Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Αποδοχή του ελληνικού αιτήματος με αιχμές από το ΔΝΤ
Αποδοχή του ελληνικού αιτήματος με αιχμές από το ΔΝΤ

Αποδοχή του ελληνικού αιτήματος με αιχμές από το ΔΝΤ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι επιθυμεί να συγκεντρωθούν οι τέσσερις δόσεις αυτού του μήνα προς το Ταμείο σε μία, την οποία θα έχει περιθώριο να πληρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Το Ταμείο αναμένεται να αποδεχθεί τη συνένωση των δόσεων καθώς το θέμα είναι τυπικό. Αν και έχει χρησιμοποιηθεί μόνο άλλη μία φορά στην ιστορία του, αυτή η δυνατότητα προβλέπεται από τους κανονισμούς του οργανισμού και ελπίζεται ότι θα δώσει χρόνο για την ολο των διαπραγματεύσεων.

Οπως επιβεβαίωσε πριν λίγο ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, «οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα το Ταμείο ότι σκοπεύουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου σε μία, η οποία θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου». Σύμφωνα με τον κ. Ράις, αυτή η δυνατότητα προβλέφθηκε για λόγους διοικητικής διευκόλυνσης χωρών που έχουν να κάνουν πολλές στη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα.

Η κυρία Λαγκάρντ χαιρέτησε τις «δημιουργικές συζητήσεις» στις Βρυξέλλες που όπως είπε «δίνουν χρονικό παράθυρο για να ακούσουμε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης στην κοινή πρόταση των θεσμών. Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ, «δείχνουμε ευελιξία σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα», αναφέροντας ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, τη δημοσιονομική προσαρμογή και το χρονοδιάγραμμά της. Οπως είπε, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το είναι ευέλικτο να εξετάσει εναλλακτικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων, εφόσον αυτά συνοδεύονται από σταθερή εφαρμογή.

Σε επίμονες ερώτησεις για τη στάση του στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είπε ότι δεν θέλει να το απομονώσει καθώς το πρόγραμμα «πρέπει συνολικά να βγάζει νόημα». Για το λόγο αυτό, είπε, το ΔΝΤ δείχνει ευελιξία στην των μέτρων προς τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους. Οπως τόνισε, όμως, «αν υπάρχει απομάκρυνση από αυτούς τους στόχους θα πρέπει να εξετασθεί , που είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το χρέος, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζεται από τα επιτόκια και τις λήξεις».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι μία χρεοκοπία ή και πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αμερικανική , αν και τόνισε ότι υπάρχουν τόσες αβεβαιότητες που το λέει με κάθε επι. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ευρωζώνη έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να προστατευθεί.

Η κυρία Λαγκάρντ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι είχε χθες μία μακρά συν με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου για την της αμερικανικής οικονομίας, στην οποία συζήτησαν και για την Ελλάδα, με την κυρία Λαγκάρντ να τον ενημερώνει για τις προτάσεις των θεσμών προς την Αθήνα και τις διαπραγματεύσεις.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση