Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Κατά πλειοψηφία οι εκδηλώσεις για την Αποκρηά
Κατά πλειοψηφία οι εκδηλώσεις για την Αποκρηά

Κατά πλειοψηφία οι εκδηλώσεις για την Αποκρηά

Πολιτική ααράθεση ηπίων τόνων παρατηρήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με αφορμή το κόστος εκδηλώσεων για την Αποκρηά, θέμα το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου επέκρινε τη δημοτική αρχή λέγοντας πως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, το πάρτι στον Δήμο, με τις προκλητικές σπατάλες για δήθεν «προβολή της πόλης», συνεχίζεται τις Απόκριες, χωρίς ουσιαστικό σκοπό και όφελος για την πόλη, πέραν της επικοινωνιακής προβολής της Δημοτικής Αρχής και της εξυπηρέτησης προσωπικών επιδιώξεων και προσθεσε ότι για τις εκδηλώσεις των 4 ημερών, προβλέπεται ήδη να δαπανηθούν περίπου 62.000 € (41.200 € από τον Δήμο και 20.000 € από τον ΔΟΕΠΑΠ) και ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να προκύψει (ήδη υπάρχει απόφαση για δαπάνη 600€ για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, πιθανόν να υπάρξουν δαπάνες και από άλλα νομικά πρόσωπα του Δήμου). Από το ποσό αυτό, 12.000€ προβλέπεται να δαπανηθεί για επικοινωνιακή προβολή.

“Σε μία εποχή όπου οι κοινωνικές ανάγκες είναι τεράστιες και η Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει χρήματα ούτε για τη συνέχιση σημαντικών κοινωνικών δομών, όπως είναι η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με νοητική υστέρηση και άλλες αναπηρίες, σκορπάει αβασάνιστα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου. Και μάλιστα, χωρίς όραμα, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, χωρίς να δίνεται στις εκδηλώσεις ιδιαίτερη ταυτότητα και πρωτοτυπία.

Ο Βόλος, ως γνωστόν, δεν έχει αξιόλογη παράδοση στο καρναβάλι. Για το λόγο αυτό, η προηγούμενη δημοτική αρχή επέλεξε να μην αντιγράψει το μοντέλο άλλων πόλεων που έχουν μακρόχρονη παράδοση στον τομέα αυτό (όπως Πάτρα, Ρέθυμνο, Ξάνθη, κ.λπ.), αλλά να σχεδιάσει έναn κύκλο εκδηλώσεων με εντελώς διαφορετική ταυτότητα. Κεντρική ιδέα ήταν η εξωστρέφεια της πόλης και η διεθνής, πολυπολιτισμική διάσταση του γεγονότος, με τη φιλοξενία κάθε χρόνο εκδηλώσεων από διάφορες χώρες του κόσμου (όπως, επί παραδείγματι, κάναμε με την Ινδονησία) και με τη δημιουργία ενός καρναβαλιού, που θα αποτελεί ταυτόχρονα συνεχή πηγή ανανέωσης, επις και ανταλλαγής ιδεών στο χώρο του πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργήθηκε ένας νέος θεσμός, το “Καρναβάλι του Κόσμου”, με στόχο να αποκτήσει σταδιακά η πόλη «brand name» στο καρναβάλι της και να αποτελέσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό, σε μια εποχή όπου διεθνώς ενισχύεται ο τουρισμός πόλεων (το city break). Το είχαμε επισημάνει από πέρυσι στη Δημοτική Αρχή, να προετοιμαστεί ουσιαστικά για την επόμενη χρονιά” ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Οικονόμου.

Η ίδια, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να προβληματιστεί για την περιορισμένη ανταπόκριση της τοπικής ς κι άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή για τη διανομή των χρημάτων σε . Όπως είπε «Προχωράτε σε ένα μοίρασμα χρημάτων σε κατά βούληση, χωρίς κριτήρια και ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποιος αποφάσισε την κατανομή των 12.000 ευρώ;» υπογραμμίζοντας ότι με τα χρήματα, του Δήμου και των δημοτών εξυπηρετούνται επικοινωνιακές, προσωπικές ανάγκες και ανάγκες φίλων.

Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός, χαρακτήρισε θετικό το ότι γίνονται εκδηλώσεις στην πόλη, ωστόσο κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να είναι συγκρατημένη. Μάλιστα τόνισε να γίνει σωστή διαχείριση των δαπανών κι αν μπορεί να επιδιωχθεί μείωση του τελικούς κόστους, καθώς επίσης να υπάρξει ίση κατανομή χρημάτων στα ΜΜΕ. «Είναι θέμα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα εμβλήματα της πόλης που θα δώσουν προστιθέμενη αξία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαρς, συμφώνησε με το ύψος του ποσού που δίνονται για τον σχεδιασμό και λειτουργικά έξοδα, ωστόσο διαφώνησε με το ύψος των δαπανών για την ηχητική και φωτιστική κάλυψη, για τη βιντεοσκόπηση, βιντεοπροβολή και λήψεις εναερίων πλάνων της καρναβαλικής παρέλασης και της γιορτής στην παραλίας της 13/3/2015, για τη διαφημιστική προβολή του τετραημέρου και για την κατασκευή τηλεοπτικού διαφημιστικού σποτ, καθώς υποστήριξε ότι πάντα γίνονται για την προβολή συγκεκριμένων προσώπων και ομάδων.

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Γ. Βλιώρας, ανέφερε ό τι η πόλη χρειάζεται τέτοιες εκδηλώσεις, εξηγώντας ότι ο Δήμος δαπανά χρήματα, τα οποία όμως γυρίζουν στην πόλη και λειτουργούν ανταποδοτικά, ενώ αναφέρθηκε στο πλήθος των ατόμων που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού, όχι μόνο από την περιοχή, αλλά και τουρίστες από κρουαζιερόπλοιο που θα καταπλεύσει εκείνη την ημέρα στο λιμάνι του Βόλου.
Ο Απόστολος Βεργής -Ζαρκάδας, κατηγόρησε τις μειοψηφίες ότι δεν έκαναν τίποτε τα προηγούμενα χρόνια για τους πολίτες και τόνισε ότι το Καρναβάλι θα έχει επιτυχία.

Κλείνοντας ο εκτελών χρέη Δημάρχου Θαν. , απευθυνόμενος προς τις μειοψηφίες, είπε «Για όλα αυτά που κάνουμε θα μας κρίνει ο κόσμος κι όχι εσείς».

Για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, σύμφωνα με την εισήγηση προβλέπονται:

-Για την ηχητική και φωτιστική κάλυψη των εκδηλώσεων του τετραημέρου 11-14/3/2015, θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 8.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

-Για τη βιντεοσκόπηση, βιντεοπροβολή και λήψεις εναερίων πλάνων της καρναβαλικής παρέλασης και της γιορτής στην παραλίας της 13/3/2015, θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 2.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

-Για τη διαφημιστική προβολή του τετραημέρου των εκδηλώσεων σε πανελλήνια κλίμακα (2 τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας, 4 περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί από Αθήνα έως Θεσσαλονίκη, 3 θεσσαλικοί περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, 2 ραδιοφωνικοί σταθμοί στην περιοχή της Λαμίας, 2 ραδιοφωνικοί σταθμοί στην περιοχή των Ιωαννίνων, 2 ραδιοφωνικοί σταθμοί στην περιοχή της Κατερίνης, 4 τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, 4 ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης), θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 12.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

-Για την κατασκευή τηλεοπτικού διαφημιστικού σποτ και διαφημιστικά στοιχεία που θα αναρτηθούν στην πόλη του Βόλου θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 2.500€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

-Για την κατασκευή διακοσμητικών αποκριάτικων στοιχείων για το κέντρο της πόλης και τις περιφερειακές ενότητες θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 4.500€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

-Για την κατασκευή αρμάτων της καρναβαλικής παρέλασης (πλατφόρμες, κατασκευές, οχημάτων, σπρέϋ βαφής, στολισμός, προσθήκη εξαρτημάτων σε οχήματα του Δήμου Βόλου), θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 5.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

-Για την προμήθεια και ράψιμο 400 αποκριάτικων στολών που θα χρησιμοποιηθούν από δημότες και θα επιστραφούν για τη δημιουργία αποκριάτικου βεστιαρίου, θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 6.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

-Για την προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων στην κεντρική της Καθαράς Δευτέρας στην παραλία του Βόλου, θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 2.500€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

-Για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και την προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων της Καθαράς Δευτέρας στις περιφερειακές ενότητες θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 3.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

-Για τις κατασκευές στις εξέδρες και τις σκηνές που θα στηθούν κατά τη διάρκεια του τετραημέρου στο κέντρο της πόλης θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 1.000€.

-Για επιδιορθώσεις και καθαριστήριο στολών και ενοικίαση ελκτικού μηχανήματος για οχήματα των αρμάτων θα απαιτηθεί πίστωση ύψους 1.000€.

Να σημειωθεί τέλος ότι στην αρχή της συνεδρίασης όιταν διαβάζονταν ερωτήσεις των μειοψηφιών οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποχώρησαν από την αίθουσα κι επέστρεψαν λίγη ώρα αργότερα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση