Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αστικά λύματα με συνεχή ροή σε παρακλάδι ρέματος προς την παραλία Ασέληνου
Αστικά λύματα με συνεχή ροή σε παρακλάδι ρέματος προς την παραλία Ασέληνου

Αστικά λύματα με συνεχή ροή σε παρακλάδι ρέματος προς την παραλία Ασέληνου

Την Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021, μετά από καταγγελία που αφορούσε σε διάθεση λυμάτων στην περιοχή Ζορμπάδες, μετέβησαν στην περιοχή ο δήμαρχος Θοδωρής Τζούμας, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Γιάννης Γιαννίτσης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Περιβάλλοντος Βασίλης Ταμπάκης, η Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία. Από την διαπιστώθηκε πως σε παρακλάδι του τος που καταλήγει στην παραλία του Ασέληνου, στην περιοχή Ζορμπάδες Σκιάθου ρίχνονταν αστικά λύματα, με συνεχή ροή.

Τα λύματα φέρεται να προέρχονταν από τις εγκαταστάσεις γνωστής ξενοδοχειακής επιχείρησης όπου διατηρεί εκεί χώρους φιλοξενίας του προσωπικού της.

Με την συνδρομή του Α.Τ. Σκιάθου, διαπιστώθηκε πως τα λύματα προέρχονταν από ένα κόκκινο σωλήνα, εντός της ιδιοκτησίας της παραπάνω επιχείρησης, ο οποίος ήταν επιμελώς καλυμμένος με χώμα και μόνο η κατάληξη του ήταν εμφανής, εντός καλαμιώνα. Την ίδια στιγμή επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, από την Δημοτική Αστυνομία, και ο εκπρόσωπος της εταιρείας οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα για να απολογηθεί.

Κατάθεση έδωσε και ο κ. Ταμπάκης, με την ιδιότητα του ως διευθυντής της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Περιβάλλοντος.

Η υπόθεση παρεπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου.

Ο Δήμος απέστειλε τη σχετικά για ενέργειες στις αρμόδιες Υπηρεσίες της ς.

Τον Ιούλιο του 2019, μετά από αντίστοιχη καταγγελία, στον νεοκλεγέντα τότε δήμαρχο, διαπιστώθηκε η ίδια παράβαση και είχε διαβιβαστεί από το Αστυνομικό Τμήμα η καταγγελία στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ς.

Φροντίδα αδέσποτων 

Ο Δήμος Σκιάθου, στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, και καταγραφής και αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας, την εξασφάλιση τροφής/νερού και τις παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Για την παρακολούθηση του προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχει συσταθεί πενταμελής Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς (ΑΔΑ:62ΣΤΩ13-8ΡΡ), πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Γιάννης Γιαννίτσης αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος  και μέλη, Γιώργος Αντωνίτσας πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου, η Καλλιόπη Τσαγκάρη κτηνίατρος και τα μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου ‘Skiathos Cat Welfare Association (SCWA) Φωτεινή Καρρά και Μάγια Μαστοράκη.

Με απόφαση της Επιτροπής ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επ τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει υπογραφεί σύμβαση ύψους 7.960,80για το 2021, με κτηνίατρο σύμφωνα με την οποία σε αδέσποτα θα παρασχεθούν κτηνιατρικές υπηρεσίες και θα δημιουργείται καρτέλα αδέσποτου ζώου, στην οποία θα περιλαμβάνεται: φωτογραφία του αδέσποτου ζώου, περιγραφικά στοιχεία, το είδος, το φύλλο, τη φυλή, το μέγεθος, την ημερομηνία περισυλλογής, την τοποθεσία περισυλλογής το είδος των εμβολιασμών, την ημερομηνία αποπαρασίτωσης, την ημερομηνία στείρωσης, το όνομα του κτηνιάτρου που πραγματοποίησε την στείρωση, τον προορισμό του ζώου ( επανένταξη), αυτοκόλλητη σήμανση των αντιλυσσικών εμβολίων και τα στοιχεία του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης.

Ειδικότερα στον προϋπολογισμό 7.960,8 ευρώ περιλαμβάνονται για αδέσποτες γάτες 75 στειρώσεις, 75 αντιλυσσικά , 75 αποπαρασιτώσεις και 75 ηλεκτρονικές σημάνσεις, για αδέσποτους σκύλους 15 στειρώσεις και 15 ηλεκτρονικές καταγραφές.

Επίσης, πρόσφατα αντικαταστάθηκε το δίκτυο σταθμών με ταΐστρες και ποτίστρες, το οποίο τροφοδοτείται καθημερινά, με ξηρά τροφή και νερό από συνεργείο υπαλλήλων του Δήμου, με τροφές που προμηθεύεται ο Δήμος για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών. Ο Δήμος προμηθεύθηκε για το 2020 11.545 κιλά και για το 2021 112.225 κιλά ζωοτροφές, για γάτες, σκύλους και κουτάβια.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρύπανσης από περιττώματα των αδέσποτων, ο Δήμος διανέμει δωρεάν πλαστικές σακούλες περισυλλογής περιττωμάτων των ζώων από τους κοινόχρηστους χώρους, τους δρόμους, τα πάρκα και τις . Ο Δήμος τον τελευταίο χρόνο έχει αναπτύξει συνεργασία με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία Π.Φ.Π.Ο.) και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων με σκοπό την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων στα και την τοπική κοινωνία, η οποία αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

«Ως Δήμος αναγνωρίζουμε την τεράστια εθελοντική προσφορά των συνδημοτών στην φροντίδα των αδέσποτων, στόχος μας μέσα από τη συνεργασία με τα εθελοντικά σωματεία, με ξεκάθαρο στόχο ώστε σύντομα να αποτελεί η Σκιάθος πρότυπο φιλοζωϊκής κουλτούρας και προστασίας των αδέσποτων ζώων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον αντιδήμαρχο Γιάννη Γιαννίτση, τα μέλη της Επιτροπής, το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας και τις Εθελοντικές Οργανώσεις για την εξαιρετική συνεργασία.» δήλωσε ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση