Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Κατά του ασφαλιστικού ν/σ οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Μαγνησίας
Κατά του ασφαλιστικού ν/σ οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Μαγνησίας

Κατά του ασφαλιστικού ν/σ οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Μαγνησίας

Εκδήλωση κατά του ασφαλιστικού πραγματοποιεί αυτή την ώρα η Συντονιστική Επιτροπή Εκπροσώπων Κλάδων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μαγνησίας, με θέμα: «Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό: Μεταρρύθμιση ή μία ακόμη υφεσιακή αστοχία;», στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος Ε.Τ.Α.Α./Τ.Α.Ν Δημήτρης Βερβεσός, ένας από τους ομιλητές, με αφορμή τη σημερινή επίκαιρη συνάντηση των φορέων με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Κατρούγκαλο, χαρακτήρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης επικοινωνιακή και πρόσθεσε ότι με φτιασιδώματα και τυράκι να καλύψει ένα ουσιαστικό πρόβλημα, νομίζοντας έτσι ότι με λαϊκισμούς φθηνού τύπου θα μπορέσει να σπάσει το μέτωπο και να μιλήσει για δύο κατηγορίες, χαμηλών εισοδημάτων επαγγελματιών και ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων.

« Το μέτωπό μας είναι αρραγές. Δεν θέλουμε ούτε φτιασιδώματα ούτε τυράκια. Θέλουμε ουσιαστικές λύσεις σε ένα πρόβλημα που απαιτεί μία μακροχρόνια και κοινωνικά βιώσιμη λύση. Δεν μπορεί να απαντάμε στο πρόβλημα με εμβαλωματικού τύπου παρεμβάσεις. Δεν κοσμούν ούτε την κυβέρνηση ούτε τον αρμόδιο υπουργό ούτε τον πρωθυπουργό ο οποίος ανέλαβε να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Πρέπει να απαντήσουν ρεαλιστικά. Το πρόβλημα δεν λύνεται με το να μαζέψουμε κατά 3% τις κλίμακες στους μικρούς και μεσαίους δικηγόρους ή μηχανικούς και γιατρούς. Το πρόβλημα λύνεται με αναλογιστικές μελέτες με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία η κυβέρνηση δεν μας τα δίνει και δεν τα έχει και στα χέρια της» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βερβεσός.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται εδώ και τρεις μήνες να προχωρήσει σε αναλογιστική μελέτη στο τομέα μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων και πρόσθεσε: « Για να δούμε πως ένα ταμείο που είναι υγιές, έχει γύρω στα 3,5 δις πέρα από τα ακίνητά του. Επίσης θέλει να αυξήσει στο θεό της εισφορές ώστε να καλύψει κενά της κοινωνικής ασφάλισης που δεν δημιούργησε αυτό το ταμείο το οποίο δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση, του οφείλει από την κρατική χρηματοδότηση τουλάχιστον δύο και τρία δις από το PSI και διάφορες άλλες παρεμβάσεις που έχει κάνει και έχει αποφύγει την τριμερή χρηματοδότηση . Και αντί να δώσει τα χρήματα που οφείλει έρχεται να πάρει και και και ζητεί αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Το πρόβλημα του νέου επιστήμονα δεν λύνεται ούτε στις 20.000 ούτε στις 30.000. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν να πληρώσουν επίσης ΦΠΑ, φόρο από 1ο ευρώ και προκαταβολή φόρου και φόρο επιτηδεύματος και ΟΑΕΔ και εισφορά αλληλεγγύης. Με τι θα ταΐσει τα παιδιά και την οικογένειά του. Να μην ισοπεδώσουν την μεσαία τάξη στο πλαίσιο εκμετάλλευσης συγκεκριμένων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που έχουν ορίζοντα διετίας. Το ασφαλιστικό δεν είναι προεκλογικό θέμα. Και αυτοί που ανέλα να κάνουν τους κυβερνήτες να μην κατηγορούν άλλους γιατί το δεν είναι της Ε.Ε. αλλά δικό τους και είναι χειρότερο από αυτό της τρόικα.»

Δεύτερος ομιλητής, ο δικηγόρος εξ' Αθηνών, ειδικευμένος στο Ασφαλιστικό Δίκαιο Διονύσης Ρίζος, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια σημαντική αλλαγή στο ασφαλιστικό, την οποία επιδιώκει να χρηματοδοτήσει με περικοπές στις συντάξεις όσων πρόκειται να βγουν στη από ‘δω και πέρα, από 15%-40% και συμπλήρωσε: «Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δεν δημιουργεί κανένα κίνητρο παραμονής εντός του ασφαλιστικού συστήματος για κανένα ασφαλισμένο είτε αυτός είναι ελεύθερος επαγγελματίας είτε αυτοαπασχολούμενος είτε μισθωτός. Θα δούμε συντάξεις για τους ανθρώπους που πρόκειται να βγούν μέσα στα επόμενα χρόνια από 1.200 ευρώ που δικαιούνταν να παίρνουν 600 και 700 ευρώ, μειώσεις άνω του 40%. Επόμενη πηγή χρηματοδότησης φαίνεται να είναι από την κυβέρνηση το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων το οποίο επιχειρεί οιωνεί να δημεύσει σε ποσοστά σε ποσοστά από 25-38,5%.

Αυτό σημαίνει ότι θα εξαϋλωθεί το όποιο εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων χωρίς καμία ανταπόδοση, πράγμα που σημαίνει ότι θα οδηγήσει όσους είναι έτοιμοι να συνταξιοδοτηθούν άμεσα να αποχωρήσουν στερώντας πάλι από πόρους το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και τους μισθωτούς εργαζόμενους να χαμηλώσουν τις φανερές αποδοχές τους και να χαμηλώσει και το συνολικό ποσό των εισφορών προς το σύστημα. Όσο και να δημιουργήσει για τον ελεύθερο επαγγελματία και τον αυτοαπασχολούμενο κίνητρα εισφοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.»

Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, αυτό που ζητούν οι κλάδοι των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών είναι επιστροφή στο ανταποδοτικό σύστημα, να υπάρχουν σαφείς συντελεστές που να δημιουργούν κίνητρα ασφάλισης και να μην υπάρξει καμία περικοπή στους ανθρώπους που θα βγουν στη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος είπε ακόμη: «Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει σαφή αντισυνταγματικά χαρακτηριστικά για τα οποία υπάρχει σειρά αποφάσεων του συμβουλίου της επικρατείας τόσο όσον αφορά στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της αναδιανεμητικότητας όσο και όσον αφορά τις υψηλές εισφορές για τις οποίες όμως δεν θα βρει καμία ανταπόδοση στη σύνταξή του ο ασφαλισμένος. Είναι σαφές ότι όλοι οι φορείς, σε περίπτωση που αυτό το σχέδιο προχωρήσει και γίνει νόμος του κράτους, θα προχωρήσουν στην προσβολή του με κάθε νόμιμο μέσο και με προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Τρίτος ομιλητής ο οικονομολόγος, οικονομικός επόπτης Οικονομικού Επιμελητηρίου – Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας Γιώργος Χρηστάκης τόνισε: «εμείς είπαμε στον κ. Κατρούγκαλο να αποσύρει το προσχέδιο γιατί είναι κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό. Θα οδηγήσει αύξηση της ανεργίας της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Το τελικό θα είναι να μειωθούν τα έσοδα τόσο για τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό.»

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προτάσεις των ελεύθερων επαγγελματιών λέγοντας: « Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που τις θέσαμε υπόψη του κ. Κατρούγκαλου.
Θεωρούμε ότι ένας μικτός τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα είναι ο καλύτερος. Να λαμβάνει δηλαδή υπόψη τα χρόνια ασφάλισης του κάθε ελεύθερου επαγγελματία αλλά και το φορολογητέο εισόδημά του.

Η δεύτερη πρόταση που κάνουμε είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% του καθαρού ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών υποχρεώσεων. Ώστε με το υπόλοιπο 50% να επιβιώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας, να είναι βιώσιμη η επιχείρησή του και να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις τόσο της επιχείρησής του όσο και της οικογένειάς του.
Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν τρία ασφαλιστικά ταμεία. Να διατηρηθεί ο ΟΑΕΕΕ, ένα ταμείο των μισθωτών και ένα των αγροτών. Τέλος οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες μπορούν να βοηθηθούν με την μη καταβολή τουλάχιστον στον κλάδο της σύνταξης τα τρία πρώτα χρόνια, ασφαλιστικών εισφορών.

Ευχή όλων να αποσυρθεί το προσχέδιο και να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση».

Τη εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γαϊτάνης.

 

asfalistiko2 (2) asfalistiko2 (1)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση