Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Από τέλη Οκτωβρίου το επίδομα θέρμανσης
Από τέλη Οκτωβρίου το επίδομα θέρμανσης

Από τέλη Οκτωβρίου το επίδομα θέρμανσης

Με καθυστέρηση τουλάχιστον 15 ημερών από την επίσημη έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα εκδοθεί η υπουργική για τη χορήγηση του επιδόματος.

Η χορήγησή του σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη θα είναι καλύτερα «στοχευμένη», προκειμένου νοικοκυριά που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να πάρουν και υψηλότερα ποσά.

Τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι επιδιώκεται καλύτερη στόχευση του επιδόματος, χωρίς να επηρεάζεται το κονδύλι που συνολικά ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει γεωγραφικές αλλαγές ακόμα και μέσα στους ίδιους νομούς.

Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να χορηγηθεί φέτος με καλύτερη στόχευση σε όσους το έχουν ανάγκη, με γνώμονα τις κλιματικές συνθήκες. «Πέρυσι το επίδομα καταβλήθηκε με κατανομή σε επίπεδο νομών, ωστόσο, διαπιστώσαμε μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες και σε επίπεδο νομών».

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο 10ήμερο, ενώ όπως προαναφέρθηκε η απόφαση θα εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης (με τιμή που θα κινηθεί περίπου στα 93 λεπτά το λίτρο από 83 λεπτά το λίτρο πέρυσι) θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σάββατο.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης δεν θα γίνουν και θα περιοριστούν στη γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με ανάδειξη των κλιματικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την πρόταση, σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν ζώνες (π.χ. ορεινές και πεδινές) ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Με βάση την πρόταση αυτή, θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που κατοικούν στις ορεινές περιοχές σε κάθε νομό και μείωση για τους κατοίκους των πεδινών περιοχών. Για παράδειγμα, οι ορεινές περιοχές της Καβάλας θα περάσουν στην πρώτη ζώνη όπου το επίδομα είναι υψηλότερο και οι πεδινές θα παραμείνουν στη β΄ ζώνη ενδεχομένως και κάποιες να μετατοπισθούν στη γ΄ ζώνη.

Σήμερα, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε τέσσερις κλιματικές ζώνες με βάση τους νομούς ως εξής:

• Α΄ γεωγραφική ζώνη: Γρεβενά, , Ευρυτανία, , Καστοριά, , Σέρρες και .

• Β΄ γεωγραφική ζώνη: Αρκαδία, Εβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Κιλκίς, , Μαγνησία, , Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Τρίκαλα, Χαλκιδική.

• Γ΄ γεωγραφική ζώνη: Αιτωλοακαρνανία, Αρτα, Αττική, (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐα, Βοιωτία, , Ηλεία, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Κορινθία, Λέσβος, Λευκάδα, Πρέβεζα, , Φωκίδα και Χίος.

• Δ΄ γεωγραφική ζώνη: Αργολίδα, Δωδεκάνησα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Κυκλάδες, Λασίθι, Μεσσηνία, Λακωνία, Κεφαλληνία και Ιθάκη, και νησιά Σαρωνικού, Ρέθυμνο, Σάμο, Χανιά.

Στις τέσσερις αυτές ζώνες, το μέγιστο ύψος του επιδοτούμενου καυσίμου κυμαίνεται από 500 έως και 2.500 λίτρα και οι δικαιούχοι προσδιορίζονται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και φέτος:

• Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

• Έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

• Έγγαμος με 1 παιδί με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

• Έγγαμος με 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

• Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

• Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση