Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ασφυκτικός ο κλοιός στο προσφυγικό
Ασφυκτικός ο κλοιός στο προσφυγικό

Ασφυκτικός ο κλοιός στο προσφυγικό

Διαστάσεις πολύπλευρης ς, που θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της χς με ευρωπαϊκούς θεσμούς, εταίρους και συμμάχους, αλλά και όμορες χώρες, λαμβάνει η τεράστια πρόκληση της διαχείρισης των μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που διέρχονται διά των ελληνικών εδαφών, στην οποία, περισσότερο από ποτέ, η χ μας δείχνει απομονωμένη. Η προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αυστρία για την πρωτοβουλία της ς να συγκαλέσει διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων χωρίς να προσκαλέσει την Ελλάδα, ενέργεια που ο χαρακτήρισε «μη φιλική».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, που για το τρέχον εξάμηνο ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., διαμαρτυρήθηκε σε υψηλούς τόνους για την αδυναμία της Ενωσης να διασφαλίσει την τήρηση των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο Κορυφής, αιφνιδιάζοντας την . Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα καθιστά σαφές ότι αντιλαμβάνεται τη συμφωνία για νατοϊκή εμπλοκή στην ανάσχεση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών ως μεγάλη ευκαιρία για να προωθήσει τις πάγιες αξιώσεις της στο Αιγαίο, ενώ τα βόρεια χερσαία σύνορα της χώρας ουσιαστικά έχουν κλείσει, εγκλωβίζοντας στην Ελλάδα μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση στρέφει σήμερα την προσοχή της στη διάσκεψη της ς για να διαπιστώσει εάν θα επιβεβαιωθούν οι διαβεβαιώσεις που έφθασαν χθες στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες από τη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να αναμένονται θετικές ειδήσεις, όσον αφορά τη διέλευση προσφύγων από τα εδάφη τους και το άνοιγμα των συνόρων με την Ελλάδα. Παράλληλα, η Αθήνα εκτιμά πως σύντομα θα ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, καθώς θεωρεί ότι ο νατοϊκός μηχανισμός μπορεί να «απαντήσει» πειστικά στα προσ που προβάλλει η Αγκυρα για την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα και εργαζόμαστε πάνω σε σενάρια διαχείρισης μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων».

Το αποτέλεσμα της σημερινής διάσκεψης στη Βιέννη θα καταδείξει εάν η Ελλάδα βρίσκεται ήδη απέναντι σε κατάσταση γενικευμένου αποκλεισμού των χερσαίων συνόρων της ή εάν το προηγούμενο διήμερο αποτελεί μια άσχημη παρένθεση, που, όμως, συνολικά η Ευρώπη αφήνει πίσω της και επιμερίζεται το βάρος των προσφυγικών ροών μέχρι τουλάχιστον την έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση