Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην αύξηση φορολογίας
Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην αύξηση φορολογίας

Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην αύξηση φορολογίας

Τα χρόνια της κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο 2009-2014 τα φορολογικά βάρη διογκώθηκαν στη χώρα μας, ξεπερνώντας όλες τις χώρας του . Συγκεκριμένα, η στην αυξήθηκε κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες ΑΕΠ σε σχέση με το 2009. Μάλιστα, σε σύγκριση με το 2013 η αυξήθηκε 1,5 ποσοστιαία μονάδα, φθάνοντας το 35,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD’s Annual Revenue Statistics). Η αυτή (2014 προς 2013) ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του , με τη Δανία και την να καταγράφουν υψηλότερες αυξήσεις (3,3 και 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα).

Σύμφωνα με την έκθεση, η κύρια τάση που παρατηρείται στις χώρες-μέλη μετά την κρίση είναι η των εσόδων από τη των επιχειρήσεων και η των εσόδων από τη των φυσικών προσώπων. Τα μέσα στις χώρες του ΟΟΣΑ από τα εταιρικά και κέρδη μειώθηκαν από το 3,6% στο 2,8% του ΑΕΠ την περίοδο 2007-14, ενώ τα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξήθηκαν την ίδια περίοδο από το 8,8% στο 8,9% και τα από τον αυξήθηκαν από το 6,5% στο 6,8%.

«Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους για να πληρώνουν λιγότερο, ενώ τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν στο τέλος τον λογαριασμό», δήλωσε ο Πασκάλ Σεντ Αμάν, διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ. «Το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων που έγιναν στη φορολογία μετά την κρίση επιβάρυνε τα φυσικά πρόσωπα με υψηλότερες ασφαλιστικές , φόρο εισοδήματος και . Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να διασφαλισθεί ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους στη φορολογία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στο πρωτάθλημα ποδηλασίας Κεντρικής Ελλάδος η Νίκη Βόλου #πρωτάθλημαποδηλασίας - https://t.co/RVLMFgd4WU -

  • 1ο Εξεταστικό Κέντρο Μαγνησίας Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑ.Λ. 2021 #1οΕΠΑΛΝΙωνίας - https://t.co/hzFDt6loFU -

  • Ρυθμίστηκαν μισθολογικά και ασφαλιστικά δημοσιογράφων στους δήμους #δημοσιογράφοι - https://t.co/s9izvFDVT8 -

"Αλιεύοντας" την είδηση