Αύριο η απόφαση Δικαστηρίου για το έργο στα “Αστέρια” Αγριάς
Αύριο Παρασκευή 12/8 το μεσημέρι αναμένεται η απόφαση επί της αίτησης ανάκλησης που κατέθεσε η ΔΕΥΑΜΒ, της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Βόλου για διακοπή των εργασιών κατασκευής του αντλιοστασίου στα “Αστέρια” Αγριάς.
Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη από πολίτες και η συζήτηση επί της αίτησης διήρκησε πάνω από δύο ώρες, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που δημιουργήθηκε ένταση μέσα στην αίθουσα μεταξύ των δύο πλευρών (Δήμος – κάτοικοι).
Από πλευράς της ΔΕΥΑΜΒ ως μάρτυρας εξετάστηκε ο επιβλέπων μηχανικός του έργου – υπάλληλος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Φαφούτης κι από πλευράς των κατοίκων η Πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα.
Η νομική σύμβουλος Ρούλα Τσακανίκα, ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν πρόκειται για ιδιωτική περιουσία αλλά για κοινόχρηστο χώρο και σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων όταν πρόκειται για κατασκευή έργων ύδρευσης κι απορριμμάτων δεν απαιτείται άδεια δόμησης.
Όσον αφορά στο επιχείρημα ότι ανήκει στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό “Αστέρια” Αγριάς, έκανε λόγο για ανύπαρκτο νομικό πρόσωπο, προσθέτοντας ότι η απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο το 2014 για τις εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο δεν προσβλήθηκε ποτέ, σημειώνοντας ότι ο συνήγορος των κατοίκων Νικ. Μόσχος ήταν αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΕΠΖ που αποφάσισε για το θέμα.
Επίσης συμπλήρωσε ότι δεν ευσταθεί η προσβολή της προσωπικότητας που ισχυρίζεται η αντίθετη πλευρά, ούτε μεταβολή χρήσης χώρου, ούτε ρύπανση περιβάλλοντος.
«Έχουν κατασκευαστεί άλλα τρία αντλιοστάσια και δεν υπήρξε καμία αντίδραση», αναφερε χαρακτηριστικά η κα. Τσακανίκα.
Στη συνέχεια επίσης νομική σύμβουλος του Δήμου Μιχοπούλου, ανέφερε ότι ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός δεν υφίσταται εδώ και 25 χρόνια. «Το ότι ο χώρος δεν είναι κοινόχρηστος πάτησε κι εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή. Ο Συνεταιρισμός αυτός δεν υφίσταται εδώ και 25χρόνια. Κάποιος εξαπατήθηκε. Επίσης η απάντηση του Υπουργείου δίνεται σε περιβαλλοντική οργάνωση και δίνει μια γενική εικόνα. Δεν γίνεται να καθυστερήσει του έργο.
Η καθυστέρηση θα σημάνει την απένταξη του έργου. Υπάρχουν νέα στοιχεία που δεν τα γνώριζε η Πρόεδρος που εξέδωσε την απόφαση προσωρινής διαταγής. Ποτέ δεν ζητήθηκαν από το ΤΕΕ στοιχεία από τη ΔΕΥΑΜΒ για το συγκεκριμένο έργο. Τον ανάδοχο, δεν μπορεί να τον υποχρεώσει κανείς να αλλάξει τη σύμβαση».
Ο συνήγορος των κατοίκων και πρώην αντιδήμαρχος Ν. Μόσχος, τόνισε ότι κανείς δεν αμφισβητεί την σπουδαιότητα και κανείς δε θέλει να μπλοκάρει το έργο και πρόσθεσε: «Οι κάτοικοι εξαναγκάστηκαν στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων μετά την αδιάλλακτη κι εμμονική στάση της ΔΕΥΑΜΒ», ενώ αναφέρθηκε και στην εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης, σχολιάστηκε και η δήλωση της υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη για το θέμα αυτό, με την πρόεδρο να χαρακτηρίζει αμφίσημη την δήλωση της υφυπουργού.
Συνεχίζοντας ο κ. Μόσχος αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτης ότι το έργο αυτό, αποτελεί ζήτημα τιμής κι είναι προσωπικό στοίχημα, ενώ συμπλήρωσε ότι στην αίτηση που συζητείται, εισάγεται δικόγραφο με διάταξη που έχει καταργηθεί, προσθέτοντας ότι θα κατατεθεί ένσταση αοριστίας κατά της αίτησης.
Επίσης αμφισβήτησε την αίτηση που κατατέθηκε, επισημαίνοντας ότι δεν κατατέθηκαν οψιγενή στοιχεία.
Μάλιστα έκανε λόγο για στρεψοδικία από πλευράς των συνηγόρων του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους, ενώ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος χώρος χαρακτηρίζεται ως χώρος κοινής χρήσης και οι κάτοικοι φοβούνται καταστροφή του πάρκου.«Αν θεωρηθεί κοινόχρηστος χώρος σε ρυμοτομικό σχέδιο θα πρέπει να πάρει άδεια από Ειδικό Συμβούλιο. Αν θεωρηθεί δημοτική έκταση, αποτελεί ιδιωτική περιουσία του Δήμου, πρέπει να υπάρξει παραχωρητήριο που δεν υπάρχει και να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Ανεξάρτητα πως θα χαρακτηριστεί ο χώρος, είναι χώρος πρασίνου και σύμφωνα με το ΣτΕ δεν μπορεί να καταργηθεί», είπε ο κ. Μόσχος, με την κ. Μιχοπούλου να αντιτείνεται ότι για τα αντλιοστάσια κι έργα ύδρευσης, ισχύει άλλο νομικό πλαίσιο.
Ο κ. Μόσχος διευκρίνισε ότι σε ερώτηση που έγινε στο ΕΠΠΕΡΑΑ αν υπάρχει κίνδυνος απένταξης, τονίστηκε ότι έχει δοθεί προθεσμία και θα συνεχιστεί στο επόμενο ΕΣΠΑ. «Δεν υπάρχει κίνδυνος απένανταξης. Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί τμηματοοποιημένο – phasing και σε περίπτωση τροποποίησης της μελέτης θα εξεταστεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ.
Στη συνέχεια ένταση προκλήθηκε όταν ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ Αντ. Ξηρός ανέφερε ότι υπήρχε ήδη απόφαση της ΕΠΖ και του Δημοτικού Συμβουλίου. «Τώρα τους έπιασε το κόψιμο. Αφήστε την καραμέλα. Εδώ δεν είναι πολιτική, αλλά δικαστήριο», με την πρόεδρο να παρεμβαίνει και να ζητά από τους συνηγόρους να μην σχολιάζουν γιατί δεν είναι «καφενείο».
Ο συνήγορος των κατοίκων τόνισε ότι είναι άλλο θέμα η απένταξη του έργου κι άλλο οι αποζημιώσεις από συμβατικές υπερβάσεις, προσθέτοντας ότι σε αυτό το έργο έχουν δοθεί τέσσερις παρατάσεις η πιο πρόσφατη είναι για τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.
Η πρόεδρος σημείωσε ότι κακώς δόθηκαν παρατάσεις και τον κ. Μόσχο να ισχυρίζεται ότι από την στιγμή που δόθηκαν οι παραπάνω παρατάσεις, δεν είναι υπερβολή να ζητείται να δοθεί χρόνος μέχρι να απαντήσει το ΥΠΟΜΕΔΙ.
Η κα. Τσακανίκα, ζήτησε το λόγο επί προσωπικού, τονίζοντας ότι «35χρόνια υπηρετώ τη δικηγορία και 12 στο Δήμο Βόλου και κανείς δε βρέθηκε να μου πει ότι στρεψοδικώ. Ο κ. Μόσχος οδηγεί την πόλη σε μια απόφαση που παίζονται εκατομμύρια.
Στη συνέχεια κλήθηκαν οι μάρτυρες – ένας από κάθε πλευρά. Από πλευράς της ΔΕΥΑΜΒ κλήθηκε ο επιβλέπων μηχανικός του έργου – υπάλληλος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Φαφούτης, που τόνισε ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και για τυχόν νέα παράταση θα αποφασίσει η Διαχειριστική Αρχή τι θα γίνει. «Το έργο χρειάζεται ένα με ενάμιση μήνα ια να ολοκληρωθεί», δήλωσε και συμπλήρωσε «το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται βάσει χρονοδιαγράμματος.
Ολοκληρώθηκαν τα άλλα τρία κι αυτό είναι το τέταρτο που πρέπει να κατασκευαστεί. Ο ανάδοχος έχει την συμβατική υποχρέωση να παραδώσει το χώρο στην προτέρα κατάσταση.
Οι προηγούμενες παρατάσεις που δόθηκαν, ήταν για τεχνικές και οικονομικές ανάγκες που προέκυψαν και δεν ήταν σε βάρος του έργου». Μάλιστα επεσήμανε ότι ήδη ο ανάδοχος έχει στείλει έγγραφο ότι θα ζητήσει αποζημίωση από την καθυστέρηση που παρατηρείται η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 300 – 500 ευρώ ημερησίας ζημιά μηχανημάτων.
Να σημειωθεί ότι το πάρκο είναι έκτασης 300 τμ. και το αντλιοστάσιο είναι εμβαδού 49 τ.μ. Επίσης θα τοποθετηθούν 59 πάσσαλοι αντιστήριξης και ια να ολοκληρωθεί έγκαιρα θα πρέπει να δουλεύουν τα συνεργεία διπλοβάρδιες, ενώ ερωτηθεις για την εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ να εξεταστεί παρακείμενος χώρος σε απόσταση 180 μ. από το σημείο που ανήκει στο Δημόσιο, ο κ. Φαφούτης, τόνισε ότι πρέπει να γίνει γεωτεχνική μελέτη – διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει την γεωτεχνική μελέτη, εκτιμάται ένας χρόνος καθυστέρηση. «Η εγκεκριμένη θέση θα καλύψει και θα εξυπηρετήσει τα λύματα της περιοχής Αστέρια. Αν δεν γίνει αντλιοστάσιο στην περιοχή, τότε δε θα υπάρξει σύνδεση με την αποχέτευση κι άλλων περιοχών όπως το Σουτραλί και τα Πλατανίδια. Μάλιστα έχει εγκριθεί ΜΠΕ».
Ο κ. Μόσχος προχώρησε σε διάφορες ερωτήσεις προς τον μάρτυρα, σχετικά την απομάκρυνση ενός περιπτέρου από το σημείο και το κόψιμο ενός φοίνικα, οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση των συνηγόρων της αντίθετης πλευράς και τον κ. Μόσχο να τονίζει ότι οι ερωτήσεις αυτές γίνονται για να εξεταστεί η αξιοπιστία του μάρτυρα.
Επίσης όπως έγινε γνωστό, στο έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.700.000 ευρώ προβλέπονται κονδύλια και συγκεκριμένα το 15% επί του συνολικού προϋπολογισμού ια απρόβλεπτες δαπάνες, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό σύμφωνα με το υπηρεσιακό στέλεχος έχουν δαπανηθεί.
Μάλιστα ο κ. Φαφούτης, απαντώντας τόνισε ότι ο ανάδοχος ζητούσε τις παρατάσεις, οι οποίες είχαν δοθεί από τη Διαχειριστική Αρχή. «Δεν έχουμε ζητήσει εμείς παράταση, γιατί ο ανάδοχος δεν ζήτησε» τόνισε ο υπάλληλος της ΔΕΥΑΜΒ. Όσον αφορά στην πρόταση του ΤΕΕ, έκανε λόγο για πρόταση με συμβουλευτικό χαρακτήρα, που δεν έλαβε υπόψιν της όλα τα δεδομένα.
Η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα διευκρίνισε ότι το ΤΕΕ προχώρησε σε γνωμοδότησε και ζήτησε από τη ΔΕΥΑΜΒ να εξετάσει την αλλαγή χωροθέτησης του αντλιοστασίου, χωρίς δεν έχει διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. «Δεν πας να χοροθετήσεις σε χώρο που δεν έχεις εγκεκριμένο σχέδιο. Δεν υπάρχει στο σχέδιο πόλης του Δήμου Βόλου. Το ΦΕΚ που έχει εκδοθεί για το χώρο αυτό είναι ότι ανήκει στον οικοδομικό συνεταιρισμό με σχέδιο ιδιωτικής πολεοδόμησης. Δεν είναι καταγεγραμμένο στους κοινόχρηστους χώρους. Δεν έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Βόλο και δεν υπάρχει ως κοινόχρηστος χώρος στο σχέδιο πολης. Πρέπει να διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά όχι σε βάρος του έργου» τόνισε και συμπλήρωσε ότι το έργο αυτό δε θα απενταχθεί καθώς μπήκε σε κατάλογο με τα phasing έργα, των οποίων η χρηματοδότηση συνεχίζεται και στη νέα προγραμματική περίοδο .
Ο κ. Ξηρός με την κ. Μιχοπούλου προχώρησαν σε σχόλια και παρεμβάσεις, ενώ ο κ. Μόσχος ζήτησε από την πρόεδρο να προστατέψει την μάρτυρα.
«Έχουμε φτάσει περίπου ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση του έργου. Το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί αν δεν πάρει παράταση. Στο έγγραφο του ΕΠΠΕΡΑΑ το οποίο απαντά στη ΔΕΥΑΜΒ δε λέει ότι δεν δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης. Δίνονται γενικές οδηγίες. Δεν αποκλείεται αλλαγή χωροθέτησης. Όταν αλλάζει η χωροθέτηση, αλλάζει και η σύμβαση κι από τη στιγμή που δεν στοιχειοθετείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα πρέπει ο Δήμος να απαντήσει. Ζητάμε ως ΤΕΕ την ταυτότητα του οικοπέδου».
Μεταξύ των εγγράφων που προσκομίστηκαν στην πρόεδρο, ήταν κι ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το ΤΕΕ ζητούσε από τη ΔΕΥΑΜΒ να ορίσει πότε μπορεί να παραστεί εκπρόσωπος για να συζητηθεί το θέμα στη Διοικούσα Επιτροπή, και δεν απαντήθηκε ποτέ.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, αποχώρησαν εν μέσω αντιδράσεων κι αντιδικιών η πλευρά του Δήμου Βόλου και στη συνέχεια οι κάτοικοι συνοδεία αστυνομικών.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο Αχ. Μπέος δήλωσε: «μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι υπάρχει έστω κι ένας υγιής πολίτης που να προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να καθυστερήσει ένα έργο ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον και τον Παγασητικό.
Ό,τι και να γίνει το έργο θα ολοκληρωθεί. Η μόνη διαδικασία που έχει προκύψει είναι να καθυστερήσει το έργο κι αυτό γιατί, γιατί κάποιοι θέλουν να κάνουν πολιτική καριέρα και να χρησιμοποιήσουν το έργο ότι δήθεν είναι ευθύνη της ΔΕΥΑΜΒ κι επιβλήθηκε πρόστιμο.
Το έργο θα γίνει, έχει εγκριθεί, τηρεί όλες προϋποθέσεις.
Παραπλανήθηκε τόσο η πρόεδρος που εξέδωσε την προσωρινή διαταγή όσο και κάποιοι πολίτες και τους χρησιμοποιούν οι πολιτικοί απατεώνες που τόσα χρόνια δεν είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν να κάνουν ένα έργο. Λυπούμαι που αυτοί οι πολιτικοί κάνανε τόσο μεγάλο κακό».