Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αργεί η αξιολόγηση, αυξάνεται η αβεβαιότητα
Αργεί η αξιολόγηση, αυξάνεται η αβεβαιότητα

Αργεί η αξιολόγηση, αυξάνεται η αβεβαιότητα

Με το ορόσημο του της 20ής Φεβρουαρίου για ολοκλήρωση της αξιολόγησης να έχει πλέον χαθεί οριστικά, μετά τις χθεσινές του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τα σύννεφα της αβεβαιότητας πυκνώνουν στον ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας.

Η διαπραγμάτευση παρουσιάζει εικόνα στασιμότητας, αν όχι αδιεξόδου, καθώς η μεν ελληνική κυβέρνηση καλείται να πάρει μέτρα υψηλού πολιτικού κόστους, χωρίς –προς το παρόν– ορατό και σημαντικό αντιστάθμισμα, οι δε εξακολουθούν να μην έχουν βρει κοινό τόπο μεταξύ τους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Έτσι, οι αξιωματούχων παραπέμπουν σε καθυστέρηση άγνωστης διάρκειας, με το καλύτερο σενάριο να είναι πλέον αυτό του Μαρτίου, ενώ κάποιες κάνουν σε Απρίλιο-Μάιο, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και ενώ η καθυστέρηση της αξιολόγησης είχε διαφανεί, το ΑΕΠ σημείωσε κάμψη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ από τις αρχές του έτους μεταξύ άλλων έχει αντιστραφεί η τάση επιστροφής καταθέσεων και μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, εξάλλου, κάθε επενδυτικό σχέδιο έχει «παγώσει» μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενώ ακόμη και η κατανάλωση υποχωρεί. Αδιάψευστος δείκτης της αβεβαιότητας, η πορεία των ομολόγων, η απόδοση των οποίων σημείωσε χθες νέα άνοδο, με αυτήν του δεκαετούς να έχει φτάσει το 7,52%.

Προειδοποιητικό καμπανάκι για τους κινδύνους της καθυστέρησης χτύπησε χθες ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, απαντώντας σε ερώτηση του EurΑctiv Germany για την προθεσμία ολοκλήρωσης της συμφωνίας: «Η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από τη ζημιά που θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση στην . Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες και η ιδιωτική κατανάλωση κινδυνεύουν».

Ο κ. Βίζερ εκτίμησε ότι ίσως μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στο επόμενο του Μαρτίου. Δεδομένου ότι το είναι στις 20 Μαρτίου, αυτό σημαίνει ότι χάνεται φυσικά και ο στόχος της κυβέρνησης για απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το Δ.Σ. της 9ης Μαρτίου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε χθες ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν είναι «οξεία», καθώς η χώρα δεν χρειάζεται κάποια δόση μέχρι το καλοκαίρι. «Είμαστε πολύ μακριά από το να επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα», εκτιμούσε πηγή των Βρυξελλών στην «Κ», καθώς το –ο θεσμός που έχει θέσει ψηλά τον πήχυ των αιτημάτων– δεν φαίνεται να υποχωρεί μέχρι στιγμής στην προνομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος, ύψους μέχρι και 2% του ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τις αλλά και τη Χάγη όπου βρίσκεται ο κ.  Ντάισελμπλουμ, ζητώντας μία νέα διαπραγμάτευση, καθώς τα αιτήματα του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων στους δύο τομείς, ασφαλιστικό και μείωση του αφορολογήτου, δεν αποτελούν αυτή τη στιγμή βάση συζήτησης για την ελληνική κυβέρνηση.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δημόσια συζήτηση για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge - https://t.co/pNEGQGy8wD -

  • Εμβολιασμός και Παραπληροφόρηση»: Πρόσκληση σε Διαδικτυακό Διάλογο με τους πολίτες - https://t.co/JmFlvfeDTD -

  • Πέντε εκ. ευρώ από το ΥΠ.ΕΣ. για νέα γέφυρα και δρόμο στο Βλαχογιάννι Ελασσόνας - https://t.co/sU35e5UAK3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση