Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Αρχές Μαρτίου ξεκινά η κατάθεση δηλώσεων για εισοδήματα του 2015
Αρχές Μαρτίου ξεκινά η κατάθεση δηλώσεων για εισοδήματα του 2015

Αρχές Μαρτίου ξεκινά η κατάθεση δηλώσεων για εισοδήματα του 2015

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να υποβληθούν οι δηλώσεις νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και κατ' επέκταση να εισπραχθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οι αναλογούντες .

Με στόχο λοιπόν την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις αρχές Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικών ζητά από όλα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των δημοσίων οργανισμών, το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, να αποστείλουν μεταξύ άλλων στο ηλεκτρονικό σύστημα taxis τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και αποδοχές. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αποσταλούν τα εξής δεδομένα:

1. Tο σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών, αμοιβών και εισοδημάτων.

2. Το σύνολο των καθαρών αποδοχών.

3. Το σύνολο των αναλογούντων φόρων, προκειμένου για αποδοχές από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

4. Το σύνολο των παρακρατηθέντων φόρων.

5. Το σύνολο των παρακρατηθέντων ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, προκειμένου για αποδοχές από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

6. Χαρτόσημο.

Επίσης, από το φορολογικό έτος 2015 καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή στοιχείων για τα εισοδήματα από μερίσματα νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, τόκους (εκτός των τόκων τραπεζικών καταθέσεων) και δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015 και θα δηλωθούν στην εφορία τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους δεν θα συμπληρωθεί ο κωδικός 049 που αφορά στις αποδείξεις, καθώς η υποχρέωση αυτή δεν ίσχυε για το προηγούμενο έτος. Σχετικά με τις αποδείξεις του , σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, τις προσεχείς μέρες θα κατατεθεί διάταξη στη για να υλοποιηθεί το σχέδιο της ς που προβλέπει ότι κάθε που έχουμε στη φορολογική μας δήλωση πρέπει να δικαιολογείται μέσα από τραπεζική συναλλαγή. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά στο θέμα τού τι αποδείξεις κρατάμε για το , κρατάμε όλες τις αποδείξεις. Υπάρχει υποχρέωση και στις επιχειρήσεις να κόβουν αποδείξεις και σε εμάς να τις κρατάμε, και θα φέρουμε τη διάταξη για να υλοποιηθεί αυτό που έχουμε ανακοινώσει πάρα πολλές φορές, δηλαδή την επέκταση των τραπεζικών συναλλαγών και την καθιέρωση ότι κάθε μεταβολή, κάθε που έχουμε στη φορολογική μας δήλωση, θα πρέπει να δικαιολογείται μέσα από τραπεζική συναλλαγή. Θα έρθει και αυτή η διάταξη για να λυθεί η αγωνία που υπάρχει».

Με βάση το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών, όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει οι δαπάνες που πραγματοποιούν να γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω τραπεζικού συστήματος. Οπως φαίνεται, οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, , εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ θα πρέπει να γίνονται με «». Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «» τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους. Από την πλευρά τους θα στέλνουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα στο υπουργείο Οικονομικών. Με την έναρξη της σχετικής διαδικασίας, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις για τις συναλλαγές που έχουν κάνει με τις κάρτες τους. Σχετικά με τις παλαιές αποδείξεις, δηλαδή αυτές των προηγούμενων χρόνων, ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία θα γίνεται ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνει ο κόσμος με τις παλιές αποδείξεις. Οπως είπε: «Θα ξεκαθαρίσουμε για ποια χρόνια και ποιες κατηγορίες θα πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις, διότι εμείς θέλουμε τον συνεπή φορολογούμενο σύμμαχο στην προσπάθεια που κάνουμε».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση