Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Eγκαινιάζεται το Κέντρο Πρόληψης Υγείας του Δήμου Βόλου
Eγκαινιάζεται το Κέντρο Πρόληψης Υγείας του Δήμου Βόλου

Eγκαινιάζεται το Κέντρο Πρόληψης Υγείας του Δήμου Βόλου

 Το πρόγραμμα αφορά στην ευαισθητοποίηση, και διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων

Οι ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας αν το περιστατικό θα παραπέμπονται σε δομές και παρόχους υγείας

Τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου θα πραγματοποιηθούν σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 στις 17.30 στον χώρο όπου θα στεγάζεται η δομή και συγκεκριμένα στην αίθουσα εκδηλώσεων του “Διαύλου”  (Τοπάλη 14) και θα πραγματοποιηθούν παρουσία του προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ και προέδρου της ΚΕΔΕ, δημάρχου Αμαρουσίου  Γεώργιου Πατούλη, ο οποίος και θα μιλήσει για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στην και την προαγωγή της υγείας, ενώ ομιλία θα απευθύνει στο κοινό και ο ογκολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου  Γεώργιος Ρήγας.

Ο Δήμος Βόλου με τον πιο έμπρακτο τρόπο– στο πλαίσιο συνεργασίας με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων – στέκεται δίπλα στους δημότες σε ένα ευαίσθητο κοινωνικό τομέα, αυτόν της προαγωγή και ς υγείας, εγκαινιάζοντας το Κέντρο Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ) την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 17.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διαύλου (Τοπάλη 14) όπου και από εδώ και στο εξής θα λειτουργεί η νέα δομή.

Η σύσταση και λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βόλου δεν αφορά απλά το σύνολο των υπηρεσιών και προγραμμάτων της παραδοσιακά καλούμενης ανοικτής ή εξωνοσοκομειακής φροντίδας, αλλά περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας την διασύνδεση υπηρεσιών πρόληψης, προαγωγής της υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Ουσιαστικά η δομή έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στην επαρκή πληροφόρηση των δημοτών για τα προβλήματα της υγείας τους και τις διαθέσιμες και κατάλληλες για κάθε περίπτωση υπηρεσίες, φαινόμενο που προκαλεί στους ασθενείς ή σύγχυση, αποθάρρυνση και αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των προβλημάτων τους, αλλά και της δυνατότητας να χρησιμοποιήσουν έγκαιρα και ορθολογικά τις υπηρεσίες υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό η λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας στοχεύει ακριβώς στην κάλυψη των παραπάνω κενών, δηλαδή στην κάλυψη των αναγκών ς και προληπτικής ιατρικής προς τους πολίτες, με ανάπτυξη και υποστήριξη κατάλληλων δομών σε επίπεδο Δήμου, στις οποίες:

  • Θα υπάρχει η δυνατότητα να οργανωθεί η παροχή απλών προληπτικών εξετάσεων στους δημότες
  • Θα αναπτυχθούν αποτελεσματικές υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης
  • Θα υπάρχει ανάπτυξη δραστηριοτήτων αγωγής και προαγωγής της υγείας και
  • Θα γίνεται ενημέρωση και προσανατολισμός των πολιτών σχετικά με τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας

Επιπλέον θα μπορούν παρέχονται σε πολύ μικρό βαθμό, βασικές θεραπευτικές υπηρεσίες σε άτομα που δεν καλύπτονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ανασφάλιστοι).

Υπηρεσίες ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βόλου

  • Ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για την πρόληψη των νοσημάτων
  • Προσανατολισμός και ενημέρωση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας αν με τα προσωπικά προβλήματα υγείας που αναφέρονται
  • Οργάνωση προγραμμάτων μαζικού ελέγχου υγιών πολιτών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για διάφορα επικίνδυνα για τη ζωή νοσήματα (προσυμπτωματικός έλεγχος)

Ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί με το ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους του και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής υγείας. Επίσης θα έχει την δυνατότητα:

  • Εφόσον το επιθυμεί θα δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος με τις προληπτικές του εξετάσεις.
  • Το προσωπικό του ΚΕΠ Υγείας θα προμηθεύει στο δημότη μια λίστα με τους παρόχους ιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τους Ανασφάλιστους.
  • Θα δημιουργηθεί δίκτυο παραπομπών σε εξειδικευμένα νοσοκομειακά κέντρα, για τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.
  • Οι πάροχοι ιατροί αλλά και ο ίδιος ο δημότης μπορεί να ενημερώνει τον ιατρικό του φάκελο μέσω των ΚΕΠ Υγείας.
  • Ο δημότης που έχει ιατρικό φάκελο στα ΚΕΠ Υγείας μέσω ειδικού λογαριασμού θα ενημερώνεται για την που πρέπει να επαναλάβει τις προληπτικές εξετάσεις του.

Που στοχεύει το πρόγραμμα

Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως:

α) Καρκίνος του παχέος εντέρου

β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

γ) Καρκίνος του μαστού

δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος

ε) Ανεύρυσμα αορτής

στ) Καρκίνος του προστάτη

ζ) Μελάνωμα

Πρέπει να αναφερθεί πως πρωταρχικός στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι με τη λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας να προσφερθεί ένα πολύτιμο δίχτυ προστασίας στους κατοίκους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση