Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες μεταξύ Αθήνας και δανειστών
Μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες μεταξύ Αθήνας και δανειστών

Μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες μεταξύ Αθήνας και δανειστών

Σκληρό παζάρι εκτυλίσσεται στις μεταξύ Αθήνας και δανειστών σε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης -ακόμα και σε αυτά που θεωρούνται ότι υπήρχε σημαντική σύγκλιση, όπως ο ΦΠΑ- με τον χρόνο πλέον να πιέζει ασφυκτικά για την επίτευξη συμφωνίας που θα ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έχουν απορρίψει το σενάριο του διπλού ΦΠΑ (διαφορετικοί συντελεστές ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής), ενώ δεν δέχονται ούτε τους τρεις συντελεστές που πρότεινε η κυβέρνηση (23%-14%-7%). Αντιθέτως, ζητούν την ύπαρξη δύο συντελεστών, για τους οποίους υπάρχουν διάφορα σενάρια, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στην ύπαρξη τριών συντελεστών και θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το μοντέλο.

Στο μπρα ντε φερ η Αθήνα προτείνει:

1. Χαμηλό συντελεστή 7%, μεσαίο 14% και υψηλό 23%.

2. Χαμηλό συντελεστή 7%, υψηλό συντελεστή 22% και μεσαίο 14%, αλλά μόνο για τον τελευταίο να προβλέπεται ένα σύστημα επιστροφής 3 ποσοστιαίων μονάδων σε περίπτωση συναλλαγής με πλαστικό χρήμα (επί της ουσίας να πέφτει στο 11%).

Από την πλευρά τους οι δανειστές αντιπροτείνουν καθεστώς δύο συντελεστών και τα σενάρια ποικίλλουν:

1. Χαμηλός 10% και υψηλός 20%.

2. Χαμηλός 11-12% και υψηλός 23%. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν να παραμείνει ο υψηλός συντελεστής στα σημερινά επίπεδα και είναι υπό συζήτηση ο χαμηλός, ώστε να καθοριστεί ανάλογα με τους στόχους που θα τεθούν για τα έσοδα από τον φόρο.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι εάν τελικά οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μοντέλο με δύο συντελεστές, τότε οι τιμές των προϊόντων που σήμερα είναι στον συντελεστή 6,5% (φάρμακα, βιβλία και τουρισμός) θα αυξηθούν αισθητά.

Τα θέματα που συζητήθηκαν χθες και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση τουλάχιστον και σήμερα είναι:

1. Δημοσιονομικά. Εκτός από το θέμα του ΦΠΑ, οι δύο πλευρές αναζητούν κοινό τόπο και για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για φέτος ο στόχος θα είναι κοντά στο 1% του ΑΕΠ, για το 2016 στα επίπεδα του 1,5-2% του ΑΕΠ και για το και μετά στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. Επίσης, στα μέτρα που συζητούνται περιλαμβάνεται η επιστροφή στα προ περικοπής επίπεδα της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 500 ευρώ (εκτός ΑΤΜ), η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κ.λπ.

2. Ασφαλιστικό. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το σχέδιο για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Οι δανειστές επιμένουν στο να μη καταβληθεί η 13η σύνταξη, ενώ η Αθήνα δεν υποχωρεί στο θέμα της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.

3. Εργασιακά. Η απόσταση παραμένει, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιμένει στη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ οι δανειστές ζητούν να μην αλλάξουν τα ισχύοντα μέτρα.

4. «Κόκκινα» δάνεια. Στο θέμα υπάρχει σύγκλιση, αλλά παραμένει η συζήτηση για τα όρια στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση