Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Aπόφαση αξιοποίησης διατηρητέων αποθηκών εντός χερσαίας ζώνης Λιμένα έλαβε το Δ.Σ. Βόλου
Aπόφαση αξιοποίησης διατηρητέων αποθηκών εντός χερσαίας ζώνης Λιμένα έλαβε το Δ.Σ. Βόλου

Aπόφαση αξιοποίησης διατηρητέων αποθηκών εντός χερσαίας ζώνης Λιμένα έλαβε το Δ.Σ. Βόλου

Εγκρίθηκε πριν από λίγο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με τις θετικές ψήφους των μειοψηφιών, η απόφαση αξιοποίησης των δύο διατηρητέων αποθηκών που βρίσκονται εντός ΧΖ (χερσαίας ζώνης) Λιμένα στην περιοχή του τελωνείου Βόλου.

Αρχικά ο γενικός διευθυντής του Δήμου  Στάθης Νικηφόρος εξήγησε: |Το πλαίσιο είναι αυστηρό και αφορά πολιτιστικές, τουριστικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Αν φύγουν οι αθλητικές επανερχόμαστε στο παλιό αίτημα του Δήμου Βόλου. Πολιτισμός, τουρισμός η γενική κατεύθυνση που θα πρέπει να αποφασίσει το Δ.Σ.

Πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία με τον ΟΛΒ και το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί ήδη είναι δύσκολα τα πράγματα. Στη Γ.Σ. ο πρόεδρος του ΟΛΒ και ο ασκών χρέη δημάρχου που έκανε παρέμβαση και ο  Δήμος επέλεξε τον 1ο άξονα χρηματοδότησης 100% μέχρι 2,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, αν και είναι δύσκολη η τεκμηρίωση που πρέπει να γίνει. Ωστόσο με καλή μελέτη βιωσιμότητας και μπίζνες πλαν μπορεί να υπάρξει θετική εξέλιξη».

Ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» Μαργ. Πατσιαντάς  είπε ότι εφόσον μια σύμβαση παραχώρησης ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση των αποθηκών θα δώσουμε θετική καταρχήν  ψήφο.

Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου ανέφερε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η πρόταση και πρόσθεσε: “Με το σκεπτικό ότι οι αποθήκες πρέπει να αξιοποιηθούν για την πόλη θα ψηφίσω θετικά. Έγιναν προσπάθεια στο παρελθόν οι αποθήκες να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δήμου”.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Βόλου» Μιχ. Μιτζικός χαρακτήρισε θετικό που δεν θα ξοδέψει ο Δήμος για τη μελέτη και υπερψήφισε, συμπληρώνοντας: “Δεν εμποδίζει τίποτα τον ΟΛΒ να τις παραχωρήσει, γιατί δεν πρόκειται για λιμενικό έργο. Ο ΟΛΒ έπρεπε να τις αξιοποιήσει με ένα ναυτικό μουσείο που θα ήταν σημείο έλξης. Ο ΟΛΒ θέλει να διώξει από πάνω του τις λεγόμενες μη λιμενικές εγκαταστάσεις”.

Θετικά ψήφισε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Ιασ. Αποστολάκης, λέγοντας: « Καμία αντίρρηση. Είναι  ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί επανάχρηση κτιρίου. Είναι γενναία η χρηματοδότηση 2,5 εκ. € και δεν πρέπει να τη χάσουμε».

Ο πρόεδρος του σώματος Γ. Μουλάς άφησε αιχμές κατά του ΔΣ της ΟΛΒ ΑΕ και τόνισε: «Οι αποθήκες είναι εκτός λιμένα, δεν προφέρουν κάτι και ο ΟΛΒ από πείσμα δεν προχώρησε στην πώληση της έκτασης που υπάρχουν οι δύο αποθήκες. Ο κ. Θεοδώρου και ο γ.γ. πήγαν την Παρασκευή στην Αθήνα κι είχαν συνάντηση με το  ΤΑΙΠΕΔ και θα δώσει σκληρή μάχη. Υπήρξε πρόταση του αείμνηστου Γιάννη Αντωνόπουλου για ίδρυση Ναυτικού Μουσείου, αλλά τελικά δεν προχώρησε.

Έκανα πρόταση να αξιοποιηθεί οικοτουριστικά ο υδροβιότοπος της Μπουρμπουλήθρας και συμφωνήσαμε προφορικά, αλλά δεν μου απάντησε σε επιστολή που έστειλα απ' τον Μάρτιο του 2017. Να θίξει το θέμα στο ΤΑΙΠΕΔ η Δημοτική Αρχή.

Ο ασκών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου ενημέρωσε το σώμα λέγοντας: «Όταν βγήκε η πρόσκληση και ενημερωθήκαμε για το περιεχόμενο ψάξαμε ποια κτίρια μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Δεν είχαμε τη δυνατότητα για πάνω από 500 τ.μ. επιφάνεια και η πρώτη σκέψη ήταν ο ΟΛΒ για τις αποθήκες, που ήταν στον σχεδιασμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει να τρέξουμε τις διαδικασίες. Ο πρόεδρος του ΟΛΒ ενημέρωσε για την επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης, υπήρξε ανταπόκριση από το  ΤΑΙΠΕΔ και πρέπει να συζητήσουμε την απόφαση του Δ.Σ. Υπάρχει πρόταση και πρέπει να το συζητήσουμε.  Αν δεν μπορέσουμε για την επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης θα πάμε σ' αυτή τη συνεργασία.

Λευκό ψήφισε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Αχ. Καλυβιώτης.

Αναμόρφωση  προϋπολογισμού

Ακολούθησε η συζήτηση για την  αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 , θέμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Η Νατάσσα Οικονόμου παρατήρησε ότι οι δαπάνες της Διεύθυνσης Καθαριότητας είναι ανταποδοτικές και δεν  ψήφισε.

Η διευθύντρια Οικονομικών Βάσω Παπαδανιήλ διευκρίνισε ότι τα έσοδα και έξοδα έχουν εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη και πως από την αύξηση του υπολοίπου αυξήθηκαν και τα ανταποδοτικά έσοδα.

Ο Μιχ. Μιτζικός τόνισε πως ένα μήνα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ανεβαίνουν τα ποσά κατά πολύ (900.000 € για δύο κωδικούς μόνο), χωρίς να γνωρίζουμε από που προέρχονται και που πάνε τα χρήματα αυτά.

Διαγραφή  οφειλών από κλήσεις

Ακολούθησε η λήψη απόφασης περί διαγραφής οφειλών  ύψους  34.600 € από κλήσεις και Τροχαίας, βάσει του άρθρου 174 του Ν.3463/2006. (σχετ. το αριθμ.πρωτ.2623/11-01-2018 έγγραφο του Τμήματος Δημοτικού Ταμείου) κι εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ο σύμβουλος της ΛΑΣ Απ. Νάνος δήλωσε σύμφωνος λέγοντας πως  πρόκειται για λάθος που έπρεπε να είχε διορθωθεί. «Υπήρξαν ενστάσεις δημοτών για πρόστιμα πέραν της πενταετίας. Δεν απαντήθηκαν οι ενστάσεις» παρατήρησε.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ανδρ. Ζέρβας εξήγησε: «Ξεκίνησε η διαδικασία απάντησης, προτεραιότητα  να διαγραφούν οι οφειλές και στη συνέχεια οι απαντήσεις. Ήταν μεγάλος ο όγκος των ενστάσεων. Αν όσοι πλήρωσαν κλήσεις πέραν τις 5ετίας θα τα πάρουν πίσω. Τα πρόστιμα σε 20ετία διαγράφονται και όχι στην πενταετία».

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων
Επίσης κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Βόλου.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος Νατάσσα Μορφογιάννη είπε πως είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται κανονισμός λειτουργίας και πως αν είχε γίνει διαβούλευση, δεν θα είχαμε ακόμα κανονισμό.
Ο σύμβουλος Θ. Κλημόπουλος χαρακτήρισε  θετική την προσπάθεια  αλλά σημείωσε πως μπορεί να γίνει μια συζήτηση για  ακόμη καλύτερη λειτουργία του καταφυγίου.
Ακόμη αναφέρθηκε στην «απαγόρευση φωτογράφησης» που υπάρχει στον κανονισμό, λέγοντας: “Νομίζω ότι πρέπει να δωθεί η δυνατότητα σε κάποιους ή δημοτικούς συμβούλους ή από τα φιλοζωικά σωματεία να επισκέπτονται τον χώρο χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες γιατί θυμόμαστε παλαιότερα περιστατικά με καταδίκες για το τι γινόταν.
Ο Μιχ. Μιτζικός χαρακτηρισε λάθος αυτό που είπε η κα Μορφογιάννη για την έλλειψη διαβούλευσης.
Η ανεξάρτηση σύμβουλος Φωτεινή  Κοκκινάκη δήλωσε υπέρ της διαβούλευσης.  “Είναι σε καλή κατεύθυνση αλλά έπρεπε να είχε είχε γίνει διαβούλευση.  Δεν θα ψηφίσω τον κανονισμό όχι γιατί δεν θα έπρεπε να υπάρχει αλλά γιατί έπρεπε να γίνει συζήτηση για να μην υπάρχουν ελλείψεις” .
Ο Ιασ. Αποστολάκης σημείωσε πως θα έπρεπε ο κανονισμός να έχει τις φιλοζωικές ως συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια και πρόσθεσε: ”  Οι φιλοζωικές θα ήθελαν να κάνουν επισημάνσεις για την καλύτερη λειτουργία.  Είναι λάθος που δεν διαχειριζόμαστε το κυνοκομείο όπως ο Δήμος Λαρισαίων”.
Απαντώνας η κα Μορφογιάννη είπε ότι ο  κανονισμός γίνεται με τις επισημάνσεις της ομοσπονδίας κι εξήγησε: ” Δεν υπήρχε ποτέ κανονισμός, δώσαμε τα τσιπάκια και δεν υπάρχει το χάλι που υπήρχε παλαιότερα”.  Για τις φωτογραφίες είπε ότι η πενταμελής επιτροπή μπορεί να πηγαίνει στο καταφύγιο.  “Όποιος ήθελε πηδούσε μάντρες, έμπαινε μέσα έπαιρνε ένα σκυλί, πετούσε ακαθαρσίες και έβγαζε φωτογραφίες για να κανει τη δική του πολιτική” ανέφερε χαρακτηριστικά .

 

Δεν υιοθετήθηκε    για την ονομασία των Σκοπίων

Στην αποψινή  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου δεν συζητήθηκε η πρόταση ψηφίσματος της παράταξης «Δύναμη Βόλου» για το ξεπούλημα της Μακεδονίας στο κρατίδιο των Σκοπίων.

Η πρόταση ψηφίσματος αναγνώστηκε  και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είπε ότι πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής είναι να αποφεύγονται ψηφίσματα που δεν αφορούν το Δήμο. Ο ίδιος είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση ψηφίσματος και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Νίμιτς, που αποκάλεσε «Μακεδόνα» έναν Σκοπιανό.

Ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου» Μιχάλης Μιτζικός τόνισε ότι αναφέρεται σε αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων μεγάλων πόλεων της Βορείου Ελλάδας και δήλωσε ότι ο Δήμος Βόλου πρέπει να στηρίξει τις αποφάσεις των Μακεδονικών πόλεων.

Ο σύμβουλος των «Δρόμων Συνεργασίας»  Θ. Κλημόπουλος τόνισε ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί τη χώρα εδώ και 25 χρόνια και πως θα μπορούσε να συζητηθεί, αλλά σε ειδική συνεδρίαση.

Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μη συζητηθεί η πρόταση ψηφίσματος και η μόνη που συμφώνησε με τη «Δύναμη Βόλου» ήταν η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» Νατάσσα Οικονόμου.

Ααράθεση για την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος 
Εν τω μεταξύ, με ααράθεση συνεχίστηκε η συνεδρίαση   του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με αφορμή την 1η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και ειδικότερα για τα έργα: Λαρίσης με Αθηνών, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο Δήμο Βόλου,  Πολυμέρη με Σταδίου, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο Δήμο Βόλου,  διαμόρφωση των οδών Ζάχου και Καταμπατζάκη ως ήπιας κυκλοφορίας, Πολυδύναμο Κοινωνικό Κέντρο Βόλου.
Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας, επεσήμανε ότι δεν αναφέρεται πηγή χρηματοδότησης για το έργο της και οποιαδήποτε παρέμβαση και απόφαση έργου έχει ανασταλεί.
Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Θαν. Σταυρίδης,  έκανε λόγο για “Γαργάλειο” μέθοδο  και πρόσθεσε: “Επαναλαμβάνει την κασέτα.  Εκτείθεται για τις εντυπώσεις. Αν και μηχανικός έπρεπε να κάνει πολλά και να λέει λίγα και κάνει το αντίθετο. Το μόνο που κάνουν οι ανεξάρτητοι είναι να λένε λευκό ή κατά. Εσείς κ. Γαργάλα βάζετε αυτογκόλ στον εαυτό σας. Το μόνο που κάνετε είναι να κατηγορείτε χωρίς επιχειρήματα”.
Επίσης είπε  ότι το έργο στον κόμβο Λαρίσης- Αθηνών θα είναι από το ΠΔΕ και για το Στέκι παιδιού στην Κασσαβέτη ότι είναι δωρεά από τον Χαρ. Τσιμά. Όσον αφορά στον έβδομο κόμβο στα Αστέρια Αγριάς, ανέφερε ότι αν ολοκληρωθεί ο περιφερειακός δεν θα έχει τέτοια χρησιμότητα και θα εξεταστεί σε μελλοντικό χρόνο ξανά.
Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός, τόνισε την αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα στα Αστέρια Αγριάς και να επαναϊεραρχηθούν οι προτεραιότητες και συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή για τον κόμβο Διμηνίου.
“Έγινε γρήγορα κι ό,τι γίνεται προς όφελος της πόλης είναι καλό. Για την ήμασταν θετικοί για την ανάπλαση και αλλαγές στη Ζάχου. Ως παράταξη έχουμε διαφορετικές απόψεις για την Καραμπατζάκη. Εγώ είχα προτείνει για το επίδικο μέρος, να μην καταστραφεί το πλακόστρωτο, ώστε να υπάρχει διέλευση. Να μειωθεί το όριο ταχύτητα στα 15 χλμ., όπως το παράδειγμα στην Κουμουνδούρου με Ιάσονος και Δημητριάδος γιατί είναι μπροστά στις αυλές των σπιτιών”.
Επίσης ένταση προκλήθηκε και στην έγκριση μελέτης και τρόπου ς του έργου «Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας έτους 2018″, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.
Οι μειοψηφίες, ζήτησαν να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για την αγροτική οδοποιία, ενώ απαντώντας στον ανεξάρτητο σύμβουλο Κ. Γαργάλα, σχετικά με τα προβλήματα στις Δημοτικές Ενότητες και Τοπικές Κοινότητες, ο Θαν. Σταυρίδης  τόνισε ότι  λόγω κακοκαιρίας υπάρχουν προβλήματα στη  Δράκεια κι ήδη το μηχάνημα, βρίσκεται στο σημείο για αποκατάσταση αγροτικών δρόμων, ενώ ο αντιδήμαρχος Δημ. Λιβογιάννης, αποκάλεσε ψεύτη τον κ. Γαργάλα για τα προβλήματα στις Δ.Ε. και Τ.Κ. , τονίζοντας ότι ζημιές έχουν προκληθεί μόνο σε μερικούς δρόμους στη Δράκεια και προς Χάνια λόγω της μεγάλης βροχόπτωσης.
Τέλος αντιδράσεις υπήρξαν και στο θέμα εγκατάστασης 85 υπαίθριων τηλεπικοινωνιακών καμπίνων στη Ν. Ιωνία και 116 στον Βόλο για λογαριασμό της VODAFONE .
Ο μηχανικός της κατασκευαστικής εταιρείας, Β. Κεφαλάς, είπε ότι το δίκτυο θα γίνει μία φορά, οι καινούργιες καμπίνες θα έχουν ολοκληρωθεί σε τρεις-τέσσερις μήνες, καθώς ήδη έχει γίνει πάνω από το μισό έργο και πάντα σε αγαστή συνεργασία με τους πολίτες, ενώ θα συντηρούνται από τηνε ταιρεία τηλεπικοινωνιών.
Επιπλέον, ανέφερε ότι  η ΕΠΖ και το Δημοτικό Συμβούλιο σε επόμενο χρόνο θα κληθεί να αποφασίσει και για τα σημεία  που δεν έχουν και πρέπει να τοποθετηθούν.
Η ανεξάρτητη σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη, καταψήφισε το θέμα, λέγοντας πως δεν είναι ξεκάθαρα τα αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ ο σύμβουλος της β' ελάσσονος μειοψηφίας Αρ. Δουλόπουλος, ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα  και να εξεταστούν οι παράμετροι.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση