Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τραγωδία στα Τέμπη: Προφυλακιστέος ο σταθμάρχης
Τραγωδία στα Τέμπη: Προφυλακιστέος ο σταθμάρχης

Τραγωδία στα Τέμπη: Προφυλακιστέος ο σταθμάρχης

Προφυλακιστέος κρίθηκε με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα ο ς, μετά τη μαραθώνια απολογία του για την τραγωδία στα Τέμπη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 2 μ.μ. η απολογία του σταθμάρχη Λάρισας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ο προσήλθε στα δικαστήρια νωρίτερα από τις 11 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η απολογία του δόπη προσωρινά λόγω τεχνικού θέματος, ωστόσο συνεχίζεται πλέον κανονικά.

Ο σταθμάρχης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βαριά κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, αδίκημα που διώκεται, με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ως κακούργημα και επισύρει ποινές από δέκα χρόνια κάθειρξη έως ισόβια.

Επίσης, αντιμετωπίζει και κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή, τόσες, όσοι οι άνθρωποι που χάθηκαν, αλλά και κατηγορίες για με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό, τόσες, όσοι θα είναι τελικά οι τραυματίες που βγήκαν ζωντανοί.

Πάντως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί εις βάρος του, οι παραλείψεις είναι βαρύτατες, δεν περιορίζονται μόνον στο σφ του να βάλει το τρένο σε λάθος κατεύθυνση, αλλά συνεχίζονται, καθώς από το ηλεκτρονικό σύστημα που ισχύει έως ένα σημείο στη Λάρισα, μπορούσε να δει το τρένο που εκινείτο λάθος και να διορθώσει τη μοιραία απόφασή του.

Η αποτύπωση του κινούμενου τρένου είναι σε απόσταση 5,5 χιλιόμετρα από την ώρα που ξεκίνησαν οι συρμοί της ς από τον σταθμό της Λάρισας και έως εκεί που υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της κίνησης. Μετά, τέτοιο σύστημα δεν υπήρχε.

Επίσης κατά το κατηγορητήριο, δεν έλαβε υπόψη του –τρίτο λάθος– το ότι από τον σταθμάρχη των Νέων Πόρων ειδοποιήθηκε 17 λεπτά πριν από τη σύγκρουση ότι η εμπορευματική ήταν στην ίδια κατεύθυνση.

Αλλωστε, όπως προκύπτει από την προανα του απολογία, όπου ομολόγησε τα λάθη του, κατάλαβε τι είχε συμβεί όταν έμαθε για την τραγωδία.

Παράλληλα, στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών για την τραγωδία σε υπηρεσιακούς παράγοντες που είχαν την ευθύνη τοποθέτησης του σταθμάρχη ως υπεύθυνου βάρδιας στο κρίσιμο πόστο της Λάρισας, προχωρούν άμεσα οι εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εποπτεύων το σύνολο των ανακρίσεων, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ζήτησε να στραφούν οι έρευνες στην αναζήτηση όλων των δεδομένων για το πώς ο άπειρος σταθμάρχης ήταν μόνος του επί 4 ημέρες στο πόστο της Λάρισας και μάλιστα, όταν κατά τη διάρκεια του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, η κίνηση των τρένων ήταν μεγάλη.

Με φόντο την απολογία του σταθμάρχη, επικράτησε ένταση έξω από το δικαστικό μέγαρο Λάρισας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρεις δημοσιογράφοι και ένας οπερατέρ που κάλυπταν την απολογία του σταθμάρχη προσήχθησαν στο έπειτα από προφορικό αίτημα δικηγόρου, συνηγόρου οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας, προς τις αστυνομικές αρχές, ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος τους για προσβολή της μνήμης των θυμάτων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση