Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αρνείται η εισαγγελέας Τουλουπάκη να στείλει έγγραφα στην Προανακριτική
Αρνείται η εισαγγελέας Τουλουπάκη να στείλει έγγραφα στην Προανακριτική

Αρνείται η εισαγγελέας Τουλουπάκη να στείλει έγγραφα στην Προανακριτική

Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη απέστειλε σήμερα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής απάντηση στο αίτημα να τους αποστείλει τα απόρρητα έγγραφα του FBI.

Η Ελένη ενημερώνει την επιτροπή ότι δεν θα αποστείλει τα συγκεκριμένα έγγραφα, εκτός αν εξασφαλιστεί από την επιτροπή σχετική άδεια του FBI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάντηση της αναφέρει ότι τα επίμαχα έγγραφα του FBI περιέχουν την εξής ρήτρα: «οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο είναι και για σκοπούς πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία και δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους σας ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς την προηγούμενη άδεια των κεντρικών γραφείων του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών».

Επίσης, φέρεται να επικαλείται σύμβαση με τις ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή του 2009, στην οποία περιέχονται περιορισμοί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εισαγγελέας χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την αποστολή των συγκεκριμένων εγγράφων χωρίς την άδεια του FBI και επισημαίνει ότι αν ικανοποιηθεί το επίμαχο αίτημα της εξεταστικής επιτροπής, τότε είναι σχεδόν βέβαιη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος αναζήτησης ευθυνών από τη χώρα μας σε  διεθνές επίπεδο.

Προανακριτική: Καταθέτει στη ο «Μάξιμος Σαράφης»

Στη βρίσκεται ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος από την περασμένη Παρασκευή δήλωσε πως είναι στη διάθεση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με όλα τα μέσα προστασίας της ανωνυμίας του.

Με απόφαση της πλειοψηφίας, το κλιμάκιο της ειδικής επιτροπής θα ζητήσει από τον αστυνομικό που είναι αρμόδιος για τη φύλαξη του κάθε προστατευόμενου μάρτυρα να ελέγχει να μην έχει επικοινωνία με το του ο μάρτυρας, κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Θα μπορεί να έχει, όμως, μαζί του έγγραφα που κρίνει ότι είναι χρήσιμα για τις απαντήσεις του.

Καθώς η διαδικασία της εξέτασης «είναι μία δυναμική διαδικασία», δεν αποκλείεται να ζητηθεί κατ' ααράσταση εξέταση των δύο προστατευομένων μαρτύρων ή και εξέτασή τους κατ' ααράσταση με άλλα πρόσωπα. Για κάτι τέτοιο δεν έχει ληφθεί απόφαση από την επιτροπή. Δεν αποκλείεται, όμως, να τεθεί ένα τέτοιο θέμα, αφού ολοκληρωθεί η εξέτασή τους από το κλιμάκιο που θα πάρει μέρος στην εξέταση.

Το κλιμάκιο της προκαταρκτικής επιτροπής θα μεταβεί στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου βρίσκεται ο χώρος με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα. Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, όμως, θα βρίσκονται σε άλλη αίθουσα, πιθανώς σε άλλον όροφο από εκείνον που θα βρίσκονται οι βουλευτές της ειδικής επιτροπής. Στην αίθουσα που θα βρίσκονται οι βουλευτές υπάρχει οθόνη, η οποία όμως ακόμη και αν μεταδίδει, αυτό θα γίνεται τεχνικά, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους (σ.σ. παράσιτα) και αλλοίωση της φωνής τους.

Αντιπαράθεση για τον τρόπο εξέτασης

Το ΚΚΕ αποχώρησε από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης διότι «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες».

Στη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, που συζήτησε νωρίτερα το πρωί την επικείμενη εξέταση στη ΓΑΔΑ και διαδικαστικά ζητήματα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να διευρυνθεί το κλιμάκιο που θα μεταβεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Η απόφαση που είχε ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες όριζε ότι στη ΓΑΔΑ θα μεταβεί ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Μπούγας και ο εισηγητής κάθε κόμματος που μετέχει στην επιτροπή.

«Εξαιτίας της πλειοψηφίας, η επιτροπή έγινε ρεντίκολο στην Ελλάδα και την Ευρώπη», σχολίασε με την έναρξη της συνεδρίασης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, αναφερόμενος στην απάντηση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν γνώμη στον τρόπο εξέτασής τους. Οι βουλευτές Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Γκιόλας πρότειναν να πάει το σύνολο των μελών της επιτροπής στη ΓΑΔΑ για την εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση».

«Είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που εξέτασε ο αντεισαγγελέας Σοφουλάκης. Η πλειοψηφία, ωστόσο, θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που ο κ. Μπρακουμάτσος μάς λέει να λάβουμε υπόψη την επιθυμία των μαρτύρων, οφείλουμε να σεβστούμε αυτήν τη θέση. Το μείζον είναι η εξέταση των μαρτύρων. Ωστόσο προτείνουμε, οι μάρτυρες να μην έχουν μαζί τους τηλέφωνο ή έγγραφα».

«Διαφωνούμε στο να μην έχουν μαζί τους υλικό. Προφανώς θα έχουν μαζί τους κινητό και έγγραφα. Εκεί μπορεί να έχουν το αρχείο τους. Είναι δυνατόν να τους στερήσουμε το αρχείο τους;», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

«Εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Να εξετασθούν οι μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας», επισήμανε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Αν ο κ. Λάππας θέλει να λάβει τον λόγο ως προστάτης των κουκουλοφόρων, ας το κάνει», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Βασίλης Υψηλάντης.

Ενώ, όμως, η πολυπόθητη εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» προσδιορίστηκε για σήμερα, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης τελεί σε αναμονή των απαντήσεων του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, για το αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και αν πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες. Στο διάβημα που είχε κάνει η προκαταρκτική επιτροπή στον Άρειο Πάγο, αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα, για τα οποία ζητούσε απαντήσεις. Ζητούσε, δηλαδή, να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες να είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis και σε μία τέτοια περίπτωση αν θα πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Η απάντηση από τον Άρειο Πάγο δεν έχει διαβιβαστεί, ωστόσο, μέχρι αυτήν την ώρα.

Η μόνη απάντηση που έχει στα χέρια της η επιτροπή είναι αυτή που ορίζει ότι για τον τρόπο εξέτασης έχουν γνώμη οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Μία απάντηση που διέψευσε τις προσδοκίες όσων τόνιζαν, τις προηγούμενες ημέρες, ότι οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» πρέπει να καταθέσουν, χωρίς «κουκούλες», διότι «οι προστατευόμενοι μάρτυρες κινδυνεύουν από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές και τη Βουλή».

Επίσης, οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής επέμειναν ότι πρέπει η εισαγγελέας Διαφθοράς να αποστείλει στην ειδική επιτροπή το σύνολο των εγγράφων, ιδίως κρίσιμα έγγραφα της αλληλογραφίας με το FBI. Προς τούτου αποφασίστηκε να επαναδιατυπωθεί το αίτημα προς την εισαγγελέα Διαφθοράς, με αιχμή έγγραφα που είναι κρίσιμα να έχει στη διάθεσή της η επιτροπή πριν την εξέταση των δύο μαρτύρων, οι οποίοι στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχουν καταθέσει πάνω από δέκα φορές.

Αποχώρηση ΚΚΕ

Αποχωρεί από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης το ΚΚΕ, διότι «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες». Όπως ανέφερε ο εισηγητής, Νίκος Καραθανασόπουλος, το ΚΚΕ θα επανεξετάσει τη στάση του αν αλλάξουν τα δεδομένα, δηλαδή αν αρθεί το καθεστώς προστασίας.

«Το ΚΚΕ, από την αρχή, συμμετείχε ανελλιπώς στις εργασίες της επιτροπής και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες, επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου Novartis. Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες, ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι “προστατευόμενοι”, που είναι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με τη φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους», υπογραμμίζει η ΚΟ του ΚΚΕ και συμπληρώνει: «Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξετασθούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους».

«Η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν συμβάλλει αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιχνίδια που παίχθηκαν με το σκάνδαλο Novartis», καταγγέλλει το ΚΚΕ και τονίζει: «Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής. Μια στάση που θα επανεξετάσουμε αν αλλάξουν τα δεδομένα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

«Μάξιμος Σαράφης»

Ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει ονομάσει πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες στον χώρο της υγείας ότι έλαβαν χρήματα για να εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση. Ιδιαίτερα έχει περιγράψει τον κύκλο των παράνομων πληρωμών με εταιρείες-οχήματα, μέσω των οποίων ξεπλένονταν χρήματα για να φθάσουν στους τελικούς αποδέκτες, κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Έχει εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει αναφερθεί στο Hararvd Project, μέσω του οποίου η Novartis επεδίωκε να της καταβληθούν ληξιπρόθεσμα χρέη και να κυκλοφορήσει στην αγορά νέα φαρμακευτικά προϊόντα.

«Αικατερίνη Κελέση»

Η «Αικατερίνη Κελέση», με όσα κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, εμφανίζεται ως ένα πρόσωπο πολύ κοντά στον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Hellas, Κωνσταντίνο Φρουζή. Είναι το πρόσωπο που έβαλε στο κάδρο δύο πρώην πρωθυπουργούς και πολλούς πρώην υπουργούς, τους εμφανίζει δωροδοκούμενους αλλά δεν εξηγεί την πηγή γνώσης των περιστατικών που παραθέτει στις καταθέσεις της.

Έχει καταθέσει για τις μίζες ότι «προέρχονταν από τον λογαριασμό της εταιρείας όπου είχε δικαίωμα υπογραφής ο τότε αντιπρόεδρός της, όπου αφού τα ξέπλενε με διάφορους τρόπους, τα παρέδιδε σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων με πορτοκαλί ταινίες, όπου ήταν τυπωμένα τα ποσά, σε φακέλους κίτρινους και μέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλεϊ. Ο κ. είχε πάντα στη διάθεσή του μεγάλα χρηματικά ποσά πριν τις συναντήσεις του με πολιτικούς και λοιπούς αξιωματούχους από τον χώρο του φαρμάκου, τα οποία πάντα μετέφερε μαζί του στις συναντήσεις αυτές και προφανώς τα παρέδιδε».

Ουδεμία φορά ήταν η ίδια αυτόπτης μάρτυρας όσων περιγράφει ενώπιον των εισαγγελέων ενώ σε κάποια σημεία επικαλείται «διαδόσεις» ή «εκτιμήσεις» που είχαν περιέλθει σε γνώσης της.

Σε βάρος των δύο προστατευομένων μαρτύρων έχει στραφεί και ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, Νικόλαος Μανιαδάκης, ο οποίος μάλιστα έχει καταθέσει ότι «συνέπεσε» μαζί τους στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι καταγγελίες του εμπλέκουν άλλο στέλεχος της Novartis, που πιθανολογείται ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας στον κύκλο ξεπλύματος χρήματος που κατευθύνθηκε σε μίζες.

Όμως, σε βάρος των προστατευομένων μαρτύρων έχουν στραφεί και τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» έχουν ονομάσει στις καταθέσεις που είχαν δώσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Αντ. Σαμαράς: Στημένοι ψευδομάρτυρες

«Στις 12.1.2018 εμφανίζεται ο “Μάξιμος Σαράφης”, όπου πέραν των άλλων επαναλαμβάνει τα περί δήθεν χρηματισμού πρώην υπουργών. Το πρωτοφανές στην περίπτωση αυτή είναι ότι το κύριο τμήμα της κατάθεσης του εν λόγω μάρτυρα, φαίνεται να έχει γραφτεί σε άλλον υπολογιστή και με άλλη γραμματοσειρά από αυτή που χρησιμοποιούσαν οι χειριζόμενοι την υπόθεση εισαγγελείς και να εντάχθηκε εκ των υστέρων με αντιγραφή και μεταφορά (copy – paste) στο επίσημο σώμα της!!!», σημειώνει ο πρώην , Αντώνης Σαμαράς, στη μηνυτήρια αναφορά του.

Συνολικά, ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι «η κατασκευή είναι παιδαριώδης: Δεν είναι μόνο το πόσο χοντροκομμένη προσπάθεια γίνεται να συνδεθεί μία ιστορία που από μόνη της είναι πέρα και από εξωφρενική, όπως τα δήθεν πολύχρωμα χαρτονομίσματα, ο χώρος στάθμευσης στο πρωθυπουργικό μέγαρο, το ύποπτο ραντεβού που κλείνεται μέρα – μεσημέρι, μια θεωρία συνωμοσίας που εξυφαίνεται επί του μόνου γεγονότος ότι υφίστατο πρόγραμμα της μητρικής εταιρείας υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου, του οποίου είμαι απόφοιτος. Είναι κυρίως το ότι οι μάρτυρες προφανώς δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα και παρουσιάζουν μυθεύματα που δεν μπορούν εν τέλει να πείσουν ούτε μικρά παιδιά».

«Οι μαρτυρίες αυτές σαφέστατα δεν είναι αθώες. Είναι μέρος του εγκληματικού σχεδίου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και των δολοπλόκων συνεργατών του, προκειμένου να κατασκευασθεί ένα προαναγγελθέν σκάνδαλο, σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, για να εμφανισθούν οι ίδιοι ως δήθεν “σταυροφόροι της κάθαρσης”. Οι καταθέσεις είναι ψευδείς και παράνομες. Ενορχηστρωτές όλης αυτής της σκευωρίας, πίσω από τους μάρτυρες που κακώς και παρανόμως προστατεύονται, είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο δεύτερος εγκαλούμενος Δ. Παπαγγελόπουλος», έχει πει ο κ. Σαμαράς και έχει χαρακτηρίσει «στημένους ψευδομάρτυρες» τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση