Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αύριο τα αποκαλυπτήρια για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό
Αύριο τα αποκαλυπτήρια για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Αύριο τα αποκαλυπτήρια για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Η επίσημη προυσίση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επίσημο όνομα θα είναι: «EU digital Covid certificate».

Στην παρουσίαση θα παρευρεθούν ο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι «το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ' επέκταση τους ».

Υπογράμμισε ακόμη πως «είναι μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας από την οποία θα ωφεληθούν, όχι μόνο ο κόσμος της τουριστικής ς και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η οικονομία και η κοινωνία στο σύνολό της».

ayrio-ta-apokalyptiria-gia-to-prasino-psifiako-pistopoiitiko0

Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, την περασμένη Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ικανοποίηση από την αποδοχή της πρότασής του για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid και εξέφρασε την προσδοκία να τεθεί αυτό σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν με ενιαίους κανόνες. «Είναι σημαντικό για τις χώρες του ότου αλλά και για τις βόρειες χώρες», σχολίασε και υπογράμμισε ότι «όλοι θέλουν να διευκολυνθούν να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε μέρος των αποταμιεύσεων τους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «το πιστοποιητικό covid είναι εργαλείο διευκόλυνσης ταξιδιών, ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. “Είναι βάση δεδομένων”». Πρόσθεσε, δε, ότι «ήδη, σήμερα τους βασικούς κανόνες για το πώς υποδεχόμαστε ξέ επισκέπτες τους έχουμε δρομολογήσει και το πιστοποιητικό κάνει πιο απλή τη δουλειά σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων».

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να έχει τη δική της εθνική πολιτική και να επιβάλλει άλλους ενδεχομένως κανόνες συμπεριφοράς ή προσβασιμότητας είτε για τους της, είτε για επισκέπτες. «Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους μιας χώρας και άλλοι για τους επισκέπτες», ξεκαθάρισε.

Μάλιστα, επέμεινε στην αρχή της αμοιβαιότητας, δηλαδή αν η Ελλάδα ζητάει από κάποιον να έρθει με τεστ αντιγόνου, αντίστοιχο να είναι και το αίτημα της χώρας προέλευσης. «Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί και όσο η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται και θα βελτιώνεται παντού λόγω των εμβολιασμών, δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τέτοια ζητήματα», συμπλήρωσε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση