Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Απόψε στις 9 το ραντεβού Σταθάκη με τους δανειστές
Απόψε στις 9 το ραντεβού Σταθάκη με τους δανειστές

Απόψε στις 9 το ραντεβού Σταθάκη με τους δανειστές

Για τις 9 μ.μ. έχει προγραμματισθεί το ραντεβού του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής ελεγκτές των δανειστών. Κεντρικό θέμα του υπουργείου στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων είναι η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων. Μεγάλο “αγκάθι”, βεβαίως, παραμένει το εάν θα επιτραπεί τελικά η πώληση των στεγαστικών δανείων σε μη τραπεζικά ιδρύματα (funds) ή αυτά θα αναλάβουν μόνο τη διαχείρισή τους. Επιπλέον, αντικείμενο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι το περιεχόμενο της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από την 1/1/2016 οι πρόσφατες αλλαγές στον λεγόμενο “νόμο Κατσέλη”. Σύμφωνα με τη των προαπαιτούμενων, στις άμεσες υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται τα εξής:

α) Έκδοση υπουργικής ς από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών στην οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια προσδιορισμού τους ύψους της συνεισφοράς του Δημοσίου και της ελάχιστης συνεισφοράς του οφειλέτη. Σύμφωνα με τον νόμο 4346/2015 (πρόκειται για το νόμο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη) το Δημόσιο θα μπορεί να καλύπτει για το 2016 μερικώς το ποσό της μηνιαίας ς που δεν μπορούν να καταβάλλουν οι οφειλέτες της κατηγορίας εκείνης που θεωρούνται ότι ανήκουν στις πλέον ευάλωτες οικονομικά ομάδες

β) Έκδοση ς από την Τράπεζα της ς με την οποία θα ορίζεται η διαδικασία και τα κριτήρια για τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας ς του οφειλέτη και τον προσδιορισμό του ποσού που θα ελάμαν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης της κύριας κατοικίας καθώς και για τον προσδιορισμό της ενδεχόμενης ζημίας των πιστωτών. Με βάση τον νόμο η μεν κοινή υπουργική απόφαση πρέπει να εκδοθεί έως τις 31/12/2015, η δε απόφαση της ΤτΕ έως τις 20/12/2015. Σε κάθε περίπτωση το περιεχόμενό τους θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές έως τις 18/12/2015.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η λεγόμενη δεύτερη προαπαιτούμενων προβλέπει τα εξής:

• Ρυθμιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και τη λειτουργία μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται μη εξυπηρετούμενα , το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2016. Για αργότερα, ωστόσο, παραπέμπεται το ποιες κατηγορίες δανείων και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να πωληθούν σε funds. Οι δανειστές επιθυμούν την πώληση σε funds όλων των κατηγοριών «κόκκινων» δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των στεγαστικών, κάτι με το οποίο διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση. Για τα τέλη Ιουνίου 2016 παραπέμπεται επίσης η δημιουργία του Γραφείου Πίστης και Πλούτου, της ανεξάρτητης αρχής η οποία θα προσδιορίζει την πραγματική δυνατότητα ς του κάθε οφειλέτη. Αυτό που απαιτείται στην παρούσα φάση από την ελληνική κυβέρνηση είναι να παρουσιάζει ένα λεπτομερές σχέδιο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση