Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Απομόνωση Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής
Απομόνωση Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής

Απομόνωση Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Σε πολύ βαρύ εξελίχθηκαν και το χθεσινό Eurogroup αλλά και η που ακολούθησε, στην οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε απομονωμένος και δέχτηκε σκληρή κριτική από μια σειρά ηγετών.

Εκείνο που έγινε σαφές ήταν αυτό που δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ πριν από τη σύνοδο, ότι «πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα», ενώ τόνισε πως η «δεν θα εκβιαστεί» από την . Επί της ουσίας, όπως προκύπτει και από την επιλογή των εταίρων να προγραμματίσουν κατ’ αρχήν νέο Eurogroup για αύριο, μέχρι την το βράδυ το αργότερο θα κριθεί εάν θα υπάρξει συμφωνία ή εάν η οδηγείται σε οριστική ρήξη.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Μέρκελ δεν ήταν η μόνη ηγέτις που μίλησε με σκληρά λόγια κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Η πλειονότητα των αρχηγών που πήραν τον λόγο εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την τροπή των διαπραγματεύσεων και τόνισαν ότι η πρέπει να είναι των τριών θεσμών και όχι σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.

Οι πρωθυπουργοί των δύο πρώην μνημονιακών χωρών Ιρλανδία και κ. Εντα Κένι και Πέδρο αντιστοίχως, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την επιμονή του κ. Τσίπρα να φέρει το θέμα της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών, καθώς, όπως τόνισαν, δεν έγινε αντίστοιχη συζήτηση σε αυτό το επίπεδο για τα δικά τους προγράμματα.

Προηγουμένως, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει στην εισήγησή του τις δύο παραπάνω χώρες λέγοντας ότι σε αυτές δόθηκε ευελιξία που δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας όμως του απάντησε:

«Ενώ αναφέρεστε στη χώρα μου, ποιες είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχετε κάνει εσείς;» θέλοντας να τονίσει ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν είναι δύο περιπτώσεις που μπορούν να συγκριθούν. Από τη μεριά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί μετά από τόσους μήνες δεν είναι εφικτή η συμφωνία.

Ο μόνος που βρέθηκε στο πλευρό της Αθήνας ήταν ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Γ. Αναστασιάδης που υποστήριξε ότι ήταν καλή ιδέα να συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών το θέμα της Ελλάδας και ότι η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηταν ο μόνος που αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και είπε ότι θα βοηθούσε τον Ελληνα πρωθυπουργό «αντί να εκφράζουμε ανησυχίες, να προσφέρουμε εγγυήσεις για το μέλλον με την αφορμή ελάφρυνσης του χρέους».

Κατά την τοποθέτησή της η Μέρκελ χρησιμοποίησε τον κ. Αναστασιάδη ως το θετικό παράδειγμα ηγέτη που πήρε το βάρος της διαπραγμάτευσης στις πλάτες του και οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα και έκλεισε λέγοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί εν τέλει να κάνει η Ελλάδα».

Στους γερμανικούς κύκλους αξιωματούχων στο περιθώριο της Συνόδου συζητιόταν έντονα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ότι τα υφεσιακά μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς δεν θα οδηγήσουν σε κάποιο και σε τρεις μήνες θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.

Πρ. Παυλόπουλος

Λίγο πριν από την έναρξη του χθεσινού σύντομου Εurogroup και αφού είχε ολοκληρωθεί ακόμη ένας κύκλος εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ του κ. Αλέξη Τσίπρα και των επικεφαλής των θεσμών, ο πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Οι κ. Παυλόπουλος και Τσίπρας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, κάτι που άλλωστε επικαλούνταν οι δύο πλευρές προκειμένου να διασκεδάσουν χθες πληροφορίες που ήθελαν μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας να έχει επιδιώξει, από τις Βρυξέλλες, απευθείας επαφή με τον Πρόεδρο.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εξουδετερώθηκαν πέντε #οβίδες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις Πλάκες #οβίδες - https://t.co/pzKnc3oxwG -

  • Γ. Καραμάνος: «Χρυσή ευκαιρία ΤΩΡΑ για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδος» - https://t.co/rccgl8nmJV… -

  • Προς ολοκλήρωση οι Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψηφίων των ΕΠΑΛ #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/ZcY5zyNXCB -

"Αλιεύοντας" την είδηση