Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αποκρατικοποιήσεις και ανακεφαλαιοποίηση θα κρίνουν τη συμφωνία
Αποκρατικοποιήσεις και ανακεφαλαιοποίηση θα κρίνουν τη συμφωνία

Αποκρατικοποιήσεις και ανακεφαλαιοποίηση θα κρίνουν τη συμφωνία

Οι σημερινές συναντήσεις των επικεφαλής των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, για τα θέματα αποκρατικοποιήσεων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε συνδυασμό με τη συνάντηση των παραπάνω, την Τετάρτη, για μια επισκόπηση του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων, θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, αν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως –έως τις 18 Αυγούστου– η συμφωνία για το νέο Μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η Αθήνα θέλει έως τις 18 του μήνα να ψηφίσει το νέο και τα πιθανά προαπαιτούμενα που θα απαιτηθούν, ώστε να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του προγράμματος.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, , παραδέχθηκε χθες, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και μπορεί να μην υλοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί «βλέποντας και κάνοντας», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μην κλείσει εγκαίρως η διαπραγμάτευση και να απαιτηθεί μια νέα χρηματοδότηση γέφυρα για τον Αύγουστο και για την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου (3,2 δισ. ). Βέβαια, προς το παρόν όλοι εργάζονται με το σενάριο της επιτυχούς και έγκαιρης επίτευξης της συμφωνίας.

Αναφορικά με το των αποκρατικοποιήσεων, το ζητούμενο από την πλευρά των πιστωτών της χώρας, είναι η συμφωνία για τις αρχές λειτουργίας του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Η πλευρά των πιστωτών ζητά από την ελληνική πλευρά μια διοίκηση του νέου ταμείου πραγματικά ανεξάρτητη. Επίσης, φέρεται να ζητείται –για άλλη μια φορά– η δέσμευση της κυβέρνησης σχετικά με την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων (π.χ. άδειες, υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα, κ.ο.κ.). Επιπλέον, οι πιστωτές ζητούν την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων που εκκρεμούν. Πρόκειται για τις γνωστές αποκρατικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, Ελληνικού, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ. Η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί σε ένα νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, κάτι το οποίο έχει υλοποιήσει έως σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.

Ολα δείχνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι το που θα αναβαθμιστεί για να αναλάβει τον ρόλο του υπερ-ταμείου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν χθες πώς στόχος είναι το νέο να έχει χαρακτηριστικά επενδυτικού fund που δεν θα πουλάει απλώς, αλλά θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Σε αυτό εξετάζεται να εκχωρηθούν οι συμμετοχές των τραπεζών, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο των 50 δισ. κατά την επόμενη 30ετία. Μέχρι στιγμής, το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει την καλύτερη θεσμική «θωράκιση» για να ασκήσει τον συγκεκριμένο ρόλο και ταυτόχρονα διαθέτει και την τεχνογνωσία. Ούτως ή άλλως, ακόμη και με το προηγούμενο καθεστώς τα των πωλήσεων (αποκρατικοποιήσεων) των τραπεζών από το ΤΧΣ θα περνούσαν πάλι από το ΤΑΙΠΕΔ. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτείνει να θεσπιστεί και ένα μόνιμο έσοδο για το Δημόσιο από τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνονται μέσω του νέου υπερ-ταμείου.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί και το κρίσιμο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που αυξήθηκαν περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης αποκτά επίσης επείγοντα χαρακτήρα, με δεδομένο ότι στόχος είναι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τα στοιχεία από τα test (που έχουν ξεκινήσει) θα είναι γνωστά στις 4 Σεπτεμβρίου, και, με βάση αυτά, θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, που θα απαιτήσει κατ’ ελάχιστον 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το τελικό θα είναι συνάρτηση των παραδοχών που θα υιοθετηθούν στα test, με βασικότερο την ύφεση της οικονομίας και τη διάρκεια που θα έχει, τον χειρισμό του αναβαλλόμενου φόρου και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους πιστωτές, θα πρέπει επίσης να αποφασίσει άμεσα τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δηλαδή το κατά πόσο τις αυξήσεις θα πραγματοποιήσει το ΤΧΣ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι θα περάσουν στην κυριότητα του νέου υπερ-ταμείου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καταπολέμηση δάκου της ελιάς σε ελαιοκομικές περιοχές της Π.Ε. Μαγνησίας                                           … - https://t.co/2VQrAvZ3KV -

  • Ομιλία Χρ. Τριαντόπουλου στην ημερίδα της #ΟΕΒΕΜ #ΟΕΒΕΜ - https://t.co/rkTuvWR4zT -

  • Χρ. Τριαντόπουλος:Το πλωτό ασθενοφόρο στις Βόρειες Σποράδες-Το είπαμε, το κάναμε - https://t.co/j2bQ4liE6K… -

"Αλιεύοντας" την είδηση