Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Από τις 20 Ιουλίου τίθενται σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ
Από τις 20 Ιουλίου τίθενται σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ

Από τις 20 Ιουλίου τίθενται σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ

Από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου τίθενται σε ισχύ οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει πως οι νέοι συντελεστές θα πρέπει να εφαρμοσθούν με την ψήφιση του νόμου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εφαρμοσθούν από τη Δευτέρα προκειμένου να προλάβουν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν. Κατά τα άλλα, από την ερχόμενη εβδομάδα το απλό σπαγκέτι θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%, τα τορτελίνια, όμως, που έχουν γέμιση τυρί, θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%.

Τα δημητριακά θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%, όμως τα κορν-φλέικς, ο τρόπος δηλαδή βάσει του οποίου κυρίως καταναλώνουμε τα δημητριακά, θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%. Ο σολομός θα έχει ΦΠΑ 13%, όχι όμως και το , ακόμη και αν πρόκειται για κιμάς, καθώς, τελευταία στιγμή, λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το βασικό αυτό είδος ς πέρασε στη ζώνη του 23%. Αυτές και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν τους καταναλωτές τις επόμενες ημέρες, όταν περάσουν στις λιανικές τιμές οι αυξήσεις του ΦΠΑ.

Οι εκπρόσωποι των αλυσίδων εκτιμούν ότι θα χρειαστούν έως και πέντε ημέρες για να περάσουν στο σύστημα τιμολόγησης όλες οι . Η δυσκολία εν προκειμένω δεν έγκειται μόνο στον όγκο των αλλαγών (σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να αλλάξουν οι τιμές σε 20.000-30.000 κωδικούς, αναλόγως της επιχείρησης και του καταστήματος) αλλά και στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη αλλαγή στη φορολογία. Ολες οι προηγούμενες αυξήσεις εφαρμόζονταν ενιαία, υπό την έννοια ότι εδώ και πολλά χρόνια -με εξαίρεση όσα έγιναν το 2013 στα - δεν είχε αλλάξει η σύνθεση των δύο βασικών κατηγοριών προϊόντων, αυτών δηλαδή που υπάγονταν στον κανονικό συντελεστή και αυτών που υπάγονταν στον μειωμένο. Για πρώτη φορά υπάρχουν τόσες πολλές στη σύνθεση των κατηγοριών αυτών και μάλιστα καταναλωτές και επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά στο φαινόμενο να επιβαρύνονται με διαφορετικό συντελεστή ΦΠΑ προϊόντα που έχουν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους.

Οι αλυσίδες και συνολικά τα καταστήματα τροφίμων αναμένουν την έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρούν ότι το κείμενο του νόμου από μόνο του αφήνει ανοιχτά αρκετά ζητήματα. Μέχρι χθες το απόγευμα είχε εκδοθεί μόνο μία εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ, η οποία απευθυνόταν στα τελωνεία.

Από όσα, πάντως, περιλαμβάνονται στον νόμο και με βάση τις δασμολογικές κλάσεις, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ουκ ολίγα παραδείγματα που στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν περίεργα. Ηδη προαναφέρθηκε το , το μόνο είδος κρέατος που θα επιβαρύνεται με συντελεστή 23%, παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό είδος ς. Το γάλα επιβαρύνεται με 13%, όχι όμως εάν πρόκειται για γάλα εβαπορέ ή για ζαχαρούχο. Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου απέτρεψαν, καθώς φαίνεται, τον παραλογισμό της επιβάρυνσης ενός κομματιού γραβιέρας με 13% και της επιβάρυνσής της με 23% εάν αυτή πωλείται τριμμένη. Σύμφωνα με τον νόμο, στον συντελεστή 13% υπάγονται συνολικά τα προϊόντα της δασμολογικής κλάσης 0406 (τυριά), σε αντίθεση με το αρχικό νομοσχέδιο που εξαιρούσε τα τριμμένα τυριά. Μένει, βεβαίως, να δούμε τις οριστικές οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπλέον, τα φθηνότερα -σε σχέση με το - σπορέλαια θα υπάγονται πλέον στον συντελεστή ΦΠΑ 23%, όπως επίσης και οι φρυγανιές και τα παξιμάδια, που συνήθως προτιμούν οι ηλικιωμένοι οι οποίοι και επιβαρύνονται. Άγνωστο, πάντως, παραμένει σε ποιο συντελεστή θα υπάγονται άλλα είδη ψωμιού, όπως το πολύσπορο ή το ελιόψωμο, καθώς στον νόμο αναφέρεται ότι στον μειωμένο συντελεστή 13% θα υπάγεται μόνο το ψωμί χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση