Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Χιλιάδες πολίτες του Βόλου είπαν όχι στην καύση RDF σε ογκώδες συλλαλητήριο
Χιλιάδες πολίτες του Βόλου είπαν όχι στην καύση RDF σε ογκώδες συλλαλητήριο

Χιλιάδες πολίτες του Βόλου είπαν όχι στην καύση RDF σε ογκώδες συλλαλητήριο

Την αντίθεση τους στη από την ΑΓΕΤ και στη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων από το Δήμο Βόλου, διατράνωσαν σήμερα το μεσημέρι χιλιάδες πολίτες του Βόλου σ' ένα ογκώδες συλλαλητήριο, που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της Καύσης Σκουπιδιών.

Από τις 11:30 το πρωί στη παραλία μπροστά από το δημαρχείο της πόλης άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες που με το πέρας της ώρας αυξάνονταν, με πανό, πλακάτ που ανέγραφαν διάφορα μηνύματα κατά της καύσης απορριμμάτων άνθρωποι όλων των ηλικιών, αφού στο συλλαλητήριο συμμετείχαν από μητέρες με μωρά στα καρότσια μέχρι και ηλικιωμένοι με μπαστούνια, θέλησαν να διατρανώσουν πως επιθυμούν μια πόλη χωρίς τον κίνδυνο των διοξινών, φουρανίων και άλλων επικίνδυνων για τον οργανισμό ουσιών.

Στο χώρο συγκεντρώθηκαν μέλη δεκάδων φορέων, συλλόγων και συλλογικοτήτων του Βόλου, ενώ από το βήμα απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της πόλης, ο γραμματέας του συνδικάτου Μετάλλου “Μήτσος Παπαρήγας” και η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Μάρκος Βαξεβανόπουλος που άσκησε δριμεία τόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την άδεια που έδωσε στην ΑΓΕΤ για να καίει σκουπίδια, όσο και στη δημοτική αρχή Μπέου για δημιουργία εργοστασίου κατασκευής SRF που προωθεί.

Χουντής: Ο αγώνας συνεχίζεται

Παράλληλα στην κινητοποίηση βρέθηκαν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός είναι να δοθεί μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται για να σταματήσει η από την ΑΓΕΤ, για να μη δοθεί άδεια για τη δημιουργία εργοστασίου SRF.

Ανέφερε ότι οι τελευταίες αβέβαιες πληροφορίες που λένε ότι ενδεχομένως έχει «παγώσει» αυτή η άδεια δεν τους πείθουν και εξέφρασε την άποψη ότι αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και πως ο βολιώτικος λαός και με αυτή την κινητοποίηση και με άλλες προσπάθειες, θα καταφέρει να δώσει ένα μήνυμα σε κυβερνήσεις ότι όσο δίνουν άδεια για τέτοιες διαδικασίες, θα βρίσκουν απέναντί τους τον λαό και όσους συμπαραστέκονται σε αυτόν τον αγώνα.

Έκανε λόγο για αγώνα υπέρ του περιβάλλοντος και της ς και όχι για τα κέρδη των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι είναι προτεραιότητα, αναγκαιότητα και αυτή τελικά η αναγκαιότητα θα κερδίσει.

Ζ.Κωνσταντοπούλου: Δεν θα αλώσει η διαπλοκή την κοινωνία 

Η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε τη συμπαράσταση της στους ανθρώπους που αγωνίζονται για τη ζωή τους, για την τους, για το περιβάλλον.

Επισήμανε πως αυτός ο υπέροχος τόπος δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζεται από την καύση RDF, από τη δημιουργία εργοστασίου SRF, δεν επιτρέπεται οι της περιοχής να καλούνται να ζήσουν με τον καρκίνο.

Όπως είπε η “Πλεύση Ελευθερίας” είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό των πολιτών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους για την αξιοπρέπειά τους, για τη ζωή των παιδιών τους, για την υγεία τους και το περιβάλλον.

“Είμαστε εδώ, για να διατρανώσουμε ότι η διαπλοκή, τοπική και πανελλαδική και διεθνής, δεν θα αλώσει την τοπική κοινωνία του Βόλου” κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης που βρέθηκε και αυτός με τη σειρά του στο συλλαλητήριο είπε πως διεκδικούν το αυτονόητο, που είναι το περιβάλλον, η υγεία των παιδιών και των επόμενων γενιών.

“Σ' αυτές τις «πονηρές» εποχές που ζούμε, που εκποιείται το σύμπαν, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τίποτα δεν είναι αθώο. Ιδιαίτερα όταν μιλάνε για ανάπτυξη και εννοούν εκποίηση, ξεπούλημα και δόσιμο των πάντων. Σε μια χώρα που τελεί υπό μνημονιακή κατοχή, το να σου λένε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από το κάψιμο σκουπιδιών, από τοξικά απόβλητα, από πυρηνικά αύριο, είναι πάτα πολύ επικίνδυνο και θα πρέπει να πάρεις τα μέτρα σου από τώρα» ανέφερε ο επικεφαλής του ΕΠΑΜ.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε η πορεία με τη συμμετοχή περισσότερων από 6.000 πολιτών, οι οποίοι μέσω της Ιάσονος σταμάτησαν μπροστά στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπήρχαν και άλλοι συγκεντρωμένοι αναρχικών συλλογικοτήτων.

Όλοι μαζί κινούμενοι επί της Πολυμέρη έκαναν στάση μπροστά από το Νοσοκομείο, όπου στη κεφαλή της πορείας εμφανίστηκαν συμβολικά δύο φέρετρα και ένα στεφάνι με τον κόσμο να καταλήγει μπροστά από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στα Αστέρια της Αγριάς, με τον δρόμο να έχει κλείσει από την Τροχαία.

Εξαιτίας της θερμοας, με τον υδράργυρο να κινείται λίγο πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου και της απόστασης από το δημαρχείο που φτάνει τα έξι χιλιόμετρα, ένας χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο του Βόλου, καθώς ένιωσε έντονη δυσφορία και πόνο στο στήθος.

Επιπλέον της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων ς, παρέλαβαν και τρείς ακόμα πολίτες που λιποθύμησαν μεταφέροντας τους στο Αχιλλοπούλειο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Μέλη της Επιτροπής και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο, θέλοντας να αναπαραστήσουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις που προκαλεί η καύση του RDF στην υγεία των ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε γύρω στις 3:30 το απόγευμα, και λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ μετέφεραν τους συγκεντρωμένους πίσω στον αστικό ιστό.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση