Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Aπολογισμός αντιπυρικής περιόδου και βραβεύσεις εθελοντών και πυροσβεστών 
Aπολογισμός αντιπυρικής περιόδου και βραβεύσεις εθελοντών και πυροσβεστών 

Aπολογισμός αντιπυρικής περιόδου και βραβεύσεις εθελοντών και πυροσβεστών 

Τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και  βραβεύσεις εθελοντών και πυροσβεστών  έκανε σήμερα  ο Διοικητής της Βόλου, Πύραρχος Χαράλαμπος Χρ. Πόζογλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου .

Όπως ανέφερε, «η χρονιά που ολοκληρώθηκε, αποτέλεσε τη συνέχεια μιας σειράς πολύ καλών σεζόν από πλευράς πυροσβεστικής άποψης.
Γενικότερα δεν υπήρξαν μεγάλες πυρκαγιές που κάνουν αίσθηση στην κοινή γνώμη, ενώ κι όταν προέκυψαν επικίνδυνα συμβάντα, τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Υπηρεσία μας, αυτά περιορίστηκαν άμεσα και δεν εξελίχθηκαν σε καταστροφική πυρκαγιά.
Για την επίτευξη του αποτελέσματος, που για εμάς χαρακτηρίζεται άκρως επιτυχημένο, πέρα από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που πάντα χρειαζόμαστε ως σύμμαχο, συντέλεσε και ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας στον οποίο διατηρήθηκε το σύνολο των δυνάμεών μας, καθ' όλη την αντιπυρική περίοδο.
Άλλωστε, τα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων, μας επέβαλαν ως Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας, να συνεχίσουμε το υψηλό ποσοστό ς και φυσικά να διατηρήσουμε την άριστη , που πιστεύουμε ότι μας έχει θέσει ψηλά στη συνείδηση των συμπολιτών μας.

Αναδρομή

Κάνοντας μια γενικότερη αναδρομή, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι διανύοντας ένα καλοκαίρι, χωρίς καιρικές εξάρσεις, στο μεγαλύτερό μέρος του, ήταν πάντα πιθανό το ενδεχόμενο χαλαρότητας.
Ωστόσο, παραμένοντας πιστοί στην τακτική και το σχεδιασμό που είχαμε ξει από την αρχή και συνάμα σταθεροί στα χνάρια που η εμπειρία μας υπέδειξε να διαβούμε, καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε με σε ένα χρονικά μεγάλο κι επίπονο διάστημα.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αντιμετωπίσαμε πυρκαγιές, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις ζημιές στο φυσικό πλούτο και τις περιουσίες των συμπολιτών μας, ακόμα κι όταν οι συνθήκες ήταν δύσκολες απόρροια της παρατεταμένης ξηρασίας και των συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασιών, που δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα από πυροσβεστικής απόψεως.
Εξαιτίας αυτού του φαινομένου υπήρξαν διαστήματα με συνεχόμενα υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, που σήμαινε ότι τίθονταν σε μερικό ή γενικό συναγερμό η Υπηρεσία μας .

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός
Σε ό,τι αφορά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ακολουθήθηκε το δόγμα των προηγουμένων ετών, που πρακτικά σημαίνει ενέργεια πολλών δυνάμεων σε πρώτο χρόνο, ώστε να περιοριστεί έκαστο συμβάν, εν τη γενέσει του.
Επιπλέον, η μετακίνηση δυνάμεων προς τον τόπο του συμβάντος, από όλες και προς όλες τις Υπηρεσίες του Νομού, για την ορθότερη κι αμεσότερη αντιμετώπιση των συμβάντων, αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο επέμβασης.
Κατά τα λοιπά, η αντιπυρική οργάνωση είχε να κάνει με την ευελιξία στο σχεδιασμό προκειμένου να είναι επίκαιρος στις διαφορετικές συνθήκες που δημιουργούνται κάθε φορά, στη «στοχο» επικίνδυνων περιοχών και την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων, μέσων κι ανθρώπινων πόρων, που παρείχε ο αντιπυρικός σχεδιασμός.
Ωστόσο, η πυροσβεστική πραγματικότητα, δεν ολοκληρώνετε μόνο με την καταπολέμηση των συμβάντων και δει αυτών που αφορούν την αντιπυρική περίοδο.

Πέρα από την
Η επέμβαση σε όλων των ειδών τις πυρκαγιές, οι για ανθρώπους που αγνοούνταν, οι διασώσεις ανθρώπων που κινδύνευε η ζωή τους, η επέμβαση σε πλημμύρες, αποχιονισμούς και κάθε είδους φυσικές καταστροφές εξελίσσονταν κανονικά κάθε ημέρα της εβδομάδας, κάθε ώρα του 24ώρου.
Καθημερινά στην υπηρεσία του πολίτη
Όλα τα παραπάνω που αποτελούν το επιχειρησιακό κομμάτι δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν το κομμάτι εξυπηρέτησης του πολίτη, στο οποίο ανέκαθεν έδινε και συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η Υπηρεσία μας.
Έτσι καθημερινά έπρεπε διεκπεραιωθεί ένα εξίσου σημαντικό έργο για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, που έχει να κάνει με έκδοση πιστοποιητικών από το Τμήμα Πυρασφαλείας, διαφόρων εγγράφων από την Γραμματεία και το Ανακριτικό Τμήμα, αλλά ταυτόχρονα και με την ενδοϋπηρεσιακή αλληλογραφία, για την εύρυθμη εσωτερική λειτουργία.

Εκπαιδευτικό έργο
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω και τη χρονιά που πέρασε εξελίχθηκε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό έργο, το οποίο πέραν της εκπαίδευσης των πυροσβεστών, επεκτάθηκε σε Εθελοντικές Ομάδες, Στρατό, Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Φορείς και Συλλόγους, ιδιώτες και εν τέλει σε καθένα που υπέβαλλε αίτημα ζητώντας να εκπαιδευτεί από στελέχη της Υπηρεσίας μας, είτε το αντικείμενο αφορούσε πυρκαγιές και χρήση πυροσβεστικών υλικών, είτε αφορούσε διασώσεις, σεισμούς και κάθε άλλο αντικείμενο από όσα αγγίζει το σύγχρονο πυροσβεστικό έργο.
Να τονίσουμε, δε, ότι η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι συμπολίτες μας ζητώντας να εκπαιδευτούν από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και ειδικά της Υπηρεσίας μας, μας τιμά ιδιαίτερα κι αποτελεί για μας ένα από τα βασικά στοιχεία που καταδεικνύουν, ότι η προσπάθειά μας τυγχάνει ευρύτερης αναγνώρισης, από το κοινωνικό σύνολο.

Εμπλεκόμενοι φορείς
Πέρα από τις ενέργειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπήρξε αγαστή συν και με άλλους εμπλεκόμενος φορείς, που η συνεισφορά τους είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί κάθε καλό αποτέλεσμα.
Θα ξεκινήσουμε από τα Εναέρια Μέσα που βρίσκονται πάντα δίπλα μας στις δύσκολες καταστάσεις, όπως συμβαίνει άλλωστε και με το Πεζοπόρο Τμήμα που ενισχύει τις προσπάθειες μας, σχεδόν σε κάθε αγροτοδασική πυρκαγιά.
Όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος πολύ σημαντική κι επιτυχής υπήρξε η συν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε αναφερόμαστε σε επίπεδο Αντιπεριφέρειας, είτε σε επίπεδο Δήμων. Φυσικά, υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας, ιδιαίτερα με κάποιους περιφερειακούς Δήμους.

Η προσφορά του πολίτη
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις, των οποίων η προσφορά εργασίας ή οι υλικές χορηγίες και προσφορές, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορούν να μας λύσουν προβλήματα και να δώσουν ώθηση στις προσπάθειές μας. Κι αυτή τη χρόνιά βρέθηκαν άνθρωποι που συνέδραμαν στο έργο μας με διάφορους τρόπους και τους ευχαριστούμε γι' αυτό.
Βέβαια, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην κάνουμε λόγο για την προσφορά του απλού πολίτη που βρίσκεται δίπλα μας κι αυτό αφορά για παράδειγμα από την αναγγελία ενός γεγονότος ή την καθοδήγηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο χώρο κάποιου συμβάντος, ως και την φυσική παρουσία στο χώρο ενός συμβάντος, προκειμένου να συνδράμουν των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο ρόλος των ΜΜΕ
Αποτελεί πλέον γεγονός, ότι κάθε χρόνο ευχαριστούμε τα ΜΜΕ για την βοήθεια που μας προσφέρουν. Αυτό συμβαίνει διότι πάντα είναι διακριτικά δίπλα μας, καλύπτοντας τα γεγονότα, χωρίς όμως να δυσχεραίνουν το έργο μας, ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν με αντικειμενικότητα τα περιστατικά, εμβαθύνοντας στην είδηση κι όπου αυτό χρειάζεται κάνοντας καλοπροαίρετη κριτική, ώστε να διορθώνονται τα λάθη και τα κακώς κείμενα κι όλοι να γινόμαστε καλύτεροι.

Εθελοντικές ομάδες
Για το τέλος αφήνουμε την αναφορά στις ενεργές Εθελοντικές Ομάδες, όχι γιατί η προσφορά τους ήταν υποδεέστερη, αλλά γιατί ως Υπηρεσία είχαμε την τύχη, να γινόμαστε δέκτες ειλικρινούς προσφοράς από τους ανθρώπους που συγκροτούν τις Εθελοντικές Ομάδες.
Αναγνωρίζουμε την προσπάθειά και το έργο που προσέφεραν στην κοινωνία μας και το αναδεικνύουμε , έτσι ώστε από τη μια αυτές οι ενεργές Εθελοντικές Ομάδες να τύχουν ευρύτερης κοινωνικής αναγνώρισης, όπως τους αξίζει, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσουν και φωτεινό παράδειγμα προς κάθε συμπολίτη μας, ο οποίος καλείται να ακολουθήσει το δρόμο της ανιδιοτελούς προσφοράς. Κατ' αλφαβητική σειρά πρόκειται για τις:
• Εθελοντική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας Δ.Ε. Αγριάς –Δ. Βόλου, (Ε.Ο.Α.Ε.- Π.Π.)
• Ελληνική Ομάδα Διάσωσης- Παράρτημα Μαγνησίας, (Ε.Ο.Δ. – Παράρτημα Μαγνησίας)
• Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Βόλου (ΕΠΟΜΕΑ- Βόλου)
• Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας (Λ.Ε.Δ. Μαγνησίας)

Οι πυροσβέστες που βραβεύονται είναι οι :
Πυρονόμος Καλόγηρος Απόστολος
Αρχιπυροσβέστης Φιλίππου Απόστολος
Αρχιπυροσβέστης Καραγκούνης Ευάγγελος

Το ιστορικό
Οι προαναφερθέντες πυροσβέστες στις 14 Ιουνίου και περί Ω/11.50΄ κλήθηκαν να συνδράμουν σε διάσωση ηλικιωμένης γυναίκας (85 ετών) η οποία είχε ανέβει στο κάγκελο μπαλκονιού διαμερίσματος, στην οδό Μακρυγιάννη, και κινδύνευε άμεσα να πέσει από αυτό. Η 85χρονη, που σύμφωνα με πληροφορίες έπασχε από άνοια, βρισκόταν μόνη στο διαμέρισμά της εκείνη την ώρα και θεώρησε ότι αυτός ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος να κατέβει από το μπαλκόνι του α' ορόφου στην αυλή, προκειμένου να μιλήσει με τις φίλες της…
Μια γειτόνισσα που την είδε κρεμασμένη από τα κάγκελα του μπαλκονιού, έσπευσε να την κρατήσει, ενώ ήδη είχε ειδοποιηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, που έσπευσε στο σημείο άμεσα, με ένα όχημα και τρεις πυροσβέστες.
Μόλις οι τρεις άνδρες είδαν τη σκηνή ενήργησαν τάχιστα, πέρασαν στο εσωτερικό της αυλής υπερπηδώντας τα κάγκελα, καθώς η εξώπορτα ήταν κλειδωμένη και σκαρφάλωσαν στο μπαλκόνι του α' ορόφου, χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιήσουν σκάλα, προκειμένου να λειτουργήσουν ακόμα πιο έγκαιρα…
Η όλη παρουσία τους, η άμεσες ενέργειές τους, ακόμη κι ότι έθεσαν τους δικούς τους εαυτούς σε κίνδυνο, προκειμένου να σώσουν μια συνάνθρωπό μας, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για την προσφορά στον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη ή κινδυνεύει η ζωή του και την πράξη τους αυτή τιμούμε σήμερα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση