο σε Φθιώτιδα και Βοιωτία – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Χωρίς προβλήματα η κίνηση στο εθνικό δίκτυο σε Φθιώτιδα και Βοιωτία – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Η πορεία του «Ηφαιστίωνα» τις επόμενες ώρες – Πού αναμένονται χιονοπτώσεις

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται μέχρι αυτή την ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο Λαμίας-Αθηνών, ενώ έχει απαγορευτεί από τις 6 το απόγευμα η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Το βράδυ της Κυριακής από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι και τα διόδια των Θηβών σημειώνονται βροχοπτώσεις, ενώ η θερμοκρασία βρίσκεται στους 2,5 βαθμούς Κελσίου.

Σε όλο το μήκος του εθνικού δικτύου και μέχρι το Σχηματάρι έχουν τοποθετηθεί δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα μαζί με δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει χρειαστεί να παρέμβουν.

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το «ραντεβού» με τον «Ηφαιστίωνα» προσδιορίζεται μετά τις 2 τα ξημερώματα, όποτε αναμένονται οι χιονοπτώσεις να είναι έντονες και να διαρκέσουν μέχρι και το πρωί.

Στη Φθιώτιδα, μετά τις 8 το βράδυ ξεκίνησε να χιονίζει, με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό στα δυτικά του νομού και στην περιοχή του Δομοκού, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει πρόβλημα στην οδική κυκλοφορία. Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου βρίσκονται δεκάδες εκχιονιστικά τα οποία τον κρατούν ανοιχτό. Όμως για ορισμένα χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητες και οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης, οι δρόμοι Λαμίας-Δομοκού και Λαμίας-Άμφισσας δεν έχουν προβλήματα, καθώς η χιονόπτωση από το απόγευμα είναι αραιή και το οδόστρωμα είναι καλυμμένο με αλάτι, καθώς οι θερμοκρασίες πλησιάζουν το μηδέν.

Σύμφωνα με των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέχρι στιγμής αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω τμήματα:

Φθιώτιδα

-Στην Εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου, από 55 χλμ έως 64,700 χλμ

-Σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας

Ευρυτανία

-Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Καρπενησίου – Αγρινίου, από 2 έως 12 χλμ, θέση «Μπαγασάκι»

-Επαρχιακή οδός Καρπενησίου – Φουρνά (Θέση Βράχος), από 12ο έως 22ο χλμ

Επαρχιακή οδός Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από 8ο έως 40ο χλμ

Επαρχιακή οδός Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου, από 5ο έως 13ο χλμ

-Επαρχιακή οδός Φουρνάς – Καρδίτσας (θέση Ζαχαράκη)

Εύβοια

-Στην επαρχιακή οδό Γυμνού – Σέττας, από 13,5 έως 15 χλμ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών λόγω κακοκαιρίας σε Νέα Οδό και Κεντρική Οδό

Νέα Οδός και Κεντρική Οδός, εξέδωσαν ανακοινώσεις σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών λόγω της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα η Νέα Οδός ενημερώνει τους οδηγούς ότι παραμένει σε πλήρη ισχύ η απόφαση της Τροχαίας για πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ από Μεταμόρφωση έως και Σκάρφεια.

Η Κεντρική Οδός επίσης, αναφέρει ότι ισχύει πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ από Σκάρφεια έως και Ράχες Φθιώτιδας.

Με τις ανακοινώσεις τους Νέα Οδός και Κεντρική Οδός επισημαίνουν ότι της απαγόρευσης αποφασίστηκε από την Τροχαία, αυστηρά ως τις 6 μ.μ., για την Ιόνια Οδό, για το εν λειτουργία τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 από Ξυνιάδα έως και Τρίκαλα, καθώς και για άλλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

Τέλος, Νέα Οδός και Κεντρική Οδός, αναφέρουν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και υπενθυμίζουν ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων πρέπει να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις.

Τροποποιήσεις σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν θα πραγματοποιηθεί το απογευματινό του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «blue star paros» από τον Πειραιά για τις Κυκλάδες.

Επίσης, τα δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τα Χανιά και του επιβατηγού οχηματαγωγού «blue star 1» για το Ηράκλειο αντί στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι του Πειραιά.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία

Επελαύνει ο «Ηφαιστίωνας» – Στο ψυγείο η χώρα και τα Θεοφάνεια

Από το πρωί της Κυριακής βρίσκεται σε εξέλιξη η επέλαση της κακοκαιρίας «Ηφαιστίωνας» στη χώρα, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους.

Προβλήματα από τα έχουν καταγραφεί σε αρκετές περιοχές.

Χιονόπτωση, που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες στην περιοχή των Καλαβρύτων, προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, κυρίως από και προς το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, αρκετοί οδηγοί δεν διέθεταν αντιολισθητικές αλυσίδες, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα οχήματά τους. Όμως, όπως προσέθεσε, άμεσα επενέβησαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία απομάκρυναν το χιόνι και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία. Ενα τουριστικό λεωφορείο ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια οι επιβάτες στην πόλη των Καλαβρύτων.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν γενικότερα στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν συνεχώς, ώστε οι δρόμοι να μένουν ανοικτοί. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο που συνδέει την κοινότητα Περιστέρα Αχαΐας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, καθώς και στη δασική οδό που συνδέει την Βυτίνα Αρκαδίας με το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.

Εντονη χιονόπτωση σημειώνεται και στην ορεινή Μαγνησία και συγκεκριμένα στο Πήλιο και στην Ανάβρα. Το χιόνι πέφτει από το ύψος της Πορταριάς μέχρι τη Ζ, καθώς και στην Ανάβρα με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιχειρούν για να διατηρηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί. Πάνω από 12 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν στις περιοχές που η χιονόπτωση είναι έντονη, ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλο το νομό 30 μηχανήματα για κάθε ενδεχόμενο.

Μετ΄ εμποδίων οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις 

Παράλληλα, Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν θα πραγματοποιηθεί το απογευματινό του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «blue star paros» από τον Πειραιά για τις Κυκλάδες. Επίσης, τα δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τα Χανιά και του επιβατηγού οχηματαγωγού «blue star 1» για το Ηράκλειο αντί στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι του Πειραιά. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Απαγορευτικό απόπλου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο, είναι σε ισχύ από το πρωί για τα πλοία ανοιχτού τύπου που παραμένουν «δεμένα» στα λιμάνια της Κέρκυρας της Ηγουμενίτσας και της Λευκίμμης. Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται μόνο με τα πλοία κλειστού τύπου.

Παράλληλα, λίγο πριν τις 8 το βράδυ, σε αβαθή στη βραχονησίδα Δασκαλονήσι έξω από το λιμάνι της Σκιάθου, προσάραξε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτεύς» χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός. ούτε εισροή υδάτων. Στο πλοίο επέβαιναν 48 επιβάτες, οι οποίοι οδηγήθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι, καθώς και 26 μέλη πλήρωμα.

Στο «ψυγείο» και τα Θεοφάνεια

Στην χιονοπτώσεις, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου των βορείων και δυτικών του νομού.

Τη Δευτέρα, ανήμερα των Θεοφανείων, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη , στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην , στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι των Θεοφανείων δεν θα ξεπεράσει τους δέκα βαθμούς, ενώ ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα δέκα μποφόρ.

Η πορεία του «Ηφαιστίωνα» τις επόμενες ώρες – Πού αναμένονται χιονοπτώσεις

Από το πρωί οι ψυχρές αέριες μάζες που προκαλούν τη νέα κακοκαιρία «Ηφαιστίων» επηρεάζουν τα βόρεια ηπειρωτικά της χώρας και από το απόγευμα επιδρούν στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η θερμοκρασία παρουσιάζει σημαντική πτώση.

Από το μεσημέρι χιονοπτώσεις σημειώνονται και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της ς, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας, ενώ από το απόγευμα σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής και Βόρειας Πελοποννήσου. Τις ίδιες ώρες, βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο σύνολο σχεδόν της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, του Ιονίου και του Αιγαίου.

Στην Αττική χιονοπτώσεις, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου των βορείων και δυτικών του νομού.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στο Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα εννέα μποφόρ. Προς το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά και τα δέκα μποφόρ.

Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στον παρακάτω χάρτη, που αφορά τις βραδινές ώρες της Κυριακής, χιονοπτώσεις αναμένονται σε μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και της Θράκης.

Την Δευτέρα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι των Θεοφανείων δεν θα ξεπεράσει τους δέκα βαθμούς, ενώ ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα δέκα μποφόρ.

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση