Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Απόσυρση ν/σ και διάλογο ζητούν οι αγρότες
Απόσυρση ν/σ και διάλογο ζητούν οι αγρότες

Απόσυρση ν/σ και διάλογο ζητούν οι αγρότες

«Να μας πει ο Τσίπρας γιατί στη Γερμανία οι αγρότες μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε τρία κλιμάκια ασφάλισης και στην παίρνουν δάνειο από την τράπεζα με 3,2% επιτόκιο και εμείς φτάνουμε το 11%. Θέλουμε να μας εξηγήσει πώς θα τα βγάλουμε πέρα». Ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, αγροτοσυνδικαλιστής από το μπλόκο των Τεμπών, τονίζει ότι πρόθεση των αγροτών είναι να περιμένουν ο πρωθ να αποσύρει το και να ξεκινήσει διάλογος για να γίνει η . «Να πάμε να μας πει τα νούμερα που είπε την Κυριακή, ότι το 88% των αγροτών δηλώνει εισόδημα κάτω από 5.000; Μα αυτοί είναι όλοι ετεροεπαγγελματίες. Να μείνει ο ΟΓΑ μόνο στους αγρότες, 248.000 ασφαλισμένοι και 163.000 συνταξιούχοι και εμείς μπορούμε να το στηρίξουμε. Τότε να μιλήσουμε για αύξηση των εισφορών», συμπληρώνει.

Σήμερα το μεσημέρι στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των αγροτών, δύο από κάθε μπλόκο, θα αποφασίσουν για το πώς θα συνεχίσουν στον εξής τις κινητοποιήσεις τους, μετά και την ανοιχτή πρόσκληση που τους απηύθυνε χθες ο πρωθ. Ωστόσο η εισήγηση από την πλευρά του συντονιστικού των μπλόκων είναι συνέχιση και κλιμάκωση έως ότου αποσυρθεί το για το ασφαλιστικό. Στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για 48ωρο κλείσιμο όλων των μπλόκων προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση, ωστόσο η έναρξη της διεθνούς έκθεσης Agrotica στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη προβληματίζει τους αγρότες. «Είναι σαν να μποϊκοτάρουμε τον εαυτό μας», έλεγε χθες εκπρόσωπός τους στην «Κ». Προς το παρόν η «γραμμή» παραμένει να γίνονται δίωροι αποκλεισμοί δρόμων σε διάφορα σημεία ενώ η κυκλοφορία μπορεί να διεξαχθεί από παρακαμπτηρίους.

Ενώ τα μπλόκα έχουν ενδυναμωθεί σε όλη τη χώρα, από την πλευρά των αγροτών γίνεται προσπάθεια να βρεθεί κοινή συνισταμένη ανεξάρτητα από πολιτικές κατευθύνσεις, έτσι ώστε το «κίνημα» να εμφανίζεται με ενιαία γραμμή. Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται προσπάθεια ώστε να βγει κοινή ανακοίνωση μεθαύριο Πέμπτη. Χθες το μεσημέρι αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε ότι «θα κλείσει επ' αόριστον το τελωνείο στον Προμαχώνα, αλλά και ο κόμβος της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας». Παράλληλα, ο Βαγγέλης Μπούτας θα πραγματοποιήσει στη Λάρισα των «δικών του αγροτών» την ίδια ώρα με τη συνάντηση των μπλόκων στη Θεσσαλονίκη.

Αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα από τον Προμαχώνα και το τελωνείο των Κήπων έως την Κρήτη, τα οποία ανοιγοκλείνουν περιοδικά. Ενδεικτικά, χθες το βράδυ έκλεισε το μπλόκο στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο Κάστρο.

Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν στήσει μπλόκα σε δύο διαφορετικά σημεία στην ε.ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στη γέφυρα του Ευήνου και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Επίσης, μπλόκα έχουν στηθεί στον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου, καθώς και στον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τον Αστακό. Στην Πελοπόννησο, ένα μπλόκο έχει στηθεί στις Κροκεές, ένα ακόμα στη Λακωνία στο ύψος της Συκιάς του Δήμου Μονεμβασιάς και ένα νέο επί της ε.ο. Σπάρτης-Γυθείου πριν από τη διασταύρωση για Μονεμβασιά. Στην Ηλεία, έχουν παραταχθεί στην ε.ο. Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτεσίου, και στην ε.ο. Πατρών-Πύργου, στους κόμβους Μαραθιάς και Κάτω ς. Μπλόκα υπάρχουν ακόμα στη Φθιώτιδα, τη , αλλά και στην Κρήτη.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση