Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Χωρίς αύριο οι αγροκτηνοτρόφοι αν ψηφιστούν τα μέτρα του μνημονίου
Χωρίς αύριο οι αγροκτηνοτρόφοι αν ψηφιστούν τα μέτρα  του μνημονίου

Χωρίς αύριο οι αγροκτηνοτρόφοι αν ψηφιστούν τα μέτρα του μνημονίου

Θερμό αναμένεται το θερμόμετρο το Φθινόπωρο, με τους αγρότες να ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποσύρει τα αντιαγροτικά μέτρα, τα οποία αν εφαρμοστούν θα προκαλέσουν ακαριαίο θάνατο στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο.

Με τα μελανότερα χρώμα περιέγραψαν την κατάσταση σήμερα οι αγροτοσυνδικαλιστές που μετέχουν στην διευρυμένη σύσκεψη στα γραφεία του ΕΒΟΛ στη ΒΙΠΕ Βόλου, με τη συμμετοχή συνεταιριστών από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και του εκπροσώπου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτου Καραμίχα,ο οποίος τόνισε ο αγροτικός κόσμος οδηγείται σε αφανισμό με τα επερχόμενα μέτρα αφού δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει με λιγότερο από 200 ευρώ μηνιαίο εισόδημα.

Ειδικότερα, σε συνάντηση 60 εκπροσώπων από 27 Αγροτικές και Συνεταιριστικές Οργανώσεις που έγινε στην Ένωση Βόλου, σήμερα Τρίτη 4 Αυγούστου, παρουσία του προέδρου και του γενικού διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ, μετά από πολύωρη συζήτηση για τα επικείμενα φορολογικά μέτρα, το κοινό συμπέρασμα ομόφωνα είναι ότι οδηγούμαστε σε γενοκτονία των αγροτών.

Γι' αυτό το λόγο αποφασίσθηκε ομόφωνα σύσκεψη όλων των Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας στην Αθήνα, την Τρίτη 11 Αυγούστου προκειμένου να χαραχθεί κοινή και συντονισμένη δράση, κοινό συνδικαλιστικό πλαίσιο καθώς επίσης τη σύσταση Εθνικής Συνδικαλιστικής Επιτροπής προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα που έχουν μπροστά τους οι αγρότες.

Αρχικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόλου Νικήτας Πρίντζος τόνισε: « Τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για τον αγροτικό κόσμο μέσα από το υπό τρίτο μνημόνιο οδηγούν στην καταστροφή τον αγροτικό κόσμο και την αγροτική οικονομία.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφτούν ότι αυτό που διεκδικούν σήμερα οι αγρότες δεν είναι κάτι καλύτερο, προσπαθούν γιατί τίθεται θέμα επιβίωσης και εάν δεν γίνει αυτό να είναι βέβαιοι όλοι ότι αν δεν γίνει αυτό ο δεν θα μπορεί να καλλιεργήσει , να ζήσει την οικογένειά του , δεν μπορεί να παραμείνει στο χωριό του.

Πρέπει να καταλάβουν οι πάντες και η κυβέρνηση και η ότι εάν ψηφιστούν αυτά τα μέτρα συντελείται εθνικό έγκλημα. Να μετρήσουν τις ευθύνες τους και να αποτρέψουν την καταστροφή η οποία έρχεται. Κουβεντιάζουμε σήμερα για όλο αυτό το τσουνάμι των μέτρων που είναι οδυνηρά και θα είναι καταστροφή για τον αγροτικό κόσμο.

Η κατάσταση είναι τραγική, ο κόσμος αισθάνεται ανασφάλεια και ήδη είχε τεράστια προβλήματα και αν λάβει κανείς υπόψη του την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, αναμένεται η φορολογία στο 26%, τον τριπλασιασμό του ΕΛΓΑ, πετρέλαιο ΔΕΗ κ.λπ. και δεν πιστεύω ότι κανείς πολιτικός, ή τεχνοκράτης δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο μπορεί να μείνει στο χωριό του, να καλλιεργήσει και να ζήσει την οικογένειά του και να βοηθήσει τον τόπο να βγει από το αδιέξοδο, όταν όλοι ομονοούν ότι ο ένας από τους κυριότερους πυλώνες είναι ο αγροτικός.

Προσπαθούμε όλοι με σύμπνοια και ομόνοια, χωρίς ακρότητες, με και σύνεση, να συμπράξουμε δημιουργικά για να λάβουμε αποφάσεις που θα βοηθήσουν τον αγροτικό κόσμο και για να περισώσουμε κάτι.”

Ο κ. Πρίντζος άφησε ανοιχτό το θέμα των κινητοποιήσεων λέγοντας: «Αυτά τα κουβεντιάζουμε, θα γίνουν σταδιακά βήματα, θα επιδιωχτεί επικοινωνία με την κυβέρνηση και την και εν συνεχεία θα καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας”.

Για την ΠΑΣΕΓΕΣ και το συνεταιριστικό κίνημα ο κ. Πρίντζος σημείωσε: « Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τελειώσει και το συνεταιριστικό καταρρέει. Θα πρέπει να ομονοήσουμε όλοι σε πανελλαδικό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει η εκπροσώπηση που θα έπρεπε.

Εμείς οι ίδιοι οι συνεταιριστές έχουμε πολύ μεγάλες ευθύνες και έχουμε απαξιωθεί στον αγροτικό κόσμο.

Πρέπει όμως να αναταχτούμε, να ανακάμψουμε και το συνεταιριστικό κίνημα να αναγεννηθεί και εκσυγχρονιστεί.»

Στη συνέχεια ο αγροτοσυνδικαλιστής από τη Λάρισα Χρήστος Σιδερόπουλος ανέφερε: «Η ανησυχία του συνεταιριστικού κινήματος έχει δυο άξονες: ο ένας έχει να κάνει με την εκπροσώπηση των αγροτών . Η πολιτεία βρίσκει χώρο και απαξιώνει τους αγρότες, δεν συνομιλεί καθαρά με τον θεσμικό ρόλο που έχει το συνεταιριστικό κίνημα. Η πολιτεία δεν μιλάει σοβαρά με την ΠΑΣΕΓΕΣ η οποία έχει κάνει ένα βήμα πίσω, κάτι το οποίο δεν θέλουμε.

Ο αγροτικός κόσμος πλήττεται γιατί δεν μπορεί να οργανωθεί και γιατί τα φορολογικά μέτρα τον εξοντώνουν. Υπάρχουν προγράμματα κολλημένα, αρνητικότατες εξελίξεις και στα αρνητικά φορολογικά μέτρα θα απαντήσει. Δε μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη και όταν κόβεται ο άξονας της παραγωγής.

Δεν είναι ο καημός για τα χρήματα, αλλά ότι δεν στηρίζονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και όλοι όσοι παράγουν πλούτο. Χώρα που δεν παράγει πλούτο είναι φτωχή.

Οι αγρότες συντονισμένα θα κάνουν κινήσεις σε όλη την Ελλάδα και όλοι μαζί θα είμαστε απέναντι τον Οκτώβριο σε όσους θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στον αγροτικό κόσμο”.

Σε άλλο σημείο ο κ. Σιδερόπουλος είπε: “Εμείς θέλουμε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και να βάλει τα πράγματα στη σωστή βάση. Δε μπορεί η φορολογία στην Ευρώπη να είναι στο 12% και στην Ελλάδα να φτάσει στο 26% συν 26% , αλλά ούτε χώρες όπως Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία να απορροφούν προγράμματα πάνω από 500 εκατ. ευρώ τη σεζόν και στην Ελλάδα να οφείλεται στους αγροκτηνοτρόφους 800 εκατ. ευρώ”.

Ο πρόεδρος της διακλαδικής για το Νίκος Σκοπιανός από τη Ροδόπη χαρακτήρισε με μελανά χρώματα την κατάσταση λέγοντας: « Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι χειρότερα από την Κεντρική διότι λείπουν και τα εργοστάσια που θα μπορούσαν να εισκομίσουν άλλα προϊόντα , με αποτέλεσμα να υπάρχει μονοκαλλιέργεια, ιδιαίτερα στο βαμβάκι.

Τα συσσωρευόμενα προβλήματα του αγροτικού κόσμου αλλά και η λαίλαπα των μέτρων που έρχεται μας οδηγεί να συζητήσουμε καθαρά και ουσιαστικά για να μεθοδεύσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας ώστε η κυβέρνηση να καταλάβει ότι οι αγρότες έχουν ανάγκη άλλου είδους πολιτικές από αυτές που σχεδιάζονται.

Είναι γεγονός ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα που σχεδιάζονται σβήνει ο παραγωγικός ιστός της χώρας και η αγροτική οικονομία και θα οδηγηθούμε σε άλλου τύπου αγροτικό περιβάλλον με κολλήγους και μεγαλοκτηματίες, κάτι το οποίο θα αλλάξει πλήρως τη δομή της αγροτικής οικονομίας.

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας είπε ότι αν περάσουν αυτά τα φορολογικά μέτρα δεν υπάρχει ούτε για μέρες ούτε για ώρες για τους αγρότες, αφού τελειώνει το αγροτικό τους εισόδημα και ξεκληρίζεται η ελληνική αγροτιά και η αγροτική οικονομία και αυτό καταδεικνύει η ΠΑΣΕΓΕΣ με οικονομικά στοιχεία.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραμίχας το ετήσιο αγροτικό εισόδημα μαζί με τις επιδοτήσεις κυμαίνεται στα 10-11 δισ. ευρώ και το κόστος καλλιέργειας, ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνάει τα 8 δισ. ευρώ και μένει 1,7 δισ. ευρώ για φορολόγηση και αν αυτό πάει με 26%, 27% και βάλουμε και το διπλάσιο προοδευτικά μέχρι το , συν ΕΝΦΙΑ κ.λπ. μένουν πολύ λίγα χρήματα για να ζήσουν 270.000 αγροτικές οικογένειες ή 650.000 δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων και με μια διαίρεση προκύπτει ότι δεν βγαίνει ούτε 200 ευρώ το μήνα καθαρό εισόδημα για τον κάθε αγρότη.

Τέλος, για το αν έχει χάσει την αξιοπιστία της η ΠΑΣΕΓΕΣ ο κ. Καραμίχας είπε ότι τα πάντα στην Ελλάδα έχουν χάσει την αίγλη τους (ιερείς, δεσποτάδες, δικαστικοί, πολιτικοί) και πρόσθεσε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ θα έπρεπε να μην χάσει την αίγλη της και σε αυτό απέδωσε ευθύνες στο συνεταιριστικό κίνημα που έδωσε το δικαίωμα στο πολιτικό σύστημα και στα κατεστημένα συμφέροντα να πολεμούν τους συνεταιρισμούς και τους αγρότες.

agro1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση