Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Απορρίφθηκε η σύσταση Εξεταστικής για «plan X» και capital control
Απορρίφθηκε η σύσταση Εξεταστικής για «plan X» και capital control

Απορρίφθηκε η σύσταση Εξεταστικής για «plan X» και capital control

Απορρίφθηκε η πρότση της Νές Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπή με θέμα τη διερεύνηση της επιβολής των capital controls, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της υπογραφής του τρίτου μνημονίου. Την πρόταση υπερψήφισαν 96 , καταψήφισαν 155 ενώ 20 δήλωσαν παρών.

Εκτός της Νέας Δημοκρατίας, υπέρ της Εξεταστικής τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Κατά , ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, ενώ παρών ψήφισαν του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Μητσοτάκης: «Δέσμευση της ΝΔ να γίνει η Εξεταστική»

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που σχολίασε και την απουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου από τη συζήτηση. «Αυτή η συζήτηση σας κάνει να αισθάνεστε άβολα τόσο άβολα που ο κ. Τσίπρας δεν πήρε καν τον λόγο και άφησε τον κ. Δραγασάκη στον ρόλο του απολογούμενο. Με το προαύλιο τα πάει καλά με την Ολομέλεια έχει πρόβλημα» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Αιχμές άφησε και για την απουσία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ο οποίος επισκέπτεται τη Βουλγαρία, λέγοντας πως «και στη Μογγολία θα πήγαινε για να αποφύγει την παρουσία του στη συζήτηση».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η των πρώτων έξι μηνών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ άφησε πολύ βαριά τραύματα στην οικονομία και ότι οι επιπτώσεις μας συνοδεύουν ακόμα. Ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ και οι περικοπές στις συντάξεις είναι το οδυνηρό τίμημα αυτής της καταστροφικής περιόδου, πρόσθεσε.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η διαπραγμάτευσή της κόστισε 20 δισ. «Μας φορτώσατε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο» πρόσθεσε.

«Το άυλο κόστος από την τεράστια καταστροφή που προξενήσατε. Μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων που έπαιξε το μέλλον της χώρας στα ζάρια. Τραπήκατε σε άτακτη υποχώρηση μπροστά στην καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε «ποιος εχέφρων άνθρωπος θα άφηνε ανεξιχνίαστες τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή».
«Πήρατε εντολή να σκίσετε τα μνημόνια και αποτύχατε παταγωδώς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξεταστική από το 2001 μέχρι σήμερα ζήτησε η Γεννηματά

«Θεωρώ αδιανόητο η Εξεταστική Επιτροπή να μην επεκταθεί και στη διερεύνηση όλων των οικονομικών επιλογών από το 2001 μέχρι σήμερα» τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της. Πρόσθεσε ότι «όποιος δεν φοβάται, ας συνυπογράψει μαζί μας την πρόταση που έχουμε καταθέσει»

«Εμείς δεν θα υποκύψουμε στη σεναριολογία: ήξερε, δεν ήξερε, ήταν plan A, plan B, plan X, ήταν δόλος ή πλάνη; Αυτά πρέπει να διερευνηθούν και από τη Βουλή και από τη Δικαιοσύνη. Για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιες ήταν οι αποφάσεις και οι σχεδιασμοί που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Για να διερευνηθούν οι πολιτικές και τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών και άλλων προσώπων». υπογράμμισε η κα. Γεννηματά και προσέθεσε:

Ακόμα, η κα. Γεννηματά κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι κερδοσκόπησαν πολιτικά στην περίοδο της κρίσης εις βάρος του κόμματος της, αλλά και σε βάρος της χώρας.


Κυβέρνηση: Η αποτυχία των πρώτων μνημονίων οδήγησε στο τρίτο

«Μας εγκαλείτε γιατί θελήσαμε να σταματήσουμε το λάθος το δικό σας και το πρόγραμμα καταστροφής που είχατε υπογράψει. Η κυβέρνηση δέχθηκε έναν πόλεμο με ασύμμετρα μέσα. Έδωσε μια μάχη σ' έναν πόλεμο που δεν έχει τελειώσει» απάντησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Πρόσθεσε ότι «το 2015 ήταν μια μάχη σε ένα πόλεμο που δεν έχει τελειώσει. Ήταν ένας πόλεμος με επίδικο τη δημοκρατία στο επίπεδο της ς για την επίτευξη μας συμφωνίας που θα ενσωμάτωνε τη βούληση του ελληνικού λαού με τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία”, ανέφερε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Ο πόλεμος αυτός έγινε με ασύμμετρα μέσα από έναν ξεκάθαρο εκβιασμό, με όπλο την οικονομική ασφυξία”, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “και δικές της δυνάμεις συμμετείχαν στον ασύμμετρο αυτό πόλεμο στοιχιματίζοντας στην “αριστερή παρένθεση””, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τόνισε: «Το δήθεν success story Σαμαρά το 2014 στήθηκε με δανεικά, “στεγνά” ταμεία και προετοιμασία οικονομικής ασφυξίας για την κυβέρνηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, που υποστήριξε ότι «η διαπραγμάτευση του Απριλίου και του Αυγούστου του 2015 δεν στηρίχθηκε σε καταστροφικές απειλές εξόδου από το ευρώ, αλλά στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, τη δημιουργία συμμαχιών και την εκμετάλλευση των αντιθέσεων στην περιοχή της ευρωζώνης, και όχι στην τυχοδιωκτική επιλογή της εξόδου της χώρας από το ευρώ»

«Το παραμύθι σας δεν έχει πια δράκο»

Με τον εισηγητή της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα να κατηγορεί την κυβέρνηση για σοβαρότατες ευθύνες, με χειρισμούς που κόστισαν στη χώρα πάνω από 86 δισ., και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα να του απαντά ότι «το παραμύθι του κόμματός του δεν έχει δράκο» και να κάνει λόγο για τακτικισμούς και αποπροσανατολιστικές κινήσεις, άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Πρόταση την οποία κατέθεσε η ΝΔ και υπεραμύνθηκε ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

«Πρόθεση της ΝΔ με την πρόταση της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι να κυνηγήσει μάγισσες ούτε αβασάνιστα να ταλαιπωρήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Στόχος της είναι να καταδικαστούν οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης που με τη δήθεν διαπραγμάτευσή της χρέωσε τη χώρα με 86-100 δισ. ευρώ» υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ.

Ο κ. Σταϊκούρας, επέρριψε ευθύνες και στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως είπε, χαρακτήριζε τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής τους Γιάνη Βαρουφάκη, ως σημαντικό κεφάλαιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Μήπως για κάποιους στην κυβέρνηση το σχέδιο Β ήταν σχέδιο Α; Τι έπραξε ο πρωθ όταν είδε τον υπουργό του να οδηγεί τη χώρα στο χείλος του γκρεμού;»

Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση «να στηρίξει την πρόταση και να αποφύγει να κάνει μια ακόμα κυβίστηση», προσθέτοντας: «δεν τρέφουμε αυταπάτες, αυτές τις τρέφει κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή ο κ. Τσίπρας».

Από την πλευρά του, ο Μάκης Μπαλαούρας, έκανε λόγο για «πρόταση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού της ΝΔ για να καλύψει το κενό των θέσεων της» αλλά, και για κινήσεις τακτικισμού, ώστε να ξεφύγει από την πολιτική ουσία.

«Αν έβαζα τίτλο σε αυτή τη πρόταση θα έγραφα κοίτα ποιος μιλά. Αυτοί που έφεραν τους Έλληνες πολίτες στην απόγνωση, που γέμισαν την με ανέργους, που χάριζαν τα δάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαούρας και πρόσθεσε: «Η πρόταση της ΝΔ κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Για πρώτη φορά πήγαμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, με τον ελληνικό λαό να γνωρίζει που και πως προχωράμε».

«Το παραμύθι σας δεν έχει πια δράκο. Μιλάτε για plan Β. Θα πω αυτό που είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ναι, και plan Β, και C, και έξι plan Β θα κάναμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το βασανιστήριο πνιγμού που μας επέβαλαν» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Στηρίζεστε σε αφηγήματα, αλλά δεν μπορούν πάνω σε αυτά να στηριχθούν πολιτικές θέσεις. Πράγματι υπήρχε plan B για έξοδο της χώρας και ήταν του Σόιμπλε».

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής από Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι

Υπέρ της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο, τάχθηκαν οι εισηγητές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ξεκαθάρισαν ότι θα δηλώσουν «παρών» ενώ κατά τάχθηκαν ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, επανέφερε το αίτημα του κόμματός του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει την περίοδο από το 2002 έως σήμερα, διευκρινίζοντας, ότι, το κόμμα του υπερψηφίζει την πρόταση της ΝΔ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως την καλύτερη περίοδο το διάστημα 2002 – 2004, μίλησε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό από το 2004 – 2008 ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι με τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της χρέωσε δύο χρόνια καινούργια βάρη στους έλληνες πολίτες και οδήγησε τη χώρα δύο χρόνια πίσω στην οικονομική κατάσταση που ήταν η χώρα το 2014.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και επέρριψε ευθύνες, τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και στις προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές.

«Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο της χώρας είναι απόρροια της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζουν υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ξεκίνησε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αυτή η πολιτική συνεχίζεται και με το ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών».

«Είμαστε υπέρ της πρότασης για να χυθεί άπλετο φως και να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα σε ένα τρίτο χειρότερο μνημόνιο», δήλωσε ο εισηγητής του Ποταμιού, Ιάσων Φωτήλας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό. «Τώρα είναι η ώρα των εξηγήσεων για αυτά που προκαλέσατε στον ελληνικό λαό και εξακολουθείτε να προκαλείτε με την διχαστική σας πολιτική. Ποτέ δεν είναι αργά να ζητήσετε συγνώμη», είπε ο κ. Φωτήλας και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να καταλήξετε σε μια έντιμη συμφωνία και να τα αλλάξουμε όλα προς όφελος των πολιτών».

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ανακρίβειες και τόνισε ότι ζητούν Εξεταστική οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για τον οικονομικό πνιγμό της χώρας. «Αν έπρεπε να συσταθεί μια Εξεταστική Επιτροπή θα έπρεπε να ήταν μια Εξεταστική που θα διερευνήσει το PSI, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχoυν συντελεστεί στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

«Η Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2014 ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Από τις 31/12/2014 οι ζημιές ήταν 25 δισ. ευρώ. Για αυτή την απαξίωση των 30,2 δισ. ευρώ αξίας των μετοχών των τραπεζών από τη διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ποιος θα πληρώσει;», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος.

Μίλησε ακόμα και για μια «Εξεταστική που θα έπρεπε ίσως να συσταθεί ώστε να ερευνήσει τις ευθύνες ορισμένων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «Plan Z» για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

επιμέλεια
Ματίνα Μανδαλάκη

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση