Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Χαμηλά τα ποσοστά στη χθεσινή απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Βόλο
Χαμηλά τα ποσοστά στη χθεσινή απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Βόλο

Χαμηλά τα ποσοστά στη χθεσινή απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Βόλο

Σε χαμηλά ποσοστά ήταν η συμμετοχή εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στην  χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στην Πλ. Ελευθερίας από το ΕΚΒ, το Ν.Τ. Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμια σωματεία, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει ΓΣΕΕ κι ΑΔΕΔΥ.

Μικρά ήταν και τα ποσοστά συμμετοχής στους εργασιακούς χώρους, καθώς στο δημόσιο το ποσοστό δεν έφθασε ούτε το 10%, ενώ στους εκπαιδευτικούς το ποσοστό κυμάνθηκε στο 5,6%.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος, είπε ότι “η εικόνα για την  απεργία δεν είναι αυτή που θα περιμέναμε με τα μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση με τον προϋπολογισμό και γενικώς με την εξόντωση της εργατικής τάξης, αλλά και των συνταξιούχων και των ανέργων, με πολιτικές που θα επιφέρουν νέα μέτρα σε φόρους, άμεσους και έμμεσους, συρρίκνωση της σύνταξης, «κούρεμα» των επικουρικών, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των συνδικαλιστικών μας ελευθεριών”.
Ερωτηθείς για την μη συμμετοχή του κόσμου, απάντησε ότι ο κόσμος με την εκλογή των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ  το 2015, έχει χάσει κάθε ελπίδα και θεωρεί πλέον ότι όποιο αγώνα και να δώσει, δεν έχει αντίκρισμα. “Πρέπει να συνειδητοποιήσει και να το βάλει στο μυαλό του ότι μόνο μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να καταφέρει να κερδίσει και να σηματοδοτήσει την επόμενη ημέρα” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. Μαγνησίας ΑΔΕΔΥ Φιλ. Κωνσταντινίδης, τόνισε ότι το σημαντικό είναι γιατί γίνεται η απεργία και το τι βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι  της χώρας, οι οποίοι όπως σημείωσε “επί δεκαετία τώρα, πληρώνουν μία κρίση για την οποία δεν ευθύνονται. Τα όρια και οι αντοχές έχουν τελειώσει, τα όσα όλοι οι Έλληνες χρωστάμε σε , τράπεζες, δεν έχει τελειωμό και πρέπει να σταματήσει. Ζητούμε αλλαγή αυτής της πολιτικής, δεν υπάρχουν μονόδρομοι, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δείξουν τη δυναμική τους παρουσία όπου μπορούν. Υπάρχει αδυναμία συσπείρωσης, αυτό είναι φανερό, γι αυτό και τα ποσοστά κινούνται σε χαμηλά νούμερα. Πάντα υπάρχει το ερώτημα, πότε θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι. Εδώ και οχτώ χρόνια, ακούμε συνέχεια υποσχέσεις ότι κάτι θα συμβεί, οι απογοητεύσεις έρχονται η μία μετά την άλλη, η ύφεση είναι συνεχόμενη και οι αντοχές έχουν τελειώσει. Πιστεύω, ανεξάρτητα του ποσοστού της απεργίας, ότι τα προβλήματα συνεχώς διογκώνονται και πρέπει να προβούμε σε άλλο τρόπο διεκδίκησης αυτών που ζητάμε”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου  δασκάλων Απ. Μούσιος μίλησε για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα η οποία συνεχίζεται και ενημέρωσε  ότι η συμμετοχή των δασκάλων στην απεργία έφθασε στο 15%. “Όλο και περισσότεροι πολίτες, στοχοποιούνται καθημερινά. Πρέπει όλοι και όλες μαζί να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που στέλνει τους πολίτες στη φτώχεια. Θα πρέπει να στηριχθεί και ο δημόσιος τομέας, αλλά πολύ περισσότεροι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που περνούν δύσκολα. Θα πρέπει να αλλάξουμε σελίδα, η αλλαγή σελίδας θα πρέπει να γίνει συντονισμένα, οργανωμένα και αποτελεσματικά, με αιχμή του δόρατος την στήριξη των εργαζομένων. Υπάρχει μία απογοήτευση, η ελπίδα φαίνεται να έχει χαθεί, άρα χρειάζεται να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, μία νέα αρχή για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την συγκεκριμένη πολιτική”.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Επιτυχημένη η συμμετοχή  δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε στην 24ωρη απεργία

 

H Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς ς και Εύβοιας χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 14 – 12 – 2017.

Οι συνάδελφοί μας για μια ακόμη φορά, όπως έκαναν όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα στις διάφορες απεργιακές κινητοποιήσεις που προκηρύξαμε, συμμετείχαν στο σύνολό τους, αποδεικνύοντας ότι ο κλάδος είναι ενωμένος και αγωνίζεται για την επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Οι θλιβερές γνωστές εξαιρέσεις απεργοσπαστών, είναι ανάξιες λόγου. Έχουν άλλωστε παραδοθεί στη χλεύη των τοπικών κοινωνιών.

Συγχρόνως θα θέλαμε να τονίσουμε και τα εξής:

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ς, ως ενεργό κομμάτι του σκληρά δοκιμαζόμενου εργατικού κινήματος και της ελληνικής κοινωνίας Αντιδρούμε – 

Εναντιωνόμαστε στα αντιλαϊκά μέτρα και στις μνημονιακές δεσμεύσεις, που πλήττουν κατάφωρα το σύνολο του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζομέ στο χώρο του Τύπου, σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ύφεσης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, νέων περικοπών στις συντάξεις, δριμείας φοροεπιδρομής σε μισθωτούς και συνταξιούχους, φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

Απαιτούμαι την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών ιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε, για:

  • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα
  • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
  • Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, όπου οφείλονται
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας
  • Αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών για κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την αποτροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με πρόσχημα την κρίση.
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχο το δικαίωμα της αυτοτελούς διεκδίκησης συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας.

Ο αγώνας μας για την πραγμάτωση όλων των παραπάνω συνεχίζεται και για το λόγο αυτό καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Σημείωση: Το Δ.Σ της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε κατόπιν σχετικού αιτήματος της Διεύθυνσης της εφημερίδας «Ελευθερία» αποφάσισε να δώσει άδεια για την έκδοση της εφημερίδας κατ' εξαίρεση, διότι θεώρησε σοβαρό λόγο, ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και φυσικά πριν αποφασιστεί η απεργία, είχαν προγραμματιστεί επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την ημερομηνία της πρώτης έκδοσής της.

 Η ανεξάρτητη συγκέντρωση

Επίσης μικρή ήταν η συμμετοχή του κόσμου και στην ανεξάρτητη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε έξω από τα ΕΛΤΑ Βόλου, επί των οδών Αγ. Νικολάου – Δημητριάδος.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ζητά η απεργία να είναι αφετηρία για οργάνωση πολιτικής απεργίας διαρκείας, για την εργατική εξουσία και τη σοσιαλιστική έξοδο από την κρίση, την ανεργία και τη φτώχεια.

Επίσης ζητά  από τους εργάτες να πάρουν στα χέρια τους τον αγώνα για δουλειά, παιδεία, υγεία, τροφή και στέγαση, για ντόπιους και μετανάστες. Ο πόλεμος που κηρύσσει η κυβέρνηση ενάντια σε κάθε όρο ζωής να απαντηθεί με τα όπλα της εργατικής τάξης για μονομερή διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των βασικών τομέων της οικονομίας και ιδίως του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των τραπεζών, για να οργανωθεί η παραγωγή και η κοινωνία με βάση τα συμφέροντά τους.

Ο Ταξικός Συντονισμός Ανατροπής τόνιζε ότι η πολιτική ανεξαρτησία του εργατικού κινήματος από το κράτος, τις κυβερνήσεις και την εργοδοτική συνδικαλιστική , είναι όρος για την ενότητα του κινήματος, ενώ ανέφερε ότι ι εργάτες και οι καταπιεσμένοι αναγνωρίζουν μόνο το ταξικό καθήκον, που σημαίνει μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, εθνικισμούς και πολέμους.

Μαζική η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Μαζικότερη από τις άλλες δύο συγκεντρώσεις ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ χθες το πρωί στην Πλατεία Πανεπιστημίου, ενώ ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησαν ο Δημήτρης Μαριετάκης, του ΔΣ του συλλόγου υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας ΅Μήτσος Παπαρήγας΅.

Στην του ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η απεργία είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων που έγιναν προηγούμενη Τρίτη 5 Δεκέμβρη απαντώντας στην άθλια τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ενάντια στην περιστολή του δικαιώματος μας στην απεργία.
«Τους προειδοποιούμε. Το δικαίωμα μας στην απεργία που κατακτήθηκε με αίμα και θυσίες είναι αδιαπραγμάτευτο και όποιος τολμήσει να το αγγίξει θα μας βρει απέναντι του», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Κ. Στεργίου, ετοιμάζουν νέα χτυπήματα στα «εργασιακά» με νέες μεγάλες μειώσεις από το 2019 σε όλες τις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα “κόκκινα” δάνεια στις τράπεζες, που θα οδηγήσουν σε κατασχέσεις λαϊκών σπιτιών και περιουσίας.

Το ΠΑΜΕ ζητά από τους εργαζόμενους να βάλουν μπροστά τις ανάγκες τους και να διεκδικήσουν:
• Το σταμάτημα κάθε αντεργατικής αλλαγής που εμποδίζει την προκήρυξη απεργιών και αλυσοδένει τη λειτουργία των συνδικάτων.
• Άμεση υπογραφή Ε.Γ.Σ.Σ.Ε και επαναφορά με νόμο στα 751 για όσους αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και στα 33,57 για όσους αμείβονται με το κατώτερο ημερομίσθιο, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό και ημερομίσθιο.
• Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανείς να μη αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ.
• Άμεση επαναφορά των Κ.Σ.Σ.Ε. Άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο.
• Άμεση επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους, καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
• Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των χαρατσιών.
• Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη! Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για τους ανέργους.
• Έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όλους τους ανέργους για τις γιορτές.
• Επίδομα 600 ευρώ το μήνα, σε όλους τους ανέργους, όσο είναι άνεργοι, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
• Όχι στις απολύσεις και στις ελαστικές μορφές εργασίας. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Νομοθετική κατοχύρωση της 7ωρης-5θήμερης-35ωρης εργασίας, χωρίς μείωση μισθών και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση