Από Δευτέρα η απόφαση του συμβουλίου για την άδεια Κουφοντίνα
Αίτημα για αναβολή λόγω νέου Ποινικού Κώδικα
Συνεδρίασε χθες το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου για να κρίνει το αίτημα παροχής πολυήμερης τακτικής άδειας στον αρχιεκτελεστή της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα, με την απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την προσεχή Δευτέρα 24 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις δικαστές εξέτασαν όλα τα δεδομένα στη συνεδρίαση που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, ενώ παρέστη ο εισαγγελέας υπηρεσίας υποβάλλοντας την πρόταση του.
Επίσης η συνήγορος του πολυισοβίτη κρατούμενου των φυλακών Κασσαβέτειας Ιωάννα Κούρτοβικ έκανε παράσταση στο συμβούλιο υποβάλλοντας αίτημα διακοπής ή αναβολής της συνεδρίασης των δικαστών για μετά την 1η Ιουλίου, ημερομηνία που θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με αυτές εκλείπει το κώλυμα που επικαλέστηκε προ ημερών στην απορριπτική της πρόταση η εισαγγελική λειτουργός, σχετικά με την άσκηση δίωξης κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 19 κρατουμένων μεταξύ των οποίων και ο Δημ. Κουφοντίνας.
Ακόμα επισημάνθηκε πως αυτή η δίωξη -απλή συνέργεια δια ψυχικής συνδρομής στη στάση κρατουμένων σε βαθμό κακουργήματος-, αφορά αποκλειστικά δήλωση αλληλεγγύης σε συγκρατούμενους που υπογράφονταν από τέσσερις κρατούμενους και είχε αναρτηθεί σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, μετά το τέλος της κινητοποίησης που έγινε στις φυλακές.
Η συνήγορος του στην παράσταση της εξέθεσε την επιχειρηματολογία της επί των νομικών και ουσιαστικών ζητημάτων που προκύπτουν σε σχέση με την εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την αναίρεση του βουλεύματος 93 του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και την απόφαση του ΣΤ’ τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου που είχε κρίνει ότι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε περισσότερες από μία φορά ισόβια, έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τακτικές άδειες εξόδου τους από τη φυλακή, η εισαγγελέας που συνέταξε την πρόταση προς το συμβούλιο, πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα του.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, ο Δημ. Κουφοντίνας δεν πληροί τους τυπικούς όρους για να λάβει άδεια και έτσι το δικαστικό συμβούλιο θα πρέπει να απορρίψει το σχετικό αίτημά του, χωρίς να εξετάσει αν ο συγκεκριμένος κρατούμενος πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.
Σημειώνεται ότι το ΣΤ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου στην αναίρεση του βουλεύματος έκρινε μεταξύ άλλων πως στην έννοια του σωφρονισμού δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του κατάδικου.