Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αρχαιολογικό Μουσείο – ΕΜΠ, ένα δίπολο Πολιτισμού
Αρχαιολογικό Μουσείο – ΕΜΠ, ένα δίπολο Πολιτισμού

Αρχαιολογικό Μουσείο – ΕΜΠ, ένα δίπολο Πολιτισμού

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Σχέδια επί σχεδίων για την περιοχή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και των ιστορικών κτιρίων του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων, διελκυστίνδα για τη της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, φορείς που ουσιαστικά καλύπτονται πίσω από το κουβάρι των συναρμοδιοτήτων τους…

Σημαντικά είναι τα θέματα που επιδιώκει να λύσει η πρόταση της νέας κυβέρνησης για συνέργεια του ΕΜΠ με το Εθνικό . Ωστόσο, το μείζον είναι ότι η περιοχή βυθίζεται στην απαξίωση λόγω της παραβατικότητας και των συχνών επεισοδίων με μπαχαλάκηδες που κατεβαίνουν από τα Εξάρχεια και κατά περίπτωση χρησιμοποιούν για ορμητήριο είτε τους εσωτερικούς χώρους του ΕΜΠ είτε το σκοτεινό «άβατο» της ευρύτερης περιοχής της οδού Στουρνάρη και των παραδρόμων της. Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι η παρέμβαση να φτάσει έως τα Χαυτεία, περνώντας από το «κρυμμένο» με μουσαμάδες ιστορικό «Μινιόν» και την πλατεία Ομονοίας, το στίγμα της οποίας στην πρωτεύουσα έχει χαθεί.

Ειδικότερα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στην «Κ», ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι το Εθνικό μαζί με τις ιστορικές εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων να δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό πόλο, που θα αλλάξει την εικόνα της ευρύτερης περιοχής, μαζί και με τη «συνδρομή» του ξενοδοχείου «Ακροπόλ» στην απέναντι πλευρά της Πατησίων, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο θα επεκταθεί υπογείως, προς τα μπροστά. Εκεί θα εκτεθούν οι συλλογές του για την παρουσίαση των οποίων σήμερα δεν επαρκούν οι αίθουσες», λέει η υπουργός. Πόσο μάλλον που σήμερα ασφυκτιούν όχι μόνο οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού, αλλά και του Επιγραφικού Μουσείου, που βρίσκεται στην νότια πτέρυγα του Εθνικού, και περιγράφεται ως το μεγαλύτερο στο είδος του διεθνώς.

Υπόγεια σύνδεση

Επίσης, σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, το Αρχαιολογικό θα συνδεθεί υπογείως με το «Ακροπόλ». Σε χώρο του ανακαινισμένου ξενοδοχείου θα λειτουργήσει μεγάλο πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ το εστιατόριο στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου –με θέα προς την Ακρόπολη– θα είναι ανοιχτό και για τους επισκέπτες του μουσείου. «Η κοινότητα του Πολυτεχνείου θα καταθέσει τη δική της προσπάθεια στην αναβάθμιση της περιοχής. Η Αρχιτεκτονική Σχολή θα μείνει στις εγκαταστάσεις της οδού Πατησίων», τονίζει η κ. Μενδώνη.

Αλλωστε, όπως ανέφερε ο απερχόμενος κοσμήτορας της σχολής Δημήτρης Ησαΐας, η Αρχιτεκτονική δεν μπορεί να μετεγκατασταθεί, διότι το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα με το οποίο αγοράστηκε το οικόπεδο και κατασκευάστηκαν τα κτίρια, ορίζει ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του ΕΜΠ.

Αρα, το ΕΜΠ από την πλευρά του θα συνεισφέρει στην αλλαγή της εικόνας της οδού Τοσίτσα –χωρίζει το ΕΜΠ από το Αρχαιολογικό Μουσείο–, η οποία επτά χρόνια πριν είχε μετατραπεί σε περιοχή διακίνησης ναρκωτικών. Επίσης, έχουν κατατεθεί σχέδια για αξιοποίηση και των ιστορικών κτιρίων του ΕΜΠ, με τρόπο που θα διατηρηθεί ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας. Από τις αναφορές στην «Κ» του κ. Ησαΐα, καθώς και του καθηγητή της Αρχιτεκτονικής και επόμενου (από το νέο ακαδημαϊκό έτος) κοσμήτορα της σχολής κ. Παναγιώτη Τουρνικιώτη, προκύπτουν τα ακόλουθα:

– Στην οδό Τοσίτσα θα βελτιωθεί το οδόστρωμα, θα επισκευαστούν τα παγκάκια, θα συντηρηθεί το πράσινο, θα ενισχυθεί ο θα τοποθετηθούν κολονάκια που θα δυσχεραίνουν την παράνομη στάθμευση. Επίσης, έχει συζητηθεί η λειτουργία καφενείου.

– Για τα κτίρια του ΕΜΠ υπάρχει πρόταση για δημιουργία Μουσείου Τεχνολογίας αλλά και για την έκθεση των έργων των δασκάλων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

– Όσο για το «αγκάθι» του κτιρίου Γκίνη, που συχνά είναι κατειλημμένο από εξωπανεπιστημιακούς, ενώ χρησιμοποιείται ως ορμητήριο και «πυρομαχικών» σε ομάδων από τα Εξάρχεια εναντίον της αστυνομίας, έχει ακουστεί ότι θα μετατραπεί σε συνεδριακό χώρο ή ξενώνα για επισκέπτες του ΕΜΠ ή θα εγκατασταθεί εκεί το . Οι αυτές είναι εύλογο βήμα, από τη στιγμή που εδώ και 15 χρόνια –κομβική χρονιά το 2004 των Ολυμπιακών Αγώνων– έχουν υπάρξει επιτροπές για την ανάπλαση της περιοχής και για όλο το κέντρο της πρωτεύουσας, άνθρωποι του ΕΜΠ, όπως ο καθηγητής του ιδρύματος Νίκος Μπελαβίλας, έχουν εμπλακεί με ζέση, ενώ έχει εκφραστεί η πρόταση του Ιδρύματος Νιάρχου για χρηματοδότηση μελετών. Η διαδρομή έχει πολλές διακλαδώσεις, και όπως αποδεικνύεται έγιναν λίγα βήματα μπροστά, ωστόσο υπερτερούν τα πισωγυρίσματα.

Το κλειδί μάλλον βρίσκεται σε αυτό που λέει στην «Κ» καθηγητής του ΕΜΠ: «Πρέπει να λυθεί το θέμα της προστασίας των κτιρίων. Εχουμε πρόβλημα με την απονέκρωση του κτιρίου Γκίνη». Το ΕΜΠ οφείλει να «καθαρίσει» τους «σκελετούς» που τυχόν κρύβει στους εμβληματικούς χώρους της οδού Πατησίων. Την ίδια στιγμή, η πολιτεία είναι αρμόδια να διαφυλάξει το ΕΜΠ, χωρίς να αναζητεί άσυλο στο… ακαδημαϊκό άσυλο.

Ο ρόλος πρυτανικής ηγεσίας, κοσμητείας

Αμεση επιδιώκεται να είναι εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού η πρώτη επαφή με την ηγεσία του ΕΜΠ για το θέμα της αναβάθμισης της περιοχής. Παρότι δεν ομολογείται, «κρας τεστ» του μέτρου της πολιτικής βούλησης των εμπλεκομένων για λύση στο ζήτημα θεωρείται η επόμενη ημέρα της κατάργησης του ασύλου. Η κυβέρνηση έχει προσδιορίσει την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης έως τις 8 Αυγούστου, ωστόσο οι αντιδράσεις από τους διαφωνούντες φοιτητές (και όχι μόνο) θα εκδηλωθούν με το άνοιγμα των ΑΕΙ για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Η νέα πρυτανική ηγεσία του ΕΜΠ αλλά και η κοσμητεία της σχολής θα δώσουν το πρώτο δείγμα γραφής στην περίπτωση που τα κτίρια του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων «εμπλακούν» σε και , με τη συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών από τα Εξάρχεια.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση