Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αθώοι τρεις κάτοικοι των Σταγιατών που κατηγορούνταν για από κοινού στάση
Αθώοι τρεις κάτοικοι των Σταγιατών που κατηγορούνταν για από κοινού στάση

Αθώοι τρεις κάτοικοι των Σταγιατών που κατηγορούνταν για από κοινού στάση

Αθώοι κατά πλειοψηφία κρίθηκαν χθες από το οι τρεις του Δήμου Βόλου, που κατηγορούνταν αρχικά για εξύβριση, απειλή και στάση από κοινού, αλλά τελικά οι δύο πρώτες κατηγορίες αποσύρθηκαν με εισαγγελική παρέμβαση και δικάστηκαν τελικά μόνο για τη στάση, από τη στιγμή που στις 20 Ιουλίου του 2016 εμπόδισαν δύο υπαλλήλους της ΔΕΥΑΜΒ να τοποθετήσουν χλωριωτές στο χωριό.

Λόγω του κοινωνικού προσώπου και των καλών σχέσεων που έχει η ΔΕΥΑΜΒ με τους πολίτες, οι υπάλληλοι ανακάλεσαν τις αρχικές τους καταθέσεις, με αποτέλεσμα οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους να κριθούν αθώοι κατά πλειοψηφία, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος αθωώθηκε ομόφωνα.

Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε, παρά την πρόταση ενοχής για τους δύο από τους τρεις κατηγορούμενους που διατύπωσε ο εισαγγελέας έδρας.

ια την κατηγορία της στάσης από κοινού που είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενη, ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι συνιστά ένα αδίκημα που έχει τελεστεί και κατά την αντικειμενική του υπόσταση και κατά την υποκειμενική.

Τόνισε ότι υπήρξε απειλή σωματικής βίας, ήταν μια οργανωμένη και συντονισμένη πράξη, ενώ πρόσθεσε ότι οι κατηγορούμενοι θεωρούν ότι είναι δικαίωμά τους να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.

Αντικρούοντας την πρόταση του εισαγγελέα ο συνήγορος υπεράσπισης ισχυρίστηκε ότι όσα ακούστηκαν περί στάσης είναι φαιδρά και πρόσθεσε ότι οι κατηγορούμενοι σέβονται το Νόμο, καθώς κατέθεσαν και προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο.

Στο Δικαστήριο εξετάστηκε ως μάρτυρας τεχνικός της ΔΕΥΑΜΒ που ήταν παρών στο επεισόδιο για την τοποθέτηση χλωριωτή, ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλη παρεξήγηση». Όπως είπε, το περιστατικό συνέβη την ώρα που το συνεργείο θα αποχωρούσε από την περιοχή.

“Όμως, δεν κινήθηκαν απειλητικά εναντίον μας. Απλώς δεν γνώριζαν τι κάναμε. Μας κρατούσαν εκεί μέχρι να ενημερωθούν και να διευθετηθεί το θέμα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλος εργάτης της ΔΕΥΑΜΒ που ήταν παρών κατέθεσε ότι έγινε μία παρεμπόδιση στις , αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο, υπήρχε συνωστισμός, αλλά δεν ήρθαν στα χέρια υπάλληλοι και κάτοικοι.

Τέλος, ο τρίτος μάρτυρας είπε ότι δεν ήταν παρών στο περιστατικό και ότι το ενημερώθηκε τηλεφωνικά.

Ο πρώτος κατηγορούμενος ανέφερε ότι οι κάτοικοι διαφυλάττουν το ως κόρη οφθαλμού, διότι είναι πολύ σημαντικό αγαθό για το χωριό.

Όπως είπε οι κάτοικοι βρέθηκαν εκεί μετά από τηλεφώνημα ότι γινόταν εργασίες, ζήτησαν να μην πέσει πολύ χλώριο στη δεξαμενή, όπως και να δουν την απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ για τη χλωρίωση του νερού.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα για τις εργασίες που γίνονταν και πήγε στο σημείο. Όπως είπε, στο χωριό έχουν γίνει συνελεύσεις και αποφασίστηκε να ενημερώνονται οι κάτοικοι για ότι γίνεται στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΜΒ.

Μάλιστα σημείωσε ότι χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού γι' αυτό το λόγο και πρόσθεσε ότι τους κατοίκους δεν τους πείραξε η χλωρίωση του νερού, αλλά ότι έγινε απροειδοποίητα.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε παρουσία πολλών κατοίκων του χωριού και εκπροσώπων συλλογικοτήτων, που παραβρέθηκαν στη δίκη για συμπαράσταση.

Δικαίωση για όλους που αντιδρούν 

Την ικανοποίηση για την αθώωση τους, εξέφρασε ένας από τους κατηγορούμενους και μέλος της Κίνησης Πολιτών, Β. αλανόπουλος κάνοντας λόγο για δικαίωση τόσο των κατοίκων, όσο και των κινημάτων της περιοχής.

Δήλωσε ευχαριστημένος με τη στάση των εργαζομένων, λέγοντας πως ήταν μια κίνηση που τους φέρνει κοντύτερα στη τοπική κοινωνία, προσθέτοντας ότι ήταν κέρδος τόσο για τους ίδιους, όσο και για το κίνημα ότι πέφτουν αυτές οι καταγγελίες που στοχεύουν στο κυνηγήσουν το κίνημα και να το βάλουν κάτω.

“Ξέρουμε πως γίνεται επίθεση στα φυσικά αγαθά σε παγκόσμιο επίπεδο και εδώ είτε με το νερό είτε με την καύση των αερίων, ταλανίζεται μια περιοχή άδικα. Χρειαζόμαστε πολύ καλύτερη ποιότητα ς και όχι τη λεηλασία που γίνεται, γι' αυτό δεν χαλαρώνουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε κατά εταιριών, κυβερνήσεων και κατά της Δημοτικής Αρχής Βόλου που όπως εκτίμησε έχουν συμφέρον να οικειοποιηθούν τα φυσικά αγαθά, προωθώντας τα συμφέροντα τους με νύχια και με δόντια.

Χαρακτήρισε ανεξήγητη τη στάση τους απέναντι σε ανθρώπους που δέχονται επίθεση χωρίς προηγούμενο. “Πότε κοπρίτες, πότε τσαμπατζήδες, είμαστε χιλιάδες άνθρωποι που εκδηλώνουμε την αντίθεση μας στη λεηλασία που γίνεται” είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την εισαγγελική πρόταση, καθώς όπως ανέφερε οι εργαζόμενοι είχαν το θάρρος να πούνε τη πραγματικότητα, χαρακτηρίζοντας τον εισαγγελέα προκλητικά άδικο απέναντι σε ανθρώπους που δίνουν τον εαυτό τους και τη τους, γι' αυτό που όπως σημείωσε, υπερασπίζονται.

Ισχυρίστηκε ότι ένα χωριό που αποφασίζει για την καθημερινότητα του, λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικούς  θεσμούς, είναι λάθος να του ρίχνεται ο χαρακτηρισμός λίγο πολύ μιας εγκληματικής οργάνωσης, χαρακτηρίζοντας επιθετική τη στάση του εισαγγελέα, που όλους τους παραξένεψε.

“Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος, ότι κυνηγητό και να δεχόμαστε ότι εκβιασμοί και καταστολή, εμείς τα αντιπαλεύουμε. Είναι καταστολή των δικαιωμάτων μας της ελευθερίας να έχουμε την άποψη μας. Δεν μπορούν να μας κυνηγάνε επειδή έχουμε οποιαδήποτε άποψη” κατέληξε λέγοντας ο κ. Γαλανόπουλος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση