Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Βόλου
Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Βόλου

Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Βόλου

Θ. Θεοδώρου:«Ο Βόλος άνοιξε πανιά στην Ελλάδα, στην σε όλο τον κόσμο»

Στον απολογισμό πεπραγμένων της προχώρησε απόψε η Δημοτική Αρχή, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, στο “Αχίλλειον.

Ο προεδρος Γ. Μουλάς χαρακτήρισε αξιοθρήνητη τη στάση της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι ο ρόλος της δεν είναι μόνο η κριτική αλλά έχει και συναινετικό λόγο. Όπως είπε «Όταν ήμουν στην αντιπολίτευση, στα μεγάλα έργα ψήφιζα ναι δεν πήγαινα στον Εισαγγελέα ή στην Αστυνομία. Είναι μια κακή νοοτροπία που υπάρχει μόνο στο Βόλο. Αυτή είναι η μικροπολιτική τους σκέψη».

Ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θαν. Θεοδώρου, είπε ότι για τη Δημοτική Αρχή ισχύει το «κάθε φέτος και καλύτερα» και συνέχισε: «Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε όχι μόνο από την καθημερινότητα που όλοι ζούμε σε αυτή την πόλη. Μπορείτε να το καταλάβετε απλώς κοιτάζοντας ανάμεσά μας. Για να δείτε ποιοι απουσιάζουν από αυτή την κορυφαία στιγμή της αυτοδιοίκησης, από αυτή την κορυφαία δημοκρατική λειτουργία που είναι ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής. Εμείς είμαστε εδώ, με περηφάνια, έτοιμοι να σας πούμε τι κάναμε για να μας κρίνετε.

Εσείς οι πολίτες είστε εδώ για να ενημερωθείτε, να αξιολογήσετε και να μας κρίνετε αυστηρά αλλά τίμια. Απουσιάζουν, όπως δεκαετίες τώρα κάνουν, οι κομματικές ηγεσίες της διαπλοκής, των μειοψηφιών του δημοτικού συμβουλίου.

Και απουσιάζουν όχι από ντροπή. Δεν ντρέπονται να σας δουν για όσα σας στέρησαν, μας στέρησαν ως πόλη και ως κοινωνία. Είτε από ανικανότητα, που είναι το λιγότερο κακό, είτε από ιδιοτέλεια και τυχοδιωκτισμό, που είναι το χειρότερο. Δεν σας ντρέπονται γιατί τους τιμωρήσατε με τον πιο σκληρό, αλλά δίκαιο τρόπο, που προβλέπει η Δημοκρατία μας, στέλνοντάς τους, με την ψήφο σας, στα σπίτια τους. Ούτε γιατί ακόμα και σήμερα υπονομεύουν με όποιο τρόπο μπορούν το έργο μας, προσπαθώντας να κρατήσουν τον πήχη χαμηλά.

Στο ύψος των δικών τους δυνατοτήτων. Δυστυχώς δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες. Φοβούνται, τις συγκρίσεις. Αν ήταν απόψε εδώ, στην ειδική αυτή συνεδρίαση, γιορτή της Δημοκρατίας, θα έπρεπε να σας κοιτάξουν στα μάτια και να σας εξηγήσουν.Είναι χάρις σε εσάς παρελθόν, μια θλιβερή παρένθεση, που θα μείνει στην λαμπρή ιστορία της πόλης μας σαν μια μαύρη σελίδα χαμένων ευκαιριών. Κι εμείς είμαστε εδώ, επίσης χάρις σ' εσάς, για να σας παρουσιάσουμε το έργο μας».

Ο κ. Θεοδώρου παρουσίασε τον απολογισμό αναφερόμενος αρχικά στις 30 σημαντικές παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής και στη συνέχεια προχώρησε στον συνοπτικό απολογισμό των Αντιδημαρχιών και των Νομικών Προσώπων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι την 01.09.2014 η Δημοτική Αρχή παρέλαβε ταμειακό υπόλοιπο ύψους 6.774.663,78 ευρώ, το οποίο ήταν καθαρά πλασματικό, αφού οι υποχρεώσεις προς τρίτους (απλήρωτα τιμολόγια προς προμηθευτές, εργολάβους κ.λπ.) ανέρχονταν στα 3.800.000 ευρώ.

Στις 31/8/2016 το ταμειακό διαθέσιμο ανέρχεται στο ποσό των 13.209.000,00 έχοντας αποπληρώσει όλες τις παραπάνω οφειλές αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας. Το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν πληρωθεί από τα δημοτικά ταμεία 950.000 ευρώ από εις χείρας τρίτων που αφορούσαν χρέη παρελθόντων ετών.

Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος έκπτωσης των περισσοτέρων διαγωνιστικών διαδικασιών ήταν στο 7% ενώ τα τελευταία 2 χρόνια είναι πάνω από 30%. Επίσης ολοκληρώθηκε το πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε η πρόταση στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης προϋπολογισμού ύψους 16.504.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε από την ΔΕΥΑΜΒ η πρόταση «Εκσυγχρονισμός, Ζωνοποίηση και Αυτοματοποίηση του Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος των Ενοτήτων Βόλου και Νέας Ιωνίας για την ελαχιστοποίηση των διαρροών και την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού πόσιμου νερού» προϋπολογισμού ύψους 16.616.000 ευρώ, ενώ ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε η πρόταση για την κατασκευή 4 κυκλικών κόμβων (Δημαρχείου, Τελωνείου, ΚΤΕΛ, Διμηνίου) προϋπολογισμού ύψους 1.600.000 στο ΠΔΕ.

Επιπλέον έγινε μεταφορά του πεσσού, διαπλάτυνση οδού και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Βόλου, ολοκληρώθηκε η μελέτη για την διαχείριση στερεών αποβλήτων του , ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του χώρου στάθμευσης στην Φιλελλήνων και προκηρύχτηκε η ανάθεση του με σύμβαση παραχώρησης, εγκρίθηκε η Κανονιστική για την παραχώρηση χρήσης κοινοχρήστων χώρων εντός του ενιαίου Δήμου Βόλου κι επίσης ολοκληρώθηκε το Γ.Π.Σ. Βόλου – Γ.Π.Σ. Αγχιάλου και το ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου η Δ.Α. προχώρησε στην επανασύνταξη του Κεφαλαίου Γ' της Πράξης Εφαρμογής της Αγίας Παρασκευής, εγκρίθηκε η Πράξη Εφαρμογής της περιοχής Ν. Παγασών, ξεκίνησε ο διάλογος για την επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης του Λιμένος, ενώ με τις ενέργειες που υλοποίησε η ΔΕΥΑΜΒ η Επιχείρηση εξασφάλισε επαρκές και ποιοτικό .

Ακόμη είπε ότι ολοκληρώθηκαν και έκλεισαν όλα τα έργα ΕΣΠΑ περιόδου 2007-2013, ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος «Παροχή τροφίμων σε άστεγους και άτομα στην Θεσσαλίας που διαβιούν σε συνθήκες στέγης οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής» προϋπολογισμού ύψους 250.000 ευρώ και η υλοποίηση του προγράμματος «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD) προϋπολογισμού ύψους 2.127.522,51 ευρώ, καθώς κι η υλοποίηση του Προγράμματος «Στέγαση και » του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προϋπολογισμού ύψους 215.000 ευρώ.

Επίσης έγινε η προετοιμασία φακέλου – υποβολή πρότασης και έγκριση ένταξης της Πράξης «Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας στον Δήμο Βόλου» προϋπολογισμού ύψους 402.594 ευρώ, η προετοιμασία για την υποβολή φακέλου πρότασης χρηματοδότησης του έργου «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βόλου» στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2α «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ», ενώ σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου «για πρώτη φορά εξομοιώσαμε τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι τρίτεκνοι με τους πολύτεκνους στις εκπαιδευτικές δομές στον ΔΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και στην ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ».

Ακόμη, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με τους Φιλοζωικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, η Δ.Α. προχώρησε στην καταγραφή και στην εφαρμογή ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, ολοκληρώθηκε η νέα διαδικασία προμήθειας καυσίμων με χρέωση οχημάτων σε οδηγούς και τροφοδοσία με κάρτα εξοικονομώντας περισσότερες από 200.000 ευρώ κατά τους εννέα πρώτους μήνες και η καταγραφή του στόλου και των αναγκών του Δήμου σε οχήματα και μηχανήματα έργου και είμαστε στην διαδικασία δημοπράτησης για την προμήθεια νέου στόλου, καθώς επίσης κατασκευάστηκαν και δόθηκαν σε χρήση οι νέες, ασφαλείς και πιστοποιημένες, ευρωπαϊκών προδιαγραφών παιδικές χαρές στις περιοχές Αγίου Κωνσταντίνου, και στις δημοτικές ενότητες Νέας Αγχιάλου, Αγριάς, Λεχωνίων και Πορταριάς. Στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής είναι η κατασκευή 87 συνολικά παιδικών χαρών έως το 2018.

Τέλος σημείωσε ότι εκσυγχρονίζονται τα ανοιχτά Γήπεδα Μπάσκετ στο Πολεοδομικό Συγκρότημα και τις Δημοτικές Ενότητες με την ολοκλήρωση των εργασιών να έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως και το 2018. Ήδη έχουν δοθεί προς χρήσης τα Γήπεδα Μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο Νεότητας ς και στην πλατεία Λαμπράκη, προϋπολογίστηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 ποσό ύψους 1.500.000 ευρώ για τις συντηρήσεις των Σχολικών Κτιρίων του Δήμου Βόλου και των Δημοτικών Ενοτήτων, δίνεται η δυνατότητα καθημερινής επικοινωνίας με τους δημότες μέσω του προγράμματος «Δημοσθένης» και «Novoville» ενώ όπως σημείωσε «Καταστήσαμε τον Βόλο έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς για την περίοδο των Χριστουγέννων κι αξιοποιήσαμε την σχέση Αδελφοποίησης με το Ροστόφ».

Κλείνοντας είπε «Ο Βόλος μας άνοιξε πανιά στην Ελλάδα, στην , σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες πια οι επισκέπτες, δίνουν το κοσμοπολίτικο χρώμα που με βάση την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και τις δυνατότητες μας, μας αξίζει, σας αξίζει και μας το στέρησαν. Και αυτά δεν γίνονται έτσι. Θέλουν δουλειά, θέλουν μεράκι και κυρίως απαιτούν πνεύμα συνεργασίας».

Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση του απολογισμού, ο κ. Θεοδώρου φώναξε να ανέβουν πάνω μαζί του όλη η ομάδα πλειοψηφίας καθώς και τον Αχ. Μπέο, ενώ προβλήθηκε βίντεο από την εικόνα της πόλης για τα Χριστούγεννα.

Ο σε αργία Δήμαρχος Αχ. Μπέος ευχαρίστησε τους συμβούλους της ομάδας πλειοψηφίας, ενώ τόνισε ότι ένα σημαντικό κομμάτι για την επίτευξη όλων αυτών που πέτυχε η Δημοτική Αρχή είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι – όχι οι συνδικαλιστές που προκλητικά δεν συνεργάζονται – γιατί βλέπουν ότι κάτι καλό γίνεται.

«Θα παραμείνουμε δημιουργικοί γιατί η πόλη το έχει ανάγκη» είπε ο κ. Μπέος ο οποίος ζήτησε συγνώμη από όσους πολίτες αδίκησε και συμπλήρωσε «έχουμε ανήφορο αλλά εσείς μας δίνετε δύναμη».

Αναφερόμενος στον δικαστικό αγώνα του είπε ότι μετά από τη δικαίωση που θα έρθει θα αφιερώσει τον εαυτό του στην πόλη και στους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι μειοψηφίες ενώ το παρών έδωσαν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Ιωαν. Γρηγορίου και Ν. Χαυτούρας.

 

 

apologismos-5apologismos-3apologismos-2apologismosapologismos-1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση