Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Χαρδαλιάς για φωτιά στην Κορινθία: Στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα
Χαρδαλιάς για φωτιά στην Κορινθία: Στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα

Χαρδαλιάς για φωτιά στην Κορινθία: Στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία της πυρκαγιάς που μαίνεται σε Κορινθία και Δυτική Αττική, εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, , στο πλαίσιο έκτακτης ς.

Σύμφωνα με τον υπουργό στο σημείο επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 , 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση (το ΜΕ, 8 Α/Φ, 10 PZL, 1 Σινούκ, 2 E/Π για συντονισμό από αέρος). Στην προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υδροφόρες & εθελοντές πυρ/στες. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της νύκτας που πέρασε οι δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά και εξαιρετικής επικινδυνότητας μέτωπα στις Αιγειρούσες – Ντουράκος, στην Ιερά Μονή Άη Γιάννη και στο Χάνι Δερβενίου, με τις ριπές του ανέμου να φθάνουν και τα 8 μποφόρ. Στόχος -σύμφωνα με τον υφυπουργό- ήταν να αποτραπεί η επέκταση προς τα δυτικά και προς τα Μέγαρα, κάτι που επετεύχθει.

Όσον αφορά εκκενώσεις οικισμών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων, ενώ εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ακόμα ότι σύμφωνα με το σύστημα Copernicus μέχρι στιγμής η απεικόνιση δείχνει ότι έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα.

Σχετικά με ζημιές σε σπίτια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως έχουν καταγραφεί καταστροφές σε , αγρ και εξοχικά που στην πλειονότητα τους βρίσκονταν διάσπαρτα και εκτός οικισμών.

Τέλος, σχετικά με το 112 και γιατί δεν λειτούργησε κατά το πρώτο βράδυ, ο υφυπουργός επεσήμανε πως «είναι η έσχατη λύση για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, την πρώτη νύκτα δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί. Δεν είναι μηχανισμός ς. Πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και με κύριο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

chardalias-gia-fotia-stin-korinthia-stachti-pano-apo-40-000-stremmata0

Παραμένουν πολλές διάσπαρτες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες σε Κορινθία και Δυτική Αττική από την πυρκαγιά που μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης. Σύμμαχος πλέον των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων οι άνεμοι που κόπασαν.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες , με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να επικεντρώνονται σε δύο μέτωπα, αυτό στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος και στο Χάνι Δερβενίου. Όσον αφορά τους ανέμους πνέουν με ένταση 4-5 μποφόρ.

Εκκενώσεις οικισμών

Μετά τις εκκενώσεις οικισμών νωρίς απόγευμα, περίπου στις 20:30 της Πέμπτης ακολούθησε νέο μήνυμα από το «112», καθώς κρίθηκε αναγκαία η σύσταση προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχείρησαν περιορίσουν φλόγες στην περιοχή Κοκκιναρέα, ωστόσο η ισχύς του μετώπου ήταν τέτοια που δεν κατέστη εφικτό να τεθεί υπό έλεγχο.

Τι κατέγραψε ο «Κοπέρνικος»

Ενδεικτική είναι η εικόνα από την καταγραφή του ευρωπαϊκού δορυφορικού σύστημα «Κοπέρνικος», «σκανάροντας» τις περιοχές που έχουν ήδη καεί, τα ενεργά μέτωπα αλλά και την δυνητικά απειλούμενη περιοχή.

chardalias-gia-fotia-stin-korinthia-stachti-pano-apo-40-000-stremmata2

Τα κόκκινα σημεία αντιστοιχούν σε ενεργά μέτωπα.

fotia-ston-schino-olonychtia-machi-me-floges-kai-thyellodeis-anemoys8

«Πνίγηκε» και η Αττική

fotia-ston-schino-olonychtia-machi-me-floges-kai-thyellodeis-anemoys10

Την ίδια ώρα, η πυρκαγιά προκάλεσε καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική.

fotia-ston-schino-olonychtia-machi-me-floges-kai-thyellodeis-anemoys12

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση