Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Απορρίπτει τη διαμεσολάβηση Τραμπ η Άγκυρα
Απορρίπτει τη διαμεσολάβηση Τραμπ η Άγκυρα

Απορρίπτει τη διαμεσολάβηση Τραμπ η Άγκυρα

Οι κουρδικές δυνάμεις καλούν την Ουάσιγκτον να τηρήσει τις υπο της

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε πρόταση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Αγκυρα και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για να σταματήσει η τουρκική επίθεση στην , σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του στην Deutsche Welle.

«Δεν μεσολαβούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτοί οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα. Επιχειρήσαμε την πολιτική λύση στο παρελθόν στην Τουρκία και είδαμε τα », είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία κάλεσαν σήμερα την Ουάσιγκτον «να αναλάβει τις ηθικές της ευθύνες» και «να τηρήσει τις υπο της», την που οι κατηγορούνται ότι εγκατέλειψαν τους κούρδους συμμάχους τους αποσύροντας τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και επιτρέποντας την έναρξη της τουρκικής επίθεσης.

«Καλούμε τους συμμάχους μας να αναλάβουν τις ηθικές υποχρεώσεις τους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», αναφέρεται σε ανακοινωθέν που αναγνώσθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της αραβοκουρδικής συμμαχίας που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στην βόρεια και την βορειοανατολική Συρία και ήταν η αιχμή του δόρατος του υπό τις διεθνούς συνασπισμού που πολέμησε τις δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης στα εδάφη της Συρίας.

«Δεν θέλουμε να στείλουν στρατιώτες στο μέτωπο για να θέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτό που θέλουμε είναι ο αποκλεισμός του εναερίου χώρου για την τουρκική αεροπορία», αναφέρεται στην .

«Οι σύμμαχοί μας μάς είχαν υποσχεθεί την προστασία τους αφού διαλύσαμε τις οχυρώσεις μας…Ομως ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, μας εγκατέλειψαν με μία άδικη απόφαση να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα τουρκικά σύνορα. Αυτή η κίνηση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση, σαν μαχαιριά στην πλάτη», αναφέρεται στην .

Η τουρκική επίθεση ξεκίνησε καθώς εδώ και πολλές εβδομάδες Ουάσιγκτον και Αγκυρα επιχειρούσαν από κοινού για την δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτού του «μηχανισμού ασφαλείας», οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είχαν αποδεχθεί να διαλύσουν τις οχυρώσεις τους στην μεθόριο, αλλά η Αγκυρα διαμαρτυρόταν κατ΄επανάληψη για καθυστερήσεις της Ουάσιγκτον στην δημιουργία της ζώνης ασφαλείας.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που τελούν υπό την διοίκηση των Κούρδων δήλωσαν ότι χθες σκοτώθηκαν 23 μαχητές τους, στις μάχες απόκρουσης της τουρκικής επιθετικής επιχείρησης στα βόρεια της Συρίας, ενώ άλλοι 37 μαχητές τραυματίστηκαν.

Ο αριθμός αυτός, ανεβάζει στους 45 τον συνολικό αριθμό των απωλειών για τις δυνάμεις SDF από την Τετάρτη.

Επίσης, η συριακή – υπό την ηγεσία των Κούρδων – διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας υποστηρίζει ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση