Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Απόπειρα δολοφονίας κατά Mαδούρο με drones που έφεραν εκρηκτικά
Απόπειρα δολοφονίας κατά Mαδούρο με drones που έφεραν εκρηκτικά

Απόπειρα δολοφονίας κατά Mαδούρο με drones που έφεραν εκρηκτικά

Δολοφονική απόπειρα εις βάρος του, η οποία σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές σημειώθηκε με drone που έφεραν εκρηκτικά σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής  (ώρας Ελλάδος) στο Καράκας, κατά τη διάρκεια  στρατιωτικής εκδήλωσης για την επέτειο των 81 ετών από την ίδρυση της Μπολιβαριανής Εθνοφρουράς.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης τα drones που πέταγαν πάνω από την περιοχή εξουδετερώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.

Δύο ώρες αργότερα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Νίκολας Μαδούρο κατηγόρησε τον επερχόμενο πρόεδρο της ς Χουάν Μάνουελ Σάντος ότι προσπάθησε να τον δολοφονήσει, προχωρώντας έτσι σε μια άνευ προηγουμένου κατηγορία, ακόμη και για τις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων που χαρακτηρίζονται από οξύτατη λεκτική εχθρότητα.

«Σήμερα επιχείρησαν να με δολοφονήσουν», δήλωσε ο Μαδούρο στο τηλεοπτικό του διάγγελμα λίγες ώρες μετά το συμβάν. Ο Μαδούρο υποστήριξε ότι οι «χρηματοδότες» της επίθεσης βρίσκονται στις ΗΠΑ και ζήτησε τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Χωρίς εμφανή σημάδια τραυματισμού, ο Μαδούρο τόνισε ότι «όλα δείχνουν» σε μια ακροδεξιά συνομωσία και ότι από την αρχική προέκυψε ότι αυτή προήλθε από τη γειτονική .
Αρκετοί από τους δράστες έχουν συλληφθεί, ισχυρίστηκε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ωστόσο το ΥΠΕΞ της Κολομβίας απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοια κατηγορία.  Σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ανεδαφικές και αόριστες τις κατηγορίες ότι ο ηγέτης της Κολομβίας βρίσκεται πίσω από την επίθεση και σχολιάζει: «Είναι σύνηθες για τον Πρόεδρο της ς να κατηγορεί την Κολομβία με κάθε αφορμή. Απαιτούμε σεβασμό για τον Πρόεδρο Σάντος και τον κολομβιανό λαό.

Περιγράφοντας το περιστατικό ο Μαδούρο σημείωσε ότι μια ιπτάμενη συσκευή εξερράγη στον αέρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Ήταν μια «μεγάλη έ» είπε και πρόσθεσε πως αρχικά νόμιζε ότι υπήρξε μια δυσλειτουργία στην στρατιωτική εκδήλωση, αλλά μετά άκουσε και δεύτερη έ.

«Ο , ο λαός και οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας με προστάτεψαν», είπε διαμηνύοντας ότι η αντικυβερνητική βία θα «συνεχίσει να αποτυγχάνει».

«Αυτό το drone ερχόταν κατά πάνω αλλά υπήρχε μια ασπίδα αγάπης», είπε. «Είμαι σίγουρος ότι θα ζήσω για πολλά ακόμη χρόνια», ενώ υποσχέθηκε ότι όσοι βρεθούν υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη και τις μέγιστες ποινές.
«Ξεχάστε τη συγχώρεση», προειδοποίησε.

Την πρώτη επίσημη εκδοχή των γεγονότων παρέσχε  ο αντιπρόεδρος επί των Επικοινωνιών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Χόρχε Ροντρίγκεζ: «Ακριβώς στις 5.41 το απόγευμα  υπήρξαν αναφορές ότι οι συσκευές που υπερίπταντο, αρκετές τέτοιες συσκευές, ήταν τύπου drones, τα οποία περιείχαν εκρηκτικό φορτίο, το οποίο εξερράγη σε κοντινή ακτίνα από εκεί που βρισκόταν η προεδρική εξέδρα και το υπουργικό του συμβούλιο καθώς και σε κάποιες περιοχές πάνω από την παρέλαση».

Ωστόσο ρεπορτάζ του Associated Press αναφέρει ότι πυροσβέστες που βρέθηκαν στην περιοχή μάλλον αμφισβητούν την κυβερνητική εκδοχή των γεγονότων. Σύμφωνα με το AP τρεις μαρτυρίες που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους κάνουν λόγο για έκρηξη γκαζιού σε ένα κοντινό .

Επιπλέον στρατιωτικός αξιωματούχος που ήταν παρών στη σκηνή της επίθεσης, σε απόσταση λίγων μέτρων από τον πρόεδρο Μαδούρο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός στην EL PAÍS για την κυβερνητική εκδοχή. Δήλωσε ότι δεν είδε κανένα drone και διαβεβαίωσε ότι δεν άκουσε πυροβολισμούς, ακυρώνοντας έτσι ως μη «αξιόπιστο» το κυβερνητικό σενάριο ότι ελεύθεροι σκοπευτές κατέρριψαν το drone, ενώ περιέγραψε τον ήχο σαν να προήλθε από έκρηξη όλμου από κάποιο ύψος.,

Σύμφωνα  με κυβερνητικές πηγές τέσσερις στρατιώτες της Εθνοφρουράς τραυματίστηκαν. Τη στιγμή της επίθεσης , η τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά την  εκδήλωση, αλλά μετά το περιστατικό το σήμα σταμάτησε αιφνιδίως να εκπέμπει.

Μάλιστα το συνδικαλιστικό Σωματείο των εργαζομένων στον Τύπο ανέφερε ότι μετά το περιστατικό τα ίχνη των δημοσιογράφων και του συνεργείου που κάλυπταν την παρέλαση χάθηκαν: «Οι Nάιντι Φρέιτες, Σέζαρ Ντιαζ και Αλφρέδο Βαλέρα παραμένουν αγνοούμενοι καθώς στρατιώτες της πολιτοφυλακής τους πλησίασαν από τη λεωφόρο Μπολιβάρ και τους απαγόρευσαν να συνεχίσουν τη μετάδοση», αναφέρει το Σωματείο.

Ανάληψη ευθύνης
Στο μεταξύ την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε μία οργάνωση – μυστήριο ανταρτών που φέρεται να αποτελείται από πολίτες στρατιωτικούς.
Σε ανακοίνωσή της στο Twitter η οργάνωση «Εθνικό Κίνημα των Στρατιωτών με Πουκάμισα» έγραψε ότι πέταξε «δύο μη επανδρωμένα αερο στα οποία είχε τοποθετηθεί εκρηκτικό C-4. Οι ελεύθεροι σκοπευτές της Εθνοφρουράς κατέρριψαν τα μη επανδρωμένα αερο προτού φτάσουν στον στόχο τους».

Η οργάνωση αυτή φέρεται να δημιουργήθηκε το 2014 και να συνδέεται με τον πρώην αστυνομικό Όσκαρ Πέρες, ο οποίος ηγήθηκε μιας επίθεσης με ελικόπτερο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Καράκας τον Ιούνιο του 2017. Ο Πέρες σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο.

Στόχος της οργάνωσης, σύμφωνα με την ίδια, είναι να ενώσει όλους όσοι αντιτίθενται στην πολιτική του Μαδούρο.

«Είναι αντίθετο στη στρατιωτική τιμή να διατηρούνται στην εξουσία αυτοί που έχουν ξεχάσει το Σύνταγμα και χρησιμοποιούν το δημόσιο λειτούργημα για να πλουτίσουν», καταγγέλλει στο κείμενό της η οργάνωση.
«Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ο πληθυσμός να πεινά, οι άρρωστοι να μην έχουν φάρμακα, το νόμισμά μας να μην έχει καμία αξία, το εκπαιδευτικό σύστημα να μην διδάσκει πλέον τίποτε και απλώς να προσηλυτίζει στον κομμουνισμό», συνεχίζει η ανακοίνωση.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση