Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αργεί η αξιολόγηση, αυξάνεται η αβεβαιότητα
Αργεί η αξιολόγηση, αυξάνεται η αβεβαιότητα

Αργεί η αξιολόγηση, αυξάνεται η αβεβαιότητα

Με το ορόσημο του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου για ολοκλήρωση της αξιολόγησης να έχει πλέον χαθεί οριστικά, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τα σύννεφα της αβεβαιότητας πυκνώνουν στον ορίζοντα της ελληνικής ς.

Η διαπραγμάτευση παρουσιάζει εικόνα στασιμότητας, αν όχι αδιεξόδου, καθώς η μεν ελληνική κυβέρνηση καλείται να πάρει μέτρα υψηλού πολιτικού κόστους, χωρίς –προς το παρόν– ορατό και σημαντικό αντιστάθμισμα, οι δε δανειστές εξακολουθούν να μην έχουν βρει κοινό τόπο μεταξύ τους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Έτσι, οι δηλώσεις αξιωματούχων παραπέμπουν σε καθυστέρηση άγνωστης διάρκειας, με το καλύτερο σενάριο να είναι πλέον αυτό του Μαρτίου, ενώ κάποιες πηγές κάνουν αναφορά σε Απρίλιο-Μάιο, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη της ς. Δεν είναι τυχαίο ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και ενώ η καθυστέρηση της αξιολόγησης είχε διαφανεί, το ΑΕΠ σημείωσε κάμψη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ από τις αρχές του έτους μεταξύ άλλων έχει αντιστραφεί η τάση επιστροφής καταθέσεων και μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, εξάλλου, κάθε έχει «παγώσει» μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενώ ακόμη και η κατανάλωση υποχωρεί. Αδιάψευστος δείκτης της αβεβαιότητας, η των ομολόγων, η απόδοση των οποίων σημείωσε χθες νέα άνοδο, με αυτήν του δεκαετούς να έχει φτάσει το 7,52%.

Προειδοποιητικό καμπανάκι για τους κινδύνους της καθυστέρησης χτύπησε χθες ο πρόεδρος του Τόμας Βίζερ, απαντώντας σε ερώτηση του EurΑctiv Germany για την προθεσμία ολοκλήρωσης της συμφωνίας: «Η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από τη ζημιά που θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση στην ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες και η ιδιωτική κατανάλωση κινδυνεύουν».

Ο κ. Βίζερ εκτίμησε ότι ίσως μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στο επόμενο Eurogroup του Μαρτίου. Δεδομένου ότι το Eurogroup είναι στις 20 Μαρτίου, αυτό σημαίνει ότι χάνεται φυσικά και ο στόχος της κυβέρνησης για απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το Δ.Σ. της 9ης Μαρτίου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε χθες ότι η χρέους της ς δεν είναι «οξεία», καθώς η χώρα δεν χρειάζεται κάποια δόση μέχρι το καλοκαίρι. «Είμαστε πολύ μακριά από το να επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα», εκτιμούσε πηγή των Βρυξελλών στην «Κ», καθώς το ΔΝΤ –ο θεσμός που έχει θέσει ψηλά τον πήχυ των αιτημάτων– δεν φαίνεται να υποχωρεί μέχρι στιγμής στην προνομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος, ύψους μέχρι και 2% του ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, ο Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σε καθημερινή με τις Βρυξέλλες αλλά και τη Χάγη όπου βρίσκεται ο κ.  Ντάισελμπλουμ, ζητώντας μία νέα διαπραγμάτευση, καθώς τα αιτήματα του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων στους δύο τομείς, ασφαλιστικό και μείωση του αφορολογήτου, δεν αποτελούν αυτή τη στιγμή βάση συζήτησης για την ελληνική κυβέρνηση.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση